Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A szultán, aki nem bírta a fogságot és öngyilkos lett

2022. július 18. - DJP

Bajazid már fiatalon részt vett apja hadjárataiban, így a rigómezei csatában is ott küzdött mellette. A törökök legyőzték ugyan a keresztényeket, de Bajazid apja, Murád szultán elesett. (a képen Murád szultán)

murad.jpgBajazid szerette volna elfoglalni a helyét, így (mivel akkortájt még nem voltak kialakulva a trónöröklési szabályok) a velük együtt küzdő öccsét meggyilkoltatta, valószínűleg megfojttatta.

Az új szultán kiváló hadvezér volt, de a sikerei hamar elbizakodottá tették, s tíz évvel a trónra lépése után egy másik nagy hadvezér jelent meg a színen, Timur Lenk. Timur érdekeit sértette, hogy Bajazid Kis-Ázsia felé (is) terjeszkedik, ezért ultimátumban követelte, hogy vonuljon ki az elfoglalt területekről.

 ankara2.jpg

Bajazid persze ezt nem vette komolyan, s amikor Timur Lenk újra betört Anatóliába, hatalmas sereget gyűjtött, s 1402. július 20-án került sor a kettőjük között sok mindent eldöntő ankarai csatára.

ankara-1402.jpg

Bár Bajazid serege is jelentős volt (65 ezer török és 20 ezer szerb), Timur Lenk majdnem kétszer ekkora haderővel rendelkezett (140 ezer fő) így a harc kimenetele Bajazid számára kétségesnek tűnt.

Hatalmas török rohamokkal kezdődött a csata, amelyet a mongolok nyílzáporral fogadtak, s amellett, hogy ezrek haltak meg, sokan meg is adták magukat Timur Lenknek. A heves összecsapások közben a mongolok elfoglalták az oszmán haderő egyetlen vízforrását, s az ennek a visszaszerzésre tett kísérlet rengeteg ember életébe került, bár Bajazid nem esett el apjához hasonlóan.

Összesen legalább 30 ezer, de lehetséges, hogy hetvenezer katona is a csatatéren maradt, ahogyan rengetegen estek fogságba - maga Bajazid is.

Európában nagyon népszerű történet volt, hogy a nagyhatalmú szultánt hogyan alázták meg a fogságban, de valószínű, hogy ez kevéssé igaz.

A legendák szerint a szultán láncra verték, s kénytelen volt végignézni, hogyan szolgálja fel szeretett felesége, Olivera hiányos öltözetben a vacsorát Timurnak, miközben ő lábtámaszként szolgált a fejedelemnek, aki olykor csontokat dobált neki. Azt is beszélték, hogy a fejedelem úgy szállította Bajazidet, hogy rácsos ketrecbe zárta.

tamerlan_und_bajazet_celesti.jpg

A krónikaírók szerint az első találkozáskor Timur Lenk valóban kinevette Bajazidet, de ez inkább annak szólt, hogy ő a "béna" (a Timur Lenk Sánta Timurt jelent, s nem ok nélkül) elfogta a gyors hadmozdulataiért Villámnak becézett oszmán szultánt.

timur_lenk_fogsagba_ejti_bajazidot.jpg

Timur (a krónikák szerint) ezután tisztelettel bánt Bajaziddel, bár egy szökési kísérlete után az őrizetét megszigorította, s még a halálát is meggyászolta.

A halála okát sem egyszerű megállapítani, hiszen egyes legendák szerint a fejét a vasrácsba verte, s ennek következtében halt meg, míg mások mérgezésről írnak, de nem tudni, hogy maga ellen fordult, vagy mások mérgezték meg.

Timur Lenk a saját orvosát biztosította a fogságba esett szultánnak, így kevés esély van arra, hogy ő lehetett volna a mérgező.

bajazid3.jpg

A vasketrec legendájának az alapja pedig az lehetett, hogy egy oszmán történész szerint Timur megkérdezte mit tett volna vele Bajazid, ha fogságba esik, s erre a szultán azt válaszolta, vasketrecbe ültette volna - s Timur ekkor talán megmutatta Bajazidnak milyen érzés is lehet egy rövid időre vasketrecben lenni.

A fogsága azonban egy évtizedes trónviszályt eredményezett, mert egyik fia ugyan fogságba esett vele együtt, de négy másik fia egymás ellen harcolt a trónért, amelyen az sem változtatott, amikor Bajazid pár hónap múlva, 1403. március 8-án elhunyt.

bajazid4_1.jpg

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6517885987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása