Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy portugál sorozatgyilkos - Luisa de Jesus

2023. június 28. - DJP

Luísa de Jesus, aki The Foundling Wheel Killer (portugálul Assassina da Roda) néven vált ismertté, az egyik leghíresebb sorozatgyilkos volt Portugáliában, aki legalább 33 csecsemőt fojtott meg Coimbra közelében.

assassina_da_roda.jpg

Luísa 1748. december 10-én született Figueira de Lorvãoban, Manoel és Marianna Rodrigues szegény farmerek lányaként. Felnőve férjhez ment, s főként alkalmi munkákból élt.

Mivel állandó anyagi gondokkal küzdött, kitalált egy pénzkeresti lehetőséget, amely állandó bevételt jelenthetett a számára. Coimbra közelében is volt egy babadoboz, ahol az anyák ott hagyhatták a gyermeiket abban bízva, hogy egy jóságos szamaritánus elviszi és felneveli őket. A csecsemő elhelyezése után megkongatták a templom harangját, így a közelben tevékenykedő papok és apácák halhatták, hogy baba került a templomba. Ez a mai babamentő inkubátor korabeli változata volt. Az állam által Coimbrában az örökbefogadó szülő 600 reist, egy bölcsőt és fél méternyi vastag pamutszövetet kapott a nagylelkűségéért, s ezt a támogatást gondolta Luísa kihasználni.

assassina_da_roda2.jpg

Akár a saját nevén, akár más személyek nevén örökbefogadta a csecsemőket, majd a folyamat lezárása után a csecsemőket megfojtotta és a holttesteket eltüntette. Egyes csecsemőket a Monte Arroio tetején temetett el, másokat a háza alá rejtett, de az is előfordult, hogy nagyobb agyagedényekbe dugta a testüket.

Eleinte senkinek nem tünt fel semmi, sőt örültek, hogy örvendetesen megnőtt az örökbefogadott gyermekek száma, de 1772. április 1-én egy helyi jótékonysági szervezet dolgozója, Angélica Maria véletlenül rálelt egy sírra a Monte Arroio tetején, amelyet eléggé felületesen tüntettek el. A sírban egy nem túl régen eltemetett csecsemőt talált, akinek a nyaka körül fojtogatási nyomokat fedezett fel.

Mindezt jelentette a hatóságoknak, akik azonnal megkezdték a nyomozást, s kiderült, hogy a gyermeket Luísa fogadta örökbe s éppen a valódi nevén.

A nőt ezt követően kihallgatták, ahol április 6-án bevallotta, hogy megölt két újszülöttet. Mivel a hatóságok csak egy holttestet találtak, átkutatták a nő házát és a hegytetőt is. A kutatások során összesen még 32 holttestet találtak, s az is kiderült, hogy néhány csecsemő holttestét feldarabolták vagy lefejezték.

Az iratok átvizsgálása során kiderült, hogy összesen 34 gyereket fogadott örökbe, de csak 33 holttest került elő. Nem volt hajlandó elárulni mi lett a 34. csecsemővel, s a holttest sem került elő sohasem.

assassina_da_roda1.jpg

Ennek eredményeképpen Luísa de Jesust összesen 33 rendbeli gyilkossággal vádolták meg, de a helyi szeretetház két alkalmazottja ellen is vádat emeltek az örökbefogadási eljárás során elkövetett gondatlanság miatt. Néhány hónap múlva, az év októberében a két alkalmazottat szabadlábra helyezték.

A nő próbált a büntetés alól menekülni, így az ügyvédei azt állították, hogy 25 éven aluli, így a törvény szerint kiskorúnak minősül, vagyis nem lehet halálra ítélni.

Mivel azonban régről ismerte mindenki, ezt az állítást eléggé hamar megcáfolták a bírák, s kiderült, hogy eléggé idős a halálbüntetéshez, sőt ha eléggé idős volt a kegyetlen bűncselekmények elkövetéséhez, akkor a büntetéshez is legyen az.

Ennek eredményeképpen Luísat halálra ítélték, de közel 20.000 reis megfizetésére is kötelezték az állam számára.

jesus1.png

1772. július 1-én (más források szerint 3-án) a nőt kötéllel a nyakában vezették körbe a városban, miközben a bíró felolvasta a bűneit a nézelődőknek.

Ezt követően levágták a kezeit és vörösen ízzó vassal megégették, majd garrote által kivégezték. Ez azt jelentette, hogy egy lánc vagy drót segítségével megfojtották - ahogyan ő is fojtogatással ölte meg az áldozatait. A halálát követően a testét elégették, a hamvait pedig szétszórták.

Ő az utolsó nő Portugáliában, akit kivégeztek.

2020-ban könyv készült az életéről, amelyet 2021-ben színpadra is vittek.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4918155636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása