Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy különös házasság - francia változat

2022. augusztus 13. - DJP

II. Fülöp Ágost első feleségének halála után új feleség után nézett, akit egy dán hercegnő, Dániai Ingeborg személyében talált meg. Ingeborg I. Valdemár dán király lánya, és VI. Knut dán király testvére volt, s a kortársai szerint gyönyörű nő. Az egyik krónikaíró szerint "nagyon kedvesnek, fiatalnak, de bölcsnek tünt". (a képen Ingeborg)

arbo-ingeborg.jpg

Tovább

Amikor az esküdtszéket büntetik meg

Tíz évvel az angol restauráció után, 1670. augusztus 14-én két férfit letartóztattak Londonban a Gracechurch és a Lombard Streets sarkán, akik az összegyűlt tömeghez beszéltek.

1024px-frederick_lamb_s_painting_of_william_penn_img_3800.jpg

A vád szerint a 26 éves William Penn (a fenti képen) „magára vállalta a prédikációt és a beszédet… ami miatt az emberek nagy zűrzavara és lázadása volt az utcán … amely hosszú ideig tartott. ". Penn társa, a 42 éves William Mead csak segítette fiatalabb társát.

Tovább

Egy magyar királylány, aki szentté vált

Piroska vagy Prisca 1088 táján születhetett I. (Szent) László magyar király és Adelhaid német hercegnő gyermekeként. A sors furcsa fintoraként a három legismertebb középkori király, Szent István, Szent László és Nagy Lajos, de akár ide vehetjük Hunyadi Mátyást is, (törvényes) fiú örökös nélkül hunyt el. piroska-ikon.jpg

Tovább

Az utolsó fáraónő halála

Nagy Sándor halála után, egyik hadvezére, Ptolemaiosz meghódította Egyiptomot és dinasztiát alapított, s XII. Ptolemaiosz fáraó egyik gyermeke lett Kleopátra, akinek még két lánytestvére és két öccse született.

cleopatra.jpg

Mivel az uralkodónőket az ókori Egyiptomban nem illették meg a királynak kijáró előjogok, így a nők "férfiként" kormányoztak.

Tovább

Amikor egy szerzetest kért a pápa gyermeknemzésre

Petronila születése nem mindennapi körülmények között történt, hiszen apja, Ramiro, egy szerzetes volt, akinek testvére, I. Alfonz aragón király, gyermektelenül halt meg. A király harminc évnyi uralkodás után nem nevezte meg az utódját, hanem azt a szokatlan döntést hozta, hogy királyságát három keresztes lovarendre hagyja: a Templomos, az Ispotályos és a Szent Sír Lovagrendekre. Később hasonló módon vezette Poroszországot a Német (Teuton) Lovagrend, majd Rodoszt a Máltai (Ispotályos) Lovagrend. (a képen Ramiro, a szerzeteskirály)

ramiro-ii_1.jpg

Tovább

A második augsburgi csata - a vereség

Bő fél évszázaddal a honfoglalás után, s szűk fél évszázaddal a királyság megalapítása előtt egy komoly csata zajlott Augsburg közelében a magyarok és németek között. A csata jelentőségét jelzi, hogy a németek azóta is a legjelentősebb ütközetek között tartják nyilván, Ottó számára pedig a legfontosabb volt az uralkodása alatt.

955-.jpg

Az előző évtizedekben az ilyen összecsapásokban jórészt a magyarok győztek, sőt már Augsburg mellett is szűk fél évszázaddal korábban, most azonban másképpen alakult az élet. Ekkortájt Európa népei úgy imádkoztak, hogy "Mentsd meg Uram a magyarok nyilaitól (Sagittis Hungarorum Libera, Domine!), mert a magyarok elképesztő hatékonysággal támadtak.

Tovább

Ibrahim szultán - az őrült szultán a trónon

Sokan tartottak attól, hogy mi lesz, ha IV. Murád halála után az őrült öccse veszi át a hatalmat, maga Murád úgy rendelkezett a halálos ágyán, hogy végezzék ki Ibrahimot, de ez végül nem történt meg.

ibrahim.jpg

Ibrahim uralkodása ezzel szemben nagyon jól indult, mert elhunyt bátyja nagyvezíre, Kara Musztafa pasa nagyon tehetséges ügyvívő volt, aki zökkenőmentesen intézte a birodalom ügyeit.

Tovább

Ibrahim - az őrült szultán trónra kerülése

I. Ibrahim szultán uralkodása körülbelül nyolc évig tartott, s ez alatt a dekadencia és a nepotizmus volt a legjellemzőbb az őrült intézkedései mellett, s már a mellékneve (Őrült) is sokat elárul róla. (a lenti képen Ibrahim)

ibrahim.jpg

Ibrahim Isztambulban született 1615. november 5-én I. Ahmed szultán fiaként. Noha egy szultán fiaként született, valójában senki nem számított rá, hogy trónra kerül, hiszen a nyolcadik fiú volt a sorban, de neki volt egy titkos fegyvere, az édesanyja. Az anyja az egyik legismertebb szultána, Köszem volt, aki akkortájt ugyan még csak ágyas volt, de Ahmed kedvenc ágyasa.

Tovább

A legbékésebb fegyver - a kvéker-ágyú

A kvéker ágyú egy olyan megtévesztési taktika, amelyet elsősorban a 18. és 19. században használtak a hadviselésben. Az ellenség megtévesztésnek igen egyszerű és sok esetben hatékony módja volt, amikor egy fatörzset feketére festenek (ha szükséges) és oly módon helyezik el, mintha ágyú lenne.

kveker-agyu.jpg

Tovább

Bagdad alapítása és építése

Bagdad régi város, de korántsem ősi, sőt nem is az ókorban, hanem a középkorban alapította Al-Manszúr kalifa 762. július 30-án. Bagdad tehát nem vethető össze a világ egyik legkorábbi városával Urukkal, amelyet valamikor ie. 3200 körül alapítottak, azonban mégis fontos szerepe volt a történelemben.

old-baghdad.jpg

A krónikák szerint amikor a kalifa helyet keresett az új fővárosnak, fel és alá hajózott a Tigrisen, hogy a legmegfelelőbb helyszínt tudja megtalálni, s egy nesztorinánus szerezetesközösség is tájékoztatta a klímáról és egyéb fontos információkról. Bagdad ekkortájt egy jelentéktelen, perzsák lakta falu volt.

Tovább
süti beállítások módosítása