Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Az érsek, aki máglyán végezte - Thomas Cranmer

2022. március 19. - DJP

Biography of Thomas Cranmer, English Protestant ReformerThomas Cranmer az anglikán egyház és Anglia történelmében is fontos szerepet játszik, hiszen ő lett az első protestáns canterbury érsek, s ő eskette össze VIII. Henrik angol királyt és Boleyn Annát.

A főpap 1489. július 2-án született Aslactonban, majd Cambridge-ben tanult teológiát, s később, 1523-tól már tanított is ott. 1528-ban ismerkedett meg az angol királlyal, akinek szimpatikus volt a törekvő fiatalember, aki aztán a Tudor-kor egyik leghíresebb egyházi személyisége lett - több szempontból is.

1530-ban ő próbálta a pápát rávenni a király válásának engedélyezesére, de nem járt sikerrel. 1532-ben V. Károly udvarába küldték nagykövetnek, ahol a politikai kapcsolatok mellett személyes kapcsolatait is nagyon ügyesen építgette. Megismerkedett többek között egy lutheránus teológus unokahúgával, akit később feleségül is vett.

1533-ban canterbury érsek lett, s 1533. május 28-án celebrálta a király és második feleségének, Boleyn Annnak a házasságát.

Ő dolgozta ki az anglikán egyház reformját, az angol nyelv elterjesztését, a Rómától való elszakadás elvét és az új szertartásrend alapjait. Ennek alapján nyilvánította magát az anglikán egyház fejének a király 1534-ben.

VIII. Henrik halála után a fiatal király mellett az ország egyik régense lett, s befolyását később is megtartotta. 1548-ben kidolgozta az anglikán katekizmust és eltörölte a cölibátust (ő maga is megnősült) - ehhez bizonyosan volt köze a már említett hölgynek is :)

cranme2.jpg

Edvárd halála után I. Mária uralkodása alatt azonban a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen már 1553. szeptember 14-én a Towerbe zárták Hugh Latimerrel és Nicholas Ridleyvel együtt. Mária királynő őt tartotta hibásnak azért, mert korábban törvénytelen gyermeknek nyilvánították, hiszen ő adta össze VIII. Henriket Boleyn Annával. Az érsek jól tudta, hogy Véres Mária nem fog habozni kivégeztetni, ahogyan megtette a "kilencnapos" királynővel is.

Fél évvel később Oxfordba hurcolták, ahol az érsek (az életét féltve) többször is megtagadta korábbi elveit és kinyilvánította a visszatérését a katolikus egyházba. Mária királynő azonban nem kegyelmezett és nem vonta vissza a korábbi halálos ítéletet, így eretnekként égették meg máglyán, 1556. március 21-én.

cranmer.jpg

Cranmer a vesztőhelyen a tanai visszavonását megtagadta és a reformáció mártírjaként halt meg.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9817784506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.03.20. 15:45:39

A fő tanulság ugyanaz, mint sok hasonló esetben: idióta emberek kivégzik egymást, csak azért, mert ők hisznek egyféle marhaságban, a másik meg egy másik marhaságban. Ez eleve totál idiotizmus. Néha meg ugye olyat végeznek ki, aki nem hiszi a marhaságokat. Ebben a történetben az érdekes még, hogy ez az az érsek kivégzése előtt tényleg megtért a katolikus egyházhoz, aztán közvetlenül a kivégzése előtt meg vissza.
Na, most ha én azt hinném, hogy van isten, van túlvilág, ott engem a mennyország vár, hiszen én hiszem az igazságot, akkor én mindenféle kétely nélkül teljesen kitartanék emellett. Ha azzal fenyegetőznek, hogy máglyára küldenek, akkor is. Elvégre a máglyahalált csak kibírom valahogy, és utána az örök élet vár a mennyországban. Ezzel szemben, ha megtérek egy hamis hithez, akkor az lehet, hogy megment a máglyahaláltól, de az örök ítéletnél mégiscsak valószínűleg súlyosabb következményei lesznek.
Szóval, általánosságban a hívők szoktak mondani sok marhaságot, eljátsszák, hogy hisznek ezt meg azt, de amikor komoly tétje van, akkor általában lelepleződnek. Kevés az olyan igazi hívő, aki tényleg annyira hinne a hitében, hogy következetesen végig is vinné.

Hegge Balázs 2022.03.21. 10:47:29

@rabelais:
Azért a máglyahalált nem óhajtotta senki sem. Nyilván mindent megtagadott hogy megússza, aztán mikor látta, hogy ez bizony nem jött be, és szarral meszeltek. Itt a vége. Akkor meg mégis visszavonta, hogy így talán mártír lehet. Azért mikor a láng belekapott a ruhájába, egy hordó vízzel visszatért volna szerintem.
süti beállítások módosítása