Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A türelem győzelme - az arszúfi csata

2024. szeptember 04. - DJP

Az arszúfi csata 1191. szeptember 7-én zajlott le a harmadik keresztes hadjárat részeként, ahol a keresztes lovagok haderejét I. Richárd angol király vezette, akinek a vezetésével legyőzték az Ajjúbid Szultánság lényegesen nagyobb seregét, amelyet Szaladin vezetett.

richard-saladin_1.jpg

Acre elfoglalása után Richárd király tisztában volt vele, hogy el kell foglalnia Jaffa kikötőjét is, így 1191 augusztusában elindultak Jaffa felé. A tengerpart mentén vonult, így egyik oldalról mindig védve volt, de vigyázott arra is (a hattini csatából okulva), hogy legyen elegendő édesvíz is. Ez persze azzal járt, hogy a sereg gyakran megpihent a vízforrások mellett, és a legnagyobb hőségben is pihentek. Eközben a flottája a tengeren cirkált, s egyrészt a készletek egy jelentős részét szállította, másrészt a betegek és sebesültek számára volt menedék.

jaffa.jpg

A seregét 12 ezredre osztotta, amelyek mindegyikéhez 100 lovag tartozott. Persze az arabok próbálták őket hergelni, de kevés sikerrel. ahogyan Baha al-Din ibn Shaddad muszlim krónikás leírta: "A muzulmánok minden oldalról nyilakat eresztettek rájuk, hogy bosszantsák és rohamra kényszerítsék őket, de ebben nem jártak sikerrel. Ezek a férfiak csodálatos önuralmat gyakoroltak, minden sietség nélkül folytatták útjukat, miközben hajóik az ő vonalukat követték. menet közben a part mentén, és ily módon elérték megállóhelyüket."

A keresztesek augusztus végén megálltak egy hosszabb pihenőre, s Szaladin lassan belátta, hogy a kisebb támadásokkal nem sokra fog jutni, így a több mint kétszer nagyobb seregével megérkezett Cézárea környékére.

salah_ad-din_1.jpg

Ott várta, hogy a keresztesek támadjanak, s ki tudja használni létszámbeli fölényét.

A keresztes hadsereg azonban több mint egy hétig várakozott.

Egy hét után Szaladin is rájött, hogy az ellenfél nem fog támadni, hanem kivárásra játszik, így elhatározta a támadást. Közben a keresztesek átkeltek az Arsuf-erdőn, amely 20 km hosszan párhuzamosan haladt a tengerparttal. A keresztesen végül szinte gond nélkül átkeltek az erdő nagyobbik részén, s szeptember 6-án a Rochetaillée -nek nevezett Nahr-el-Falaik folyó torkolatánál egy mocsár védelmében vertek tábort. A táboruktól délre azonban az erdő visszahúzódott a szárazföld belsejébe és egy keskeny, 2-3 km széles síkságot hozott létre az erdős dombok és a tenger között. Szaladin itt akarta megtámadni a kereszteseket.

arsuf.jpeg

Szaladin serege körülbelül 25 ezer fő volt, amelyben voltak lovasíjászok, könnyűlovasok és nehézlovasok is. Ez a sereg bő kétszerese volt a keresztes hadnak.

1191. szeptember 7-én (egy szombati napon) Richard serege kezdett kissé mozgolódni, s minden irányba felderítőket küldött, amelyek Szaladin seregét alaposan feltérképezték. Richárd király rendkívül alaposan felkészült a lehetséges eseményekre, s a kisebb támadások közepette is türelmesen várt, miközben a sereg zárt alakzatban elindult Arszúf felé.

Ez reggeltől egészen délutánig tartott, az előőrs már egészen Arszúfig ért, s a királynak már a saját vezéreivel is meg kellett küzdenie, hogy csak várjanak és ne támadjanak.

Ez egy darabig sikerült is, de aztán Carew-i Balduin, Richard testőrségének a tagja, nem bírta tovább a ránehezedő nyomást és rárontott a muszlimokra, s a johanniták azonnal követték.

A johanniták után a francia lovagok is támadásba lendültek, így a király is belátta, hogy nem tehet mást, rohamot vezényelt.

A fél napos várakozás azonban megtépázta a muszlimok idegeit is, akik szinte el sem hitték, hogy a keresztesek végre támadnak. A hadrendjük már régen megtört, így hatalmas veszteségeket szenvedtek, ahogy a muszlim történetíró írta „teljes volt a fejetlenség”. Előbb a jobbszárny, majd a fősereg, végül a balszárny is megfutamodott.

Másfél kilométer után azonban a király lefújta a rohamot, mert érezte, hogy a vesztükbe rohannának. Így is számtalan lovag elesett, de maga az uralkodó is kivette a részét a csatából:

„A bősz és páratlan király sorra vágta le a törököt mindenfelől, senki sem menekülhetett karja erejétől, mert bármerre fordult, villámló kardja széles utat vágott, s előrenyomulván zuhogtak csapásai, vágta őket, mint az arató a gabonát, s a többi, látván a haldoklókat, tágult tőle, mert a törökök hullái fél mérföldön át elborították a csatateret.” írta az Itinerarium.

A muszlimok a roham megszakadását megpróbálták kihasználni, de kétszer is visszaverték őket, így végül Szaladin serege szétszóródott és bemenekült az erdőbe.

A győzelem fontos volt, mert a muszlim sereg megfutamodott, amely megalázó volt a számukra, a keresztesek pedig lélekben is megerősödtek. Ahogyan Bahá ad-Dín írta a muszlimokról „Nemcsak a testünk, a szívünk is megsebződött”.

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr3918484923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása