Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Don Juan, aki legyőzte a törököket

2022. szeptember 30. - DJP

Don Juan de Austria spanyol hadvezér 1547. február 24-én született Regensburgban V. Károly német-római császár és spanyol király törvénytelen fiaként. Talán érdekes momentum, hogy éppen édesapja születésnapján született, bár az is igaz, hogy ő nem mellékhelyiségben, mint az apja.

donjuan.jpg

Édesanyja egy regensburgi polgárlány volt, Barbara Blomberg, s apja egy 1554. június 6-án írt végrendelet kiegészítésben elismerte fiának: "Mióta Németországban voltam, miután megözvegyültem, egy hajadon nőtől született egy gyermekem, akit Geronimonak hívtak".

Apró érdekesség, hogy Don Juan Árpád-házi leszármazott volt - Jolánta magyar királyi hercegnő révén, aki II. András leánya volt.

Jolánta magyar királyi hercegnő leszármazottai - Don Juanig

Először Brüsszelben élt, majd Madrid közelében, ahol a császár egyik bizalmasának várában nevelkedett. Az ekkor már lemondott császár a közelben élt a Yule kolostorban, s több alkalommal is találkozott a fiával. A végrendelete alapján a fiút át kell nevezni Jánosnak, s egyházi karrierre szánta, bár azt is leírta, hogy ha a fiú más irányban szeretne karriert csinálni, nem kell erőltetni a papi hivatást.

presentacion-de-don-juan-de-austria-al-emperador-carlos-v-en-yuste-juan-de-austrias-presentation-eduardorosales.jpg

V. Károlyt törvényes fia, II. Fülöp követte a trónon, aki elismerte féltestvérének az akkor még Geronimo néven ismert fiút és akkor kapta apja utasítása alapján a Don Juan de Austria nevet. Egy krónika szerint egy vadászaton a király elé vitték a fiút, aki megkérdezte tőle: "Tudod-e ifjú, ki volt az atyád". Mivel a fiú nem tudta, a király leszállt a lováról és megölelte a fiút:"V. Károly az én uram és atyám volt a te apád is. Dicsőbb apád nem is lehetett volna, s én köteles vagyok téged fivéremül elismerni.". Ezután a körülötte állóknak csak annyit mondott: "Ismerjétek el és tiszteljétek ezt a fiút, mint a császár természetes fiát és mint a király testvérét."

A nyilvános rendezvényeken a császári család után sétált vagy lovagolt, de megelőzte a többi nemest.

Don Juan három évig unokaöccsével, a spanyol trón várományosával, Don Carlossal és Alessandro Farnesevel együtt nevelkedett.

800px-portrait_of_don_juan_of_austria_by_coello_1559-60.jpg

A vele született kedvességével és figyelmességével szinte mindenki szeretetét kivívta, de törvénytelen származása miatt azonban mindenáron hős akart lenni. Vonzották a szép nők is, így a papi pálya kevéssé érdekelte.

A király (apja végrendelet alapján) papi pályára szánta, de ő mégis elérte, hogy katona lehessen.

Bámulatosan gyorsan megtanult minden szükséges ismeretet, nagy fegyelmet tartott, de mintaszerűen bánt a beosztottakkal, s kedvességükkel és higgadtságukkal hamar megnyerte őket.

1568-ban egy 33 gályából álló egység parancsnoka lett, s az algériai kalózok ellen harcolt, majd a moriszkok ellen lépett fel, de Granadában súlyosan megsebesült.

battle_of_lepanto_1571.jpg

Hadisikerei miatt II. Fülöp és V. Piusz pápa Szent Ligájának a fővezére lett, amely 1571. október 7-én elsöprő győzelmet aratott a lepantói csatában Müezzinzade Ali pasa hajóhada felett. 

Don Juan igazi hős lett, s bár 1573-ban elfoglalta Tuniszt, de egy év múlva a szultán visszafoglalta, miután a Szent Liga szétesett.

Két évvel később újabb komoly feladattal bízta meg II. Fülöp, hiszen a reformáció lázában forrongó Németalföld helytartója lett. Két évbe telt, de 1578. január 31-én Gembloux közelében legyőzte a lázadókat.

armada2.jpg

Nemsokára elkezdte a spanyol hajóhadat felkészíteni az Anglia elleni invázióra, de egy pestisjárvány tört ki és a mai Belgiumban, Namur közelében elhunyt 1578. október 1-én.

Több törvénytelen gyermeke volt, s legalább négy szeretőjének a neve ismert.

 

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1117944204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása