Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy viking vezér bizarr halála - Hatalmas Sigurd

2024. október 23. - DJP

Sigurd Eysteinsson vagyis Hatalmas Sigurd, Orkney első grófja volt 875-892 között, aki az Orkney- és Shetland-szigeteket uralta.

sigurd_the_mighty_roai8.jpg

Valójában testvére, Rognvald Eysteinsson kapta a grófi címet, miután a viking király, őt küldte a terület meghódítására, amelyet végre is hajtott, de közben elesett az egyik fia. A grófi címet kárpótlásul kapta, de mivel másutt is volt érdekeltsége, ezt a címet átengedte öccsének. Így Sigurd úgy lett az első gróf, hogy tulajdonképpen a második volt.

A sagák szerint Sigurd bölcsen uralkodott és erős grófságot épített ki.

thorsteinthered2.jpg

Sigurd szövetséget kötött Vörös Thorsteinnel, s megtámadta Skóciát, hogy uralma alá hajtsa annak északi részét, Caithness egészét, valamint Argyll, Moray és Ross nagy részét. Komoly erődítményt épített Moray-ben, amikor vita tört ki közötte és egy helyi vezető, Mael Brigte (a "Kiállófogú") között. Sigurd a szomszédos várhoz vonult, s felszólította Mael Brigte Bucktoothedet, hogy adja fel a várat. Mael Brigte természetesen ezt megtagadta.

Sigurd ekkor párbajra hívta ki a helyi törzsfőnököt, Mael Brigte-t, a morayai királyság vezetőjét, hogy legfeljebb negyven-negyven emberrel küzdjenek meg a területért, s aki győz, az birtokolja a vidéket. Ez a vikingeknél szokásos párbaj volt.

sigurd1.jpg

Mael Brigte Bucktoothed belement a furcsa párviadalba, Sigurd azonban csalni akart, így 80 emberrel jelent meg a küzdőtéren. Pontosabban attól tartott, hogy a skótok csalni fognak, így csak megelőzte őket, minden lóra két vikinget ültetett.

Természetesen a kétszeres túlerő legyőzte a skótokat, akiket mind egy szálig lemészároltak. Mindnek levágták a fejét, sőt Sigurd személyesen fejezte le Mael Brigte Bucktoothedet, majd diadalmasan felemelte a levágott fejet.

sigurd2.jpg

A győztes csata után a nyergéhez kötötte a legyőzött törzsfőnök levágott fejét, hogy hazavigye afféle trófeaként, de a legyőzött és lefejezett Mael Brigte bosszút állt.

A nyereghez kötött levágott fej, a lovaglás során ide-oda ütődött, s Mael Brigte egyik erősen kiálló foga megsebezte Sigurd lábát. A keletkezett seb begyulladt, majd elfertőződött és üszkösödni kezdett, amely miatt Sigurd hazafelé tartva elhunyt.

A győztes uralkodó, a mai Dornoch városka mellett van eltemetve., amely helyet ma is Sigurd's Howe-nak (Sigurd halmának) neveznek.

A legenda szerint, amikor a temetés után Sigurd katonái összeszedték a levágott fejeket, Mael Brigte arcán egy hatalmas mosoly húzódott.

Utódja fia, Guttorm lett, aki azonban néhány hónap múlva elhunyt, így Rognvald a saját fiát, Halland-ot emelte Orkney grófjává, aki azonban lemondott a grófi címről és visszamenekült Norvégiába a viking kalózok miatt.

djp 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr2618714726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása