Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A leghatalmasabb spanyol uralkodónő - Katolikus Izabella

2022. november 24. - DJP

A spanyol történelem egyik legjelentősebb uralkodója 1451. április 22-én született II. János kasztíliai király és Portugáliai Izabella első gyermekeként - vagyis mindkét szülője révén II. András magyar király leszármazottja volt. Izabella születésekor féltestvére, Henrik már 26 éves volt, így a lánynak nem sok esélye lehetett a trónra, s egyébként is - nő volt, ráadásul később egy öccse is született.

izabella_3.jpg

Amikor azonban Alfonz, az öccse meghalt, mégis ő lett a kijelölt örökös, ráadásul nemsokára férjhez is ment Aragóniai Ferdinándhoz (aki egyébként szintén II. András leszármazottja volt). Izabella és Ferdinánd, a korban oly szokatlan szerelmi házasságot kötöttek.

Henrik, aki már Izabella hároméves korától királyként uralkodott, ki akarta zárni az örökségből, de közben az egészsége megromlott, s mégis kibékült a húgával, aki aztán 1474. december 13-án trónra is lépett - két nappal Henrik halála után. Igaz Henrik hagyott maga után egy Johanna nevű lányt, akit azonban szinte mindenki törvénytelennek tartott, mert feltehetően nem a király volt az igazi apa - ezért lett Henrik gúnyneve Tehetetlen vagyis Impotens.

A hagyományokhoz híven őt sem koronázták meg, s nagy örömére egy hónap múlva megérkezett a férje is, akivel 1475. január 15-én megkötötték a "Segoviai Szerződést", amely alapján Ferdinánd társuralkodó lett.

Ez nem tetszett V. Alfonz portugál királynak (szintén II. András leszármazottja), így kirobbant a kasztíliai örökösödési háború, amelybe beavatkozott XI. Lajos francia király is (akiről talán mondani sem kell, hogy II. András leszármazottja).

felsziget.jpg

Néhány év múlva aztán a portugálok és a kasztíliaiak békét kötöttek, s Izabella, akinek férje közben Aragónia királya is lett, aragóniai társuralkodó lett - így a félsziget legnagyobb részét már uralták.

A királyi pár ekkor a mórok ellen fordult, s egy évtizedig tartó háborúskodás kezdődött váltakozó sikerrel, végül azonban 1492. január 2-án a mórok feladták Granadát, így a Hispániai-félsziget felszabadult a mór uralom alól.

francisco_pradilla_ortiz_granada_kapitulacioja.jpg

Ez volt az a tett, amelyért a Borgia-családból származó VI. Sándor a "Katolikus Királyok" címet adta nekik 1496-ban.

kolumbusz_a_kiralyno_elott_emanuel_gottlieb_leutze_festmenye.jpg

Izabella akkor már megkerülhetetlen volt a korabeli Európa életében, hiszen az ő támogatásával indult el Kolumbusz az Újvilág felfedezésére, az ő lányát kérte feleségül VII. Henrik az örökösének, a legendás Artúr királyról elnevezett Artúr hercegnek, hogy aztán a későbbi VIII. Henrik felesége legyen, de az ő lánya volt Őrült Johanna, akinek mellékhelyiségben született fia, hamarosan V. Károly néven az ismert világ leghatalmasabb uralkodója lett, unokája, Fülöp pedig Véres Mária felesége.

Közben a királyi pár megszerezte a Nápolyi Királyságot is, s reménykedtek megérik unokájuk, Károly nagykorúságát. Ez végül Ferdinándnak korabeli mércével sikerült is, hiszen Károly már majdnem tizenhat éves volt amikor Ferdinánd elhunyt, azonban Izabella, a kormányzástól megfáradtan, betegségtől megtörve már 1504. november 26-án meghalt.

izabella_halala.jpg

Izabella igazi harcos királynő volt, aki mindig a keze ügyébe tartotta Jean d'Arc történetét, s ő maga is többször lóra ült, hogy részt vegyen a harcokba. Persze nem úgy, hogy maga is forgatja a kardot, hanem a tervezésben, s stratégiában vett részt és parancsnokként szerepelt, ahogyan később Katalin nevű lánya is tette 1513-ban.

Alacsony, de erős testalkatú volt, nagyon világos bőrrel és szőkés-barnás hajjal. Ferdinánddal való házassága egyesítette Spanyolországot, bár inkvizíciós politikájuk miatt sok rosszat is el lehet róluk mondani. Bátyjától egy erősen leromlott állapotú országot örökölt, s még a vitatott törvényességű unokahúgával is meg kellett küzdenie.

Izabella egy komoly reformot hajtott végre a jog területén, amely soha nem látott alacsony szintre csökkentette a bűnözési rátát.

kiralyi_par.jpg

A királyi párnak összesen öt gyermeke született, akik vagy akik utódai közül sokan komoly európai uralkodóházba bekerültek, azonban a legnagyobb vágyuk nem teljesült, mert egyetlen fiuk, János, 19 éves korában meghalt, s a hátrahagyott állapotos feleség hamarosan egy halvaszületett kislányt hozott a világra. Az elsőszülött lányával sem volt több sikere, hiszen Izabella, a lánya, két házasságot is kötött, de összesen egyetlen gyermeke született, aki azonban kétéves korában meghalt. A másodszülött lánya volt a (joggal) őrültnek nevezett Johanna, a legkisebb pedig a tragikus sorsú Katalin. Egyedül Mária sorsa alakult jól, aki nővére, Izabella második férjéhez ment feleségül (nővére halála után), s összesen tíz gyermekük született. 

Izabella talán a legnagyobb sikerének a helyszínén, Granadában van eltemetve, férje, Johanna nevű lánya, annak férje, Szép Fülöp és Mihály nevű kétévesen elhunyt unokája társaságában. Az emlékművet legismertebb unokája, az első igazi spanyol király, V. Károly emeltette.

A királynő gondolkodásmódját jól mutatja, hogy VI. Sándor ugyan kiemelt figyelmet fordított rá, ő maga nem kedvelte a botrányos életét élő pápát.

A konzervatív gondolkodású királynő 1974-től elindult a szentté avatás útján is, de egyelőre még nem hivatalos szent.

djp

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr2417986264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása