Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy ismert magyar királyné, akit orvul meggyilkoltak

2023. szeptember 23. - DJP

Az egyik legismertebb magyar királyné volt Merániai Gertrúd, aki II. András feleségeként ült néhány évig Magyarország trónján.

getrud_halala.jpg

Tovább

Szent László veje - egy bizánci császár

Szent László magyar király elsőszülött lánya, Piroska, 1104-ben (esetleg 1105-ben) a bizánci trón örökösének a felesége lett, amikor II. (Szép) Ióannész (vagyis János) leendő bizánci császár feleségül vette. (a képen bal oldal János, jobb oldalt Piroska)

ii_janos_piroska.jpg

Tovább

Szent István gyermekei

Első királyunk, I. (Szent) István 1038. augusztus 15-én hunyt el, s nem maradt utána fiú örökös. Gyermekei közül sokszor csak Imre herceget említik, pedig több fia és leánya is volt. Egyes források alapján három fiú (Ottó, Bernát és Imre) valamint három leány (Ágota, Hedvig és egy ismeretlen nevű hercegnő) született az első magyar királyi házaspár frigyéből.

szent-istvan.jpeg

Tovább

Kleopátra szerelme - Marcus Antonius

Marcus Antonius családja bár régi, de plebejus volt, így ő plebejusnak született ie. 83. január 14-én. Éppen tízéves múlt, amikor apja meghalt, így mostohaapja, Publius Cornelius Lentulus Sura házában nevelkedett, akit azonban tíz év múlva Cicero kivégeztett a Catilina-összeesküvésben való résztvételéért. (a képen Cicero beszél az összeesküvésről a szenátus előtt)

cesare_maccari_freskojan_cicero_eliteli_a_katilini_osszeeskuvest_a_romai_szenatusban.jpg

Tovább

16 kivégzett apáca, akik Robespierre vesztét okozták

A tizenhetedik században egy karmelita apáca, Élisabeth-Baptiste azt mondta a társainak, hogy álmában látta, hogy a Compiègne-i kolostor összes apácája fehér ruhában, pálmalevéllel kezében a mennybe száll, a keresztény vértanúság jelképeként. (a képen Compiègne)

compi_gne_az_ancien_regime_alatt.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása