Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Stuart Mária születése

2022. december 08. - DJP

Az angol és skót történelem egyik legismertebb személyisége 1542. december 8-án született a Stuart-ház tagjaként és a Tudor-ház leszármazottjaként.

james_v-mary_of_guise.jpg

Apja V. Jakab skót király, a Stuart-ház uralkodója volt, míg apai nagyanyja Tudor Margit, VII. Henrik angol király lánya, VIII. Henrik angol király testvére volt. Így aztán származása révén jogos örököse lehetett a skót és angol trónnak is.

Volt ugyan két bátyja is, de ők már Mária születése előtt elhunytak, s bár apjának számos törvénytelen gyermeke született, jogos örökösként már csak ő maradt. S ekkor még nem beszéltünk édesanyjáról, Lotharingiai Máriáról, aki az egyik leghatalmasabb francia család tagja volt.

A télvíz idején született kislány koraszülött volt és olyan gyenge, hogy komoly küzdelmet kellett vívni azért, hogy életben maradjon. A kislányra a későbbiekben is jellemző volt az élni akarás egészen a tragikus végéig.

A család még éppen küzdött a kislány életéért, amikor hat nappal a születése után apja, V. Jakab, aki éppen háborúzott unokatestvérével VIII. Henrikkel egy csata után elhunyt. Hetek-hónapok óta beteg volt már, s a döntő csatáról is távolmaradt a betegsége miatt, de állapotát nem segítette az a hír sem, hogy felesége fiú helyett lányt szült. Így aztán pár nap múlva harminc évesen elhunyt, talán kolerában vagy vérhasban, de tulajdonképpen bármilyen lázas állapottal járó betegség szóba jöhet. A királyt január 7-én szállították Edinburghbe, hogy másnap eltemessék első felesége és két elhunyt fia mellé. Ő volt az utolsó uralkodó, aki 2022-ig Skóciában hunyt el - akkor II. Erzsébet lett a következő.

Így lett a hatmapos, törékeny kislány Skócia törvényes uralkodója, bár természetesen az első időben nem ő döntött.

Egy legenda szerint, amikor apja megtudta, hogy lánya született, azt hitte, hogy kihal a család, mert egy nővel kezdődött, amikor Marjorie Bruce feleségül ment Walter Stewart-hoz, s egy nő miatt is fog kihalni a ház.

A gyengének és törékenynek tartott kislányt a Szent Mihály-templomban keresztelték meg, de 1543 márciusában egy angol diplomata már azt írta róla, „Olyan szép gyerek, amilyet még nem láttam az ő korában."

sm1.jpg

A hatnapos csecsemő mellett két régens irányított, Beaton bíboros és Arran gróf, aki a soron következő volt a trónöröklési sorban - hamarosan kiderült, hogy a bíboros egy hamisított végrendelet miatt lett régens, így Arran egyedül irányíthatott.

VIII. Henrik gyorsan szemet vetett Skóciára, s a pár hónapos kislány, valamint saját fia, Edvárd között házasságot javasolt. Mindez alapján 1543. július 1-én aláírták a greenwichi szerződést, amely kimondta, hogy Mária 10 éves korában Edvárd felesége lesz, s Angliába költözik, a két ország között pedig unió alakul.

illusztracio_amely_mary_queen_of_scot_koronazasat_mutatja_beaton_biborossal.jpg

Közben Beaton bíboros újra megerősödött, így 1543. július 27-én már 3500 fegyveres kísérte Stirlingbe a kislányt, aztán szeptember 9-én a várkáponában megkoronázták „olyan ünnepélyességgel, mint amilyent ebben az országban szoktak, ami nem túl költséges”.

Közben az angol király letartóztatott néhány skót kereskedőt, így a skót parlament nem fogadta el a greenwichi szerződést. A két ország között kiújultak a harcok, így a skótok a kis királynőt Dunkeldbe vitték, ahol biztonságban lehetett. Közben Beatont meggyilkolták (a lenti képen), VIII. Henrik meghalt, a skótok pedig súlyos vereséget szenvedtek, ezért a franciakhoz fordultak segítségért.

beaton_halala.jpg

II. Henrik francia király azt javasolta, hogy a kis királynő és az ő hároméves Ferenc nevű fia, kössenek házasságot a segítségért cserébe, s Arran beleegyezett. Mária előbb Dumbarton kastélyába került, majd megérkezett a várt francia segítség, s a skót parlament jóváhagyta a francia-skót szerződést.

Ennek viszont az volt az ára, hogy az ötéves kislány elhagyja Skóciát, s a francia királyi udvarba menjen, így Mária 1548. augusztus 7-én kihajózott Dumbartonból és egy hét múlva megérkezett Bretagne-ba, hogy felkészüljön a házasságra.

A kislányt egész udvartartás kísérte, közöttük négy "Mary" (hasonló korú Mary nevű skót nemeshölgyek), két törvénytelen féltestvér és sokan mások. Az élénk, gyönyörű és okos kislány a francia udvar kedvence lett, akit mindenki szeretett, kivéve a királynét, Medici Katalint. A kislány megtanult lanton játszani, lovagolni, solymászkodni, értett a költészethez és a kézimunkához, valamint a skót mellett beszélt franciául, olaszul, latinul, spanyolul és görögül is. A legkedvesebb barátnője egyik sógornője, Valois Erzsébet lett, aki később II. Fülöp spanyol király felesége lett. (a lenti képően Valois Erzsébet)

valois_erzsebet.jpg

A feltűnően vonzó lány még a himlőnek is ellenállt, vagyis szinte nyoma sem maradt az arcán.

A leendő férje Ferenc azonban dadogott és szokatlanul alacsony volt, amely azért is feltünő volt, mert Mária 1,8 méter magasra nőtt, de ahogyan a király fogalmazott "a fiam és ő találkozásuk első napjától kezdve olyan jól kijöttek egymással, mintha régóta ismernék egymást"

1558. április 4-én Mária aláírt egy titkos megállapodást, amely alapján, ha utód nélkül halna meg, a skót és az angol trónra vonatkozó trónigényét a franciák öröklik, majd húsz nappal később feleségül ment a francia trónörököshöz a párizsi Notre-Dame-ban.

sm3.jpg

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr5817997768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása