Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Hatsepszut - akinek emlékét nem sikerült megsemmisíteni

2023. január 14. - DJP

Egyiptomban kevés női uralkodó volt, főként aki egyedül uralkodott, s Hatsepszut a leghosszabb ideig uralkodó női fáraó volt. Hatsepszut neve azt jelenti, hogy az "a nemesasszonyok legkiválóbbja", s valóban az egyiptomi történelem egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb fáraója lett, akinek irányítása alatt Egyiptom felvirágzott. Számos épület és műemlék épült, amelyek jól mutatják a birodalom fejlettségét és gazdagságát.

hatsepszut_kiralyno.jpg

Hatsepszut ie. 1508 körül született I. Thutmosz és törvényes felesége, Ahomose egyetlen lányaként, s körülbelül tizenkét éves lehetett (bár a források bizonytalanok), amikor édesapja meghalt. Ekkor (az egyiptomi szokásoknak megfelelően) feleségül ment egyik féltestvéréhez, II. Thutmoszhoz, így társuralkodó lett.

A házasság alig három évig tartott, de született egy lányuk Neferuta, akit Hatsepszut egy másik féltestvérének (akinek az anyja Iset másodlagos feleség volt) a feleségének szántak. III. Thutmosz azonban még csak alig két-hároméves volt, s a házasságot így elhalasztották. Hatsepszut ezért a férje halála után aztán a még kisgyermek III. Thutmosz régensévé vált. Mindez azonban nem tartott sokáig, mert szűk hét év múlva már átvette a teljes hatalmat és címet is.

Hatalma megszilárdítása és könnyebb elfogadása miatt elrendelte, hogy minden hivatalos ábrázoláson szerepljen az összes hagyományos fáraói dísztárgy, így került mellé a fejkendő és a hamis szakáll.

hatsepsut.jpg

Teljes jogú fáraóként újjászervezte az ősi kereskedelmi útvonalakat Közép-Afrika felé, s a határok stabilitása érdekében katonai hadjáratokat folytatott - elsősorban Szíria, Núbia és Szudán határai körül.

Három obeliszket is építettett, amelyek közül az egyik még mindig áll, bár a feltárás közben eltörött.

Uralkodásának utolsó éveit sok minden beárnyékolta, hiszen egyetlen leánya, Neferufa feltehetően még az ő életében elhunyt, s szoros kapcsolat volt közöttük. Közben III. Thutmosz is felnőtt, s az ambíciói egyre komolyabban voltak. A fáraónő utolsó hadjáratának, Gáza elfoglalásának sikeréért, a fiatal fáraó kapta az elismerést.

3thutmos.jpg

Hatsepszut uralkodásának az érdekességét elsősorban az jelentette, hogy sikerült egy olyan fiú mellett régensként uralkodnia, aki nem a saját fia volt, amely szokatlan volt a korban. Akkortájt csak a közvetlen anyáknak engedték meg, hogy fiúk mellett uralkodjanak, így ő újító volt ebből a szempontból. Bár az is igaz, hogy már az apja idejében főpapnő vagy helytartó volt.

Szerencséje is volt, mert Egyiptom éppen hatalmas vagyont halmozott fel a közelmúltban, így egy történész szerint Hatsepszut volt "az egyetlen nő, aki valaha is átvette a hatalmat az ókori Egyiptomban a jólét és a terjeszkedés idején"

A fáraónő ie. 1458. január 16-án hunyt el csontrákban, amelyet feltehetően a rákkeltő kenőcsök okoztak. A halála után III. Thutmosz és fia, II. Amenhotep igyekezett minden nyomot eltüntetni, amely Hatsepszutra emlékeztetett. Emiatt aztán számos emlék megsemmisitésre került.

djp

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8918025936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása