Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A nepáli trónörökös, aki kilenc ember gyilkolt meg

2022. június 01. - DJP

Dipendra, elsőszülött fia volt Birendra nepáli koronahercegnek és Aisvari hercegnőnek. Sruti nevű húga öt évvel, Nirandzsa nevű öccse pedig hét évvel volt fiatalabb tőle. (a képen Dipendra)

dipendra.jpg

Születése után bő félévvel, 1972. január 31-én lépett trónra apja, s őt szinte azonnal trónörökössé nyilvánították. A nagykorúsága elérésekor pedig a nepáli hagyományoknak megfelelően istenné nyilvánították.

A felsőfokú tanulmányait az angliai Eton College-ban folytatta, majd Katmanduban tanult a Tribhuvana Egyetemhez tartozó Tri Chnadra főiskolán, amely dédapjáról lett elnevezve. Ezt követően a Nepáli Kharipati Katonai Akadémia növendéke lett, s ennek végeztével parancsnoki beosztást kapott.

Angliai diáktársai közvetlen, barátságos és intelligens személyiségnek tartották, aki az osztály legjobbjai között volt, s aki testőrök nélkül járt-kelt az emberek között. Szeretett olvasni, de verseket is írt, valamint a repülés megszállottjaként imádta a helikoptereket. A tanulás és a pilótasport mellett a más sportok is foglalkoztatták, hiszen kungfuban fekete övet szerzett.

Mindezek után nagy meglepetést okozott, ami 2001. június 1-én történt. (a képen a királyi család)

dipendra-csalad.jpg

A nepáli király fia, azon a pénteki napon igazi mészárlást hajtott végre a családjában. Összesen kilenc családtagját ölte meg - apját, anyját, két testvérét, két nagynénjét, az egyik nagynéni férjét, egyik nagybátyját és apjának egy elsőfokú unokatestvérét. Emellett számos egyéb rokont (sógorát, nagybátyjának feleségét és annak fiát, valamint apja egy másik unokatestvérét is) súlyosan megsebesítette. A gyilkosságok után elmenekült, majd önmaga ellen fordította a fegyverét és öngyilkosságot követett el. A halála előtt azonban - három napig kómában feküdt, s eközben a jog szerint ő volt Nepál uralkodója, bár nem volt tudatánál.

A hivatalos változat szerint a herceg házassági ügye állhatott a háttérben, amelyet szülei elleneztek. A menyasszony a korában miniszterelnököt is adó Rana család egy nőtagja, Devyani Rana lett volna. A menyasszony alacsonyabb kasztja és a család politikai nézetei miatt azonban többen is ellenezték a házasságot. Ha feleségül akarta venni, le kellett volna mondania a trónigényről. (a képen nyolc halott a tízből - Birendra, Aisvari, Dipendra, Niradzsan, Sruti , Direndra, Kadga, Jayanti)

A hírek szerint a herceg sokat ivott és belekötött egy vendégbe, ezért apja (állítólag) arra kérte, hogy vonuljon vissza a szobájába. Dipendra egyesek szerint kábítószert is fogyasztott, majd miután beszélt a barátnőjével visszatért és lövöldözni kezdett.

A hivatalos változattal szemben azonban, a közvélemény nem hitte el, hogy Dipendra volt a tettes.

Sokan úgy gondolják, hogy a trónörökös helyett egy dublőr vérengzett, aki Dipendra ruháját viselte és elmaszkírozta magát. Furcsa, hogy az egyébként jobbkezes Dipendra, a bal kezével lőtte magát főbe, valamint az is, hogy a nyomozás alig két hétig tartott.

Úgy tartják, hogy a történtek szellemi atyja az egyik nagybácsi, Dnyánendra lehetett, aki (milyen véletlen) nem vett részt a banketten, s aki jó viszonyt ápolt Dipendrával, de a kínai titkosszolgálattal is.

Az tény, hogy ő nyert a legtöbbet a királyi család kiirtásával. Dipendra haláláig régens, majd Nepál uralkodója lett.

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4017845793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2022.06.03. 21:56:04

Az Eton College az egy elit középiskola, gimnáziumnak megfelelő, nem felsőfokú intézmény.
süti beállítások módosítása