Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A középkor legfélelmetesebb fegyvere - a görögtűz

2024. július 15. - DJP

A görögtűz a középkor, de talán az egész hadtörténet egyik legtitokzatosabb fegyvere volt a Bizánci Birodalom kezében, amely évszázadokon keresztül segített a birodalom fennmaradásában.

gorogtuz.webp

A város (Konstantinápoly) a középkorban szinte bevehetetlennek tűnt a hatalmas, vastag falai miatt, azonban a városfalak és harcosok mellett volt még egy összetevő, amely a bizánciak sikereit segítette.

A birodalomban 672 körül fejlesztettek ki egy gyújtófegyvert, amelyet a nyugati keresztes lovagok Görög Tűz néven kezdtek emlegetni, amely név aztán hamarosan elterjedt.

Maguk a bizánciak sokféle néven nevezték, hiszen tengeri tűz, római tűz, folyékony tűz, háborús tűz vagy ragadós tűz néven egyaránt előfordult.

Konstantinápoly egy természetes szoros, a Boszporusz partján helyezkedik el, így a támadók gyakran próbáltak a tenger felől támadni. Emiatt volt szükség egy olyan fegyverre, amely sikeresen szétzilálja a támadókat, s kíméli a görög flottát az összecsapástól.

A fegyver feltalálása egy heliopoliszi építésznek tulajdonítható, amely állítást egy görög krónikás, Theophanes írta le, aki beszámolt a fegyverről és annak hatásairól is. A Calinicus nevű (Szíriából menekült zsidó) építész lenne tehát az "érdemi szerző", de a valóságban sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy egy erre szakosodott csoport alkotta meg a konstantinápolyi vegyi laboratóriumokban.

Ez egy államilag finanszírozott, így szigorúan titkos fegyverprojekt volt, emiatt az elkészült keverék összetétele sem teljesen ismert a mai napig sem - arról nem is szólva, hogy feltehetően többféle vegyület is létezett, hiszen folyamatosan fejlesztették, javították.

A modern tudósok még ma ia folyamatosan vitatkoznak mi lehetett benne, s a fenyőgyanta, benzin, égetett mész, kálcium-foszfid vagy kén sokszor szerepel a jelöltek között.

A fegyver legfőbb tulajdonsága az volt hogy olyan tüzet keltett, amely a víz felszínén is éghetett, s ez szinte tökéletes fegyverré tette a fatestű hajók közötti csatákhoz. Ez egyben félelmet is keltett az ellenfelekben, főként, mert a bizánciakon kívül senki más nem tudta elkészíteni. Mindez fokozódott, amikor készítettek egy lángszóró jellegű eszközt, amely jó szolgálatott tett a szászánida perzsák elleni harcban és az arab hódítók ellen is. Egy generáció sem telt el, amikor Szíria, Egyiptom és Palesztina is az arabok kezére került, akik ezután elindultak Konstantinápoly felé.

gorogtuz2.jpg

A görögtüzet azonban nagy hatékonysággal használták fel az ellenséges flottákkal szemben, így jelentősen segített a hódítók visszaszorításában a város első és második arab ostrománál.

Emellett a szláv betolakodók ellen is jó szolgálatot tett, de akár a helyi lázadások leverésében is sikeres eszköz volt. Persze nem csak a támadások ellen védett, hanem sikerrel használták a 10. és 11. század bizánci terjeszkedésében is, pl. a szaracénok elleni tengeri csatákban.

A titok aztán a Bizánci Birodalommal együtt eltűnt, s a mai tudósok egyetértenek abban, hogy a görögtűz inkább egy komplex fegyverrendszer volt, amely számos összetevőből állt.

Az egyik forrás leírja egy görögtüzzel felszerelt hajó megjelenését:
„...miután kemencét építettek közvetlenül a hajó elején, ráraktak egy rézedényt, tele ezekkel, és tüzet raktak alá. Egyikük pedig egy bronzcsövet készített, amely hasonló ahhoz, amit a rusztikusok squitiatoriának, „spriccnek” neveznek, amellyel a fiúk játszanak, ráfújják az ellenségre."

A forrásokban persze sok a bizonytalanság, de azért vannak közös pontok, amelyet megállapíthatóak:
- a vízen égett - de úgy tűnik számos anyag (homok, erős ecet vagy régi vizelet) kioltotta vagy az oxigént zárta el vagy valamilyen kémiai reakcióba lépett vele
- folyékony anyag volt
- a tengeren általában szifonból "lőtték ki", de voltak vele töltött cserépedények, gránátok vagy hasonló eszközök
- a kioltását "mennydörgés" és "sok füst" kísérte.

Számos forrás dicsérte a görögtűz hatékonyságát, mind a vízen, mind a szárazföldön. Eleinte védelmi fegyverként használták a megszálló, támadó flották ellen, de hamarosan megjelentek a támadó változatok is.

gorogtuz.jpg

Ilyen volt a falra szerelt lángszóró a gyalogosok ellen vagy a keverékkel átitatott nagy rongydarabok, amelyeket a várfalról dobtak ki, akárcsak a könnyű katapultokból kilőtt lövedékek is.

Persze a görögtűz sem volt tökéletes, bár vitathatanul forradalmi és ijesztő lehetett. A hatótávolsága korlátozott volt, s az arabok hamarosan rájöttek, hogy az ecet hatékonyan harcol a görögtűz ellen, így olyan védekezési módszereket dolgoztak ki, amilyen az ecettel áztatott bőr volt.

djp

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr3518446927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása