Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Színészcsata New York-ban

Két Machbet a színpadon

2020. augusztus 05. - DJP

1849 májusában New York egy Shakespeare-bemutató lázában égett amelyen egy Viktória-korabeli angol vendégszínész volt a sztár.

William Charles Macready (1793. március 3. - 1873. április 27.) az Astor Place-en vendégszerepelt, amely akkoriban az amerikai kultúra egyik legfontosabb helyszíne volt. Az előadással szemben Edwin Forrest (1806. március 9. - 1872 december 12.) szintén egy Machbet-előadás szervezett, amely pár utcára onnan zajlott a Brodway Theater-ben.

william_charles_macready.jpg

Tovább

A leghosszabb naptári év

Hány napig tart egy esztendő?

Az eredeti római naptárban (amelyet Romulus alkotott - ki más :) ) tíz váltakozó hosszúságú hónap volt (martius, aprilis, majus, junius, quintilis, sextilis, septemer, october, november, december), amelyek összesen 305 napot tettek ki, s ehhez csapott még 56 napot hozzá.

romulus-remus.jpg

Tovább

Békemozgalmak - a pax Dei és a treuga Dei megjelenése

Vallási mozgalmak a békéért

d4whafq-41091071-5922-4139-95a5-f49063a5518b.jpg

A pax Dei és a treuga Dei a kora középkor talán legfontosabb vallási mozgalmai voltak. Az első tömeges békemozgalmak voltak a történelemben, amelyekben a középkori katolikus egyház korlátozta az erőszakot és a vérbosszút, különösen a Karoling Birodalom összeomlása után. Az összeomlott birodalom helyén kisebb-nagyobb uradalmak jötték létre, amelyek gyakran harcoltak egymással és a papsággal, s egyre gyakrabban támadtak a vikingek is. A pax Dei (Istenbéke) alakult ki először, amely azt jelenetette, hogy a katonai erővel rendelkező földesurak megesküdtek, hogy megvédik az önvédelemre képteleneket, a treuga Dei (Isteni Fegyvernyugvás) azonban már minden fegyveres harcot tiltott.

Tovább

Szent Margit - Skócia védőszentje

Árpádházi királylányok

Nagy Alfréd, Wessex királya elfoglalta Londont és uralma alatt egyesítette a kisebb államok többségét, de Margit születése előtt körülbelül 30 évvel, Angliába ismételten betörtek a dánok, s megfosztották trónjuktól Nagy Alfréd utódait, majd hosszan tartó háborúskodás és vérontás után az angolok elismerték uralkodójuknak a dán királyt, a keresztséget felvett Nagy Knutot. Alfréd király leszármazottai közül két ikertestvér, Edmund és Edward a XI. század elején előbb Norvégiába, onnan pedig tíz évvel később - amikor Knut leigázta Norvégiát is - Kelet Európába menekült. Edmund fiatalon meghalt Magyarországon, ikertestvéréről, Edwardról pedig a rendelkezésre álló első biztos adat az, hogy Magyarországon élt és ott feleségül vette Szent István királyunk (húgát vagy) leányát, Ágotát.

Ebből a házasságból három gyermek született: Margit, Krisztina és Edgar. Margit 1047 június 10-én született Réka (Reska) várában, a Baranya megyei Mecseknádasd mellett.

unnamed.jpg

Tovább

A cukrászdaháború avagy harc a sütik miatt?

Furcsa háborúk a nagyvilágban

A cukrászdaháború 1838. április 16. és 1839. március 9. között zajlott le Mexikó és Franciaország között.

A háború közvetlen kiváltó oka hivatalosan egy mexikói francia cukrász kirablása volt, de valójában Lajos Fülöp a két ország közötti pénzügyi viták miatt indította el a háborút. A spanyol nyelvterületen cukrászdaháborúnak (Guerra de los pasteles), de Mexikóban Primera Intervención Francesa en México néven nevezik, vagyis első francia intervenció Mexikóban.

Ekkortájt Antonio López de Santa Anna Pérez de Lebrón volt Mexikó egyik legfontosabb személyisége, aki Texas elvesztése miatt kissé háttérbe szorult, de aki a cukrászdaháború egyik fontos résztvevője lett.

gfp-antonio-lopez-de-santa-anna.jpg

Tovább