Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A zsoké, aki halála után nyert futamot

2022. június 08. - DJP

Frank Hayes éppen 22 éves volt, amikor 1923. június 4-én megnyerte első és utolsó versenyét a Belmont Park versenypályáján, Elmontban, New York államban.

0_90ma75xfebwuf-4c.jpgHayes lókiképző és istállófiú volt, így talán nem csoda, hogy nem nyert versenyeket, de aznap ő ülhetett fel Miss Frayling Sweet Kiss nevű lovára a futamon.

A forró nyári napon sokan látogattak ki a lóversenyre, ahol a második futamban egyértelműen JS Cosden 'Gimmie" volt a favorit a fogadók körében, egyenesen verhetetlennek tűnt.

Hayes és Sweet Kiss esélyei eléggé csekélyek voltak a győzelemre (20/1) aztán mégis történelmet írtak. Főként azért, mert a Brooklyn belvárosában édesanyjával és nővérével élő Hayes nem látszott eléggé tehetségesnek ahhoz, hogy elsőrangú zsoké legyen belőle. James Frayling lótenyésztő alkalmazottja volt és sokszor nézte, hogy mások nyernek az általa idomított és nevelt lovakkal, míg ő csak háttérben munkálkodik.

Miss Frayling azonban szerette volna, ha lova, Sweet Kiss versenyez a New York-i pályán, de nem igazán sikerült hamarjában zsokét szereznie. Hayes felajánlotta a segítségét, de a lány visszautasította a tapasztalatban fiú ajánlatát, s jelezte neki, hogy a túlsúlya tovább hátráltatná a lovat. Hayes azonban nem hagyta annyiban, s hosszas rábeszélés után a lány beleegyezett, hogy Hayes lovagolja Sweet Kiss-et.

A boldog Hayes egy extrém fogyókúrát indított el, hogy a versenysúlya megfelelő legyen. Az írországi születésű ír-amerikai újdonsült zsoké, nagyon rövid idő alatt fogyott le 142 fontról 130 fontra, hogy teljesítse a súlykövetelményeket, s ez a hirtelen fogyás egészségügyi problémákat okozhatott. (a képen a Belmont Park)

belmont-park.jpg

A verseny napján végre felölthette a zsokéruhát és a többi zsoké szerint nagyon izgatott volt, hogy végre versenyezhet. A rajtvonalon összegyűlve a többiek szerint azt mondta "Ma jó napunk lesz, történelmet fogunk írni.”

Amikor az indítóbíró meglengette a zászlaját, valóban történelmi futam indult el.

Az esélyeknek megfelelően Gimmie vezette a futamot, aztán az utolsó kanyarban Hayes és Sweet Kiss átvették a vezetést. A hétéves kanca egy fejhosszal vezetett Gimmie előtt, amikor befutottak a célba. Hayes előredőlve ült a nyeregben  amikor beérkeztek, s sokan azt hitték, hogy csak a lova fülébe súg valamit. A ló azonban legalább 100 yardot tovább futott, s végül Hayes, arccal előre a földre esett.

frank.jpg

A pályaorvos, dr. John Voorhees azonnal rohant a helyszínre, de már csak a halál tényét tudta megállapítani - Hayes halálát szívroham okozta.

Hihetetlennek tűnt, hogy 20/1-es kanca, a verseny végén úgy vette át a vezetést, hogy egy halott ült rajta. Az eredményt azonban Frank Hayes iránti tiszteletből mindenki elfogadta és őt hirdették ki győztesnek.

Három nappal később Hayest abban a zsokéruhában temették el, amelyben életében először és utoljára megnyert egy versenyt. Mind a mai napig ő az első és utolsó halott, aki lóversenyt nyert.

Sweet Kiss azonnal új nevet kapott Sweet Kiss of Death, s Miss Frayling már nem tudta rávenni a zsokékat, hogy meglovagolják, így a kanca veretlenül vonult vissza.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr5317851715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása