Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Színészcsata New York-ban

Két Machbet a színpadon

2020. augusztus 05. - DJP

1849 májusában New York egy Shakespeare-bemutató lázában égett amelyen egy Viktória-korabeli angol vendégszínész volt a sztár.

William Charles Macready (1793. március 3. - 1873. április 27.) az Astor Place-en vendégszerepelt, amely akkoriban az amerikai kultúra egyik legfontosabb helyszíne volt. Az előadással szemben Edwin Forrest (1806. március 9. - 1872 december 12.) szintén egy Machbet-előadás szervezett, amely pár utcára onnan zajlott a Brodway Theater-ben.

william_charles_macready.jpg

Forrest már régebben gyűlölte Macready-t, akiről úgy gondolta miatta szakadt meg angol színészi pályafutása, mert korábban egy Macready Hamlet-előadásról negatív kritikát írt, amelyre az angol színész válaszolt, s egy hosszabb angol-amerikai levelezőpárbaj lett az ügyből olvasói levekkel tarkítva, végül Forrest hazatért Amerikába.

edwin-forrest.jpg

Macready egyébként sem volt népszerű Amerikában, de Forrest felbérelt két sötét figurát is. Isaiah Rynders kocsmákat és bordélyházakat üzemeltetett, a helyi írek vezetőjének számított, E.Z.C Judson pedig, egy egykori tengerész Tennesse-ben egy párbajban megölte ellenfelét, a felszarvazott férjet, így meglincselték és felakasztották, de végül megmenekült, s New York-ban újságíró, a helyi bulvár egyik vezetője lett.

A Machbet bemutatója május 7-án volt, amelyre Rynders emberei felvásárolták szinte az összes jegyet az erkélyekre és páholyokba, ahonnan Macready minden megszólalását hangos fújolással és tojás- valamint zöldségdobással kísérték, végül a székeiket dobálták a színpad felé.

Macready természetesen megsértődött, s azonnal haza akart utazni Angliába, de az amerikai társasági élet és művészvilág nagyjainak hatására engedett, s május 10-én újra fellépett. Összesen 47 híres new yorki kérte hogy maradjon, közte Herman Melville és Washington Irving.

Judson emberei ellepték a várost és MUNKÁSOK, HÁT KI AZ ÚR EBBEN A VÁROSBAN, AZ ANGOLOK VAGY Az AMERIKAIAK? feliratú röplapokat terjesztettek.

0510.jpg

Az előadás estélyén George Washington Matsell rendőrfőnök utasítására szinte a teljes rendőrség (200 fő a színházban és 75 fő a színház körül) sorakozott fel, s az állami hadsereget is készenlétbe helyezték.

A színház zsúfolásig megtelt, s az előtte lévő téren körülbelül 10-15 ezer ember gyűlt össze. A darab elején bekiabálások, fújolás és dobálózás volt, de eljutottak a szünetig.

A rendőrség kiemelt néhány hangadót, akiket a színház alagsorába zártak (jobb híján).

A bezárt tüntetők felgyújtották a színházat, a kintiek pedig utcakövekkel kezdték dobálni a rendőröket, akik vízágyúval válaszoltak.

Eközben a színházban megkezdődött a második felvonás.

Caleb S. Woodhull polgármester a hadsereg segítségét kérte, akik Charles Sandford tábornok vezetésével könnyű tüzérséggel és huszárokkal együtt 350-en kivont bajonettel érkeztek a tüntetőkhöz, akik megrohamozták a katonákat, míg azok válaszul a levegőbe lőttek. A tömeg tovább támadott, így a katonák tűzparancsot kaptak, s végül a tömeg szétoszlott.

astor_place_opera-house_riots_crop.jpg

A színház előtti téren 31 (más források szerint 18 vagy 22 vagy 23) halott maradt, s 48 támadó, 50-70 rendőr és 141 katona sérült meg.

A színdarabot a színszek végigjátszották, majd Macready álruhában menekült ki a színházból. Azonnal hajóra szállt és meg sem állt Angliáig.

Másnap több ezres tömeg gyűlt össze a városháza előtt, felelősségrevonást követeltek, de újabb tömegverekedés tört ki, amelyben egy fiatal fiú meghalt.

Macready többé nem utazott Amerikába, sőt két év múlva a színészettől is visszavonult. Forrest ünnepelt színész maradt két évtizeden keresztül. A színházat az előadás után bezárták, s az épületet könyvtárrá alakították. Ma egy Starbuck üzemel a helyén.

 Ha érdekesnek találtad ... jövő szerdán újra találkozhatunk!


 A történelmi utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

DJP

 Ha tetszett a poszt, akkor kövesd a blogot :) 

Források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Astor_Place_Riot

https://shakespeareandbeyond.folger.edu/2017/05/09/astor-place-riot-macbeth-new-york/

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1516105890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2020.08.16. 11:01:52

Kemény sztori. Mekkora károkat képes okozni két ember szaros egoja...
süti beállítások módosítása