Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Amikor a német uralkodó Canossát járt

2023. január 24. - DJP

Hildebrand körülbelül ötven éves lehetett, amikor 1073. április 22-én megválasztották pápának, s fel is vette a VII. Gergely nevet. Hamar kiderült, hogy aktív szerepet kívánt betölteni az egyház élén, s radikális reformokat tervezett bevezetni, hogy a pápai hatalmat megerősítse.

szent_gergely_vii_papa_1.jpg

Tovább

VIII. Henrik (majdnem) halálos balesete

VIII. Henrik életében egy jelentős fordulópont volt 1536. január 24., amikor néhány órán keresztül az sem volt biztos, hogy életben marad.

tournament_bavarian_engraving.png

Henrik sportos alkatú férfiként nőtt fel, aki főként a teniszt, az íjászatot és a birkózást űzte nagy kedvvel, de hasonlóan I. Miksa császárhoz, rendkívül ügyes volt a lovagi játékokban is.

Tovább

A Tudor-ház születése - a fehér hercegnő házassága

A Rózsák Háborújának végeztével a York és Lancaster-ház kiegyezésének egyik, s talán legfontosabb eseménye volt (a Lancaster-házhoz tartozó) Tudor Henrik és Yorki Erzsébet esküvője.

elizabeth_es_henry.jpg

A huszonkilenc éves Henrik 1486. január 18-án vette feleségül a majdnem húszéves Erzsébetet. Erzsébet gyönyörú, szőke hajú, kék szemű és világos bőrű volt, míg Henrik magas, vékony, sötét hajú és eléggé jóképű férfi volt.

Tovább

Hatsepszut - akinek emlékét nem sikerült megsemmisíteni

Egyiptomban kevés női uralkodó volt, főként aki egyedül uralkodott, s Hatsepszut a leghosszabb ideig uralkodó női fáraó volt. Hatsepszut neve azt jelenti, hogy az "a nemesasszonyok legkiválóbbja", s valóban az egyiptomi történelem egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb fáraója lett, akinek irányítása alatt Egyiptom felvirágzott. Számos épület és műemlék épült, amelyek jól mutatják a birodalom fejlettségét és gazdagságát.

hatsepszut_kiralyno.jpg

Tovább

Valois Izabella furcsa házasságai

A középkorban eléggé sok furcsa házasságot kötöttek, s ezek között volt az őrült francia király, VI. Károly lányának, Valois Izabellának és II. Richárd angol királynak a házassága is. A házasság eredeti célja a béke biztosítása volt Anglia és Franciaország között, így lett egy pár a hatéves Izabella és a 29 éves Richárd.

isabella-of-valois.jpg

Tovább

A kitaszított királyné, Aragóniai Katalin halála

Aragóniai Katalin, aki VIII. Henrik első felesége volt, alig múlt 50 éves, amikor 1536. január 7-én elhunyt.

aragoniai_katalin_halala.jpg

A kor egyik legnagyobb királynőjének, I. (Katolikus) Izabella kasztíliai királynőnek és férjének II. Ferdinánd aragóniai király legkisebb lányaként született 1485. december 16-án, s nevét angol dédanyjáról, Lancesteri Katalinról kapta. 

Tovább
süti beállítások módosítása