Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Szent Johanna - aki máglyahalált halt

2021. május 30. - DJP

johanna1.jpgJeanne d'Arc, vagy ahogyan jobban ismerjük Szent Johanna 1431. május 30-án, alig 19 évesen halt máglyahalált Rouenban. Az őt elítélők a biztonság kedvéért az elszenesedett holttestet újra elégették, majd még egyszer. A dupla elégetés után megmaradt hamut a Szajnába szórták, megelőzve azt, hogy a hívek vagy ereklyevadászok összegyűjtsék. A néphit szerint azonban nem őt égették halálra, hanem egy másik nőt, Claude des Armoisest, így szelleme tovább élt.

De hogyan jutott ide Jeanne d'Arc?

Johanna, a százéves háború idején, 1412. január 6-án született Lorraine és Champagne közelében egy Domrémy nevű településen Jacques d'Arc és Isabelle Romée gyermekeként. A születési neve Jeanette volt, de Jeanne néven is ismerik.

Apja 50 holdnyi területen gazdálkodott és több, kisebb hivatali pozíciót is elfoglalt, többek között ő szedte az adót a településen és vezette a helyőrséget is. Johanna nem tanult meg írni és olvasni, de megtanulta az állattenyésztéshez szükséges ismereteket, illetve kitanulta a varrónőséget is.

Falujuk állandó ütközőpont volt a francia korona és a burgundiak között, s a kislány Johanna egy ízben kénytelen volt végginézni szeretett szülőfalujának leégését a harcok következtében.

johanna19.jpgJeanne egyszerű parasztlány volt, aki szerette az életet és szórakozást, feljegyezték róla, hogy szeretett táncolni. 12-13 éves korában látomása volt (ezek egész életében végigkísérték), amelyben hangokat hallott, amelyek arra kérték, hogy űzze ki az angolokat és vezesse a trónörököst a koronázásig Reimsbe. A hangok Szent Mihálytól, Alexandriai Szent Katalintól és Antiokheiai Szent Margittól származtak, legalábbis így hitte. Az egyik hang azt mondta neki "legyen jó lány és gyakran járjon templomba" - s ő ezt meg is fogadta.

16 évesen egyik rokona (Durand Lassois) segítségével arra kérte a királyi helyőrség vezetőjét, Robert de Baudricourt grófot, hogy juttassa el a királyi udvarba, Chinonba. A gróf ezt nem engedte, de a következő januárban visszatért és újabb támogatókat szerzett, Jean de Metz és Bertrand de Poulengy személyében. Azt jósolta a grófnak, hogy a hadiszerencse megfordul Orléans közelében. Mivel ez bekövetkezett, a gróf engedélyezte a látogatást a királyi udvarba. Mivel ellenséges területen keresztül haladt át, haját levágta és férfiruhát öltött, így jutott el Chinonba. A király próbára akarta tenni, így egyszerű udvari emberként elvegyült a többiek között, de Johanna úgy választotta ki a tömegből határozottan, hogy még sohasem találkoztak. VII. Károly engedélyezte, hogy Aragóniai Jolán felmentő seregéhez csatlakozzon, s ellátták páncéllal, karddal és lóval is. A királyi udvar tartalékai már kimerülőben voltak, s bíztak benne, hogy fehér páncéljában valóban különleges képességekkel bír.

Az angol-francia háború így vallásháborúvá alakult, de a király tanácsadói aggódtak, hogy Jeanne eretnek vagy boszorkány, mert így az esetleges győzelme a Sátán győzelme lett volna. Ennek elkerülése miatt a trónörökös neveltetési és teológiai vizsgálatot rendelt el 1429 áprilisában. A vizsgálóbizottság kifogástalan életűnek, hívő kereszténynek állapította meg, aki az alázat, becsület és egyszerűség erényeivel bírt.

johanna8.jpgJeanne 1429. április 29-én érkezett Orléans ostromához, s mivel az angolok a nyugati oldalon ostromoltak, a keleti kapun gyorsan bejutott. Leginkább a harci szellemével vett részt a küzdelemben, hiszen eleinte Jean d'Orléans, az orléans-i hercegi család megbízott vezetője nem támogatta a közreműködését, s inkább akadályozta, mint segítette, s maga is azt vallotta tárgyalásán, hogy soha nem ölt meg senkit, azonban a francia sereg példátlan sikereket aratott, amíg ő ott volt. Megadatott neki, hogy vezesse a sereget, s egy megdöbbentő győzelmi sorozattal megfordította a háború menetét. A kard helyett a zászlót tartotta és segített a stratégia kidolgozásában, valamint számtalanszor békét ajánlott az angoloknak. Habár ő nem viselt fegyvert, többször is megsebesült - vállát nyílvessző találta el, combját számszeríjjal lőtték meg, de egy ízben az ostromlétráról is leesett, amikor köveket zúdítottak rájuk.

vii_karoly.jpgOrléans-ban gyors sikeret aratott, így a király megbízta, hogy II. Alençon János herceg mellett ő lehessen a hadsereg társparancsnoka, s a herceg majdnem mindenben egyetértett vele, így most már eddigi támadója Jean d'Orléans is mellette állt. Nem is maradt el a siker.

"a Szűz tudtára adja nektek itt azt, hogy nyolc nap alatt, elűzte az angolt minden helyről támadással vagy másképp, melyet kezükben tartottak a Loire folyónál: meghaltak vagy fogságba kerültek vagy elmenekültek harc közben. Higgyétek el, amit hallottatok, hogy Suffolk gróf, la Pole nagyúr és fivére, Talbot nagyúr, Scales nagyúr és Sir Fastolf; s még ennél is több lovag és parancsnok vereséget szenvedett." levele Tournai lakosainak (1429. június 25.)

johanna11.jpg

Ezután gyorsan elfoglalták Auxerre-t és több más várost is, így július 16-án elérkeztek Reims alá, amely megnyitotta a kapuit. A király végre el mert jönni a koronázásra, amely másnap meg is történt, majd Párizs ellen vonultak. VII Károly és Burgundia hercege békét kötöttek, azonban Jó Fülöp megszegte a megállapodást, így Jeanne serege újra támadott, s októberre már újabb jelentős sikereket ért el, cserébe a király nemesi címmel ruházta fel.

johanna12.jpg1430. május 30-án egy kisebb ütközetben a burgundok körbevették és elfogták Compiègne városának kapujánál. A király azonban nem tett semmit a kiszabadításáért, Jeanne pedig hiába próbált több alkalommal is megszökni. Végül az angol kormány 80.000 font összegért megvásárolta a burgundiaktól, s az angolok Rouen városába vitték, ahol boszorkánysággal vádolták. A fogságban megpróbált öngyilkos is lenni, de nem járt sikerrel.

1431. január 9-én hosszú vizsgálat indult ellene összesen 70 vádpontban, amelyben a Pierre Cauchon beauvais-i püspök, párizsi egyetemi doktor vezetésével ülésező egyházi törvényszék máglyahalálra ítélte. Csaknem tucatszor hallgatták ki, de soha nem ingott meg, végül az erőszak és kínzások miatt május 24-én Johanna aláírt egy nyilatkozatot, amelyben mindent állítását (látomások, hangok) visszavonta, azonban négy nappal később újabb látomásai voltak, így a huszonhét inkvizitor végül eretneknek nyilvánította.

A máglyahalált 1431. május 30-án a roueni place du Vieux-Marché-on szenvedte el, ahol egy magas oszlophoz kötötték, közel tízezer ember szeme láttára. Jeanne kérérése két pap (Martin Ladvenu és Isambart de la Pierre) feszületet tartott előtte a kivégzés alatt, s egy paraszt szintén felállított egy keresztet elé. A hóhéra Geoffroy Therage, későbbi nyilatkozata szerint ő nagyon félt, hogy elkárhozik.

A háború befejezése után perújrafelvétel volt, amelyet a királyi udvar rendelt el 1450-ben, s amelynek során szinte egész Európa papsága részt vett a vizsgálatban A teológiai bizottság 1456 júniusában mártírnak mondta ki, s elítélőjét eretneknek nyilvánította. A királyi udvar 1456. július 7-én ennek nyomán nyilvánította ártatlannak.

johanna16.jpg

Boldoggá avatása 1909-ben fejeződött be, s 1920. május 16-án szentté is avatták, az ünnepnapja május 30. lett, s a római katolikusok egyik legnépszerűbb szentjévé vált.

 Források

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr2716576484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.31. 18:33:12

Két filmet is láttam róla az ezredforduló környékén.
Mind a kettő nagy hatással volt rám.

joakos 2021.05.31. 18:33:16

Az utolsó mondatban az a "több évtized" majdnem fél évezredet tett ki...

Macropus Rufus 2021.05.31. 18:33:43

mennyi sötét majom élt akkor, de tényleg. Ez az egész inkvizitció egy saját logikájába is belebukó baromság volt, aminek a lényege Isten nevében kivégzünk embereket. És pont lesz@rták magasról a 10 parancsolatot. Gyak. a saját hitükben nem hittek.
Logikai bukfenc: természet felettit egy halandó nem fog elpusztítani, bármennyire is azt hiszi, hogy de. Pedig nem. Ez is arról szólt, hogy az ember olyan kurvára szuper, hogy még erre is képes. Hát ez nem így lenne ha tényleg lenne ördög meg isten...
Régebben olvastam egy érdekes írást és abban kifejtette az író, hogy amennyiben Jézus a sötét középkorba reinkarnálódott volna, akkor vélhetően az eső víz-bor trükknél máglyára kerülne mint ördögtől származó valami, de ha akkor még nem, a halott feltámasztása biztosan kiverné a bisztit az egyháznál és már menne is az égetés. A saját hitükben nem hittek.

DJP 2021.05.31. 18:37:18

@joakos: A kedvedért kijavítottam, de egyébként senki nem mondta, hogy azonnal elkezdődött a boldoggá avatása, amikor felmentették. A boldoggá avatás egyébként Félix Dupanloup vezetésével a XIX. század közepén kezdődött :) néhány évtizeddel 1909 előtt.

Pierr Kardán 2021.05.31. 21:06:50

"egy ízben az ostromlétráról is leesett, amikor követeket zúdítottak rájuk"

Na, nem lehetett jó dolog követnek lenni akkoriban, ha kidobálták őket a várfalon :-(

DJP 2021.05.31. 21:08:06

@Pierr Kardán: az se rossz, de más akart lenni - már javítottam :) a másik inkább a defensztráció lenne :)

joakos 2021.06.01. 09:39:19

@DJP: Az én kedvemért nem kell módosítani semmit. De mivel az 1456-os dátumot tartalmazó mondat után következett, ezért az értelmezése az volt, amit én írtam. Ha beleírod a cikkbe ezt a 19. századi kezdetre való utalást, akkor én sem írtam volna. Amúgy meg furcsa, ha valóban 400 éven át semmit se tett az egyház a boldoggá avatásáért, hiszen az egész történelem folyamán népszerű volt az alakja.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.06.01. 15:12:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak jelzem, hogy a Tízparancsolat ószövetségi törvény volt, ami az újszövetségben hatályát vesztette. Jézus messze meghaladta annak követelményeit. A hegyi beszéd idevonatkozó részei sokat megmutatnak ebből.
Az inkvizíció viszont teljesen ellentétes a kereszténységgel, ami nem is csoda, mert az azt kitaláló egyház sem követte soha Jézus tanításait.
süti beállítások módosítása