Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A francia gróf, aki az angol királyok őse lett

2022. november 12. - DJP

fulk.jpgAz Angevin-uralkodók egyik őse, aki Anjou grófja, majd Jeruzsálem királya lett, több ponton is kapcsolódik a magyar történelemhez is. (a képen Fulk)

Angers-ben született, s apja halála után, 1109-ben Anjou grófja lett, V. Fulk néven. Egy év múlva feleségül vette Ermengarde Maine grófnőt, így Maine megye felett is megerősítette a hatalmát. Fulk akkortájt még I. Henrik angol király nagy ellenfele, s VI. Lajos francia király támogatója volt. Később viszont szövetkezett Henrikkel, amelynek az egyik formális megerősítése volt, hogy Henrik fia, a trónörökös Vilmos Adelin, feleségül vette Anjou Matildát, Fulk lányát.

Ehhez persze némi adalék, hogy Vilmos Adelin édesanyja Szent István magyar király dédunokája, Skóciai Szent Margit leánya, Skóciai Matilda volt.

Mindez nagyon jó is lett volna mindenkinek, de a trónörökös herceg egy hajószerencsétlenségben elhunyt 1120. november 25-én. Két évvel korábban Henrik felesége, Skóciai Matilda is elhunyt, így újabb fiút nem várhatott, ráadásul amikor rávette magát, hogy újra megnősüljön, a második házassága gyermektelen maradt.

whiteship_2.jpg

Henriknek az elhunyt fián kívül (a számos törvénytelen mellett) egyetlen törvényes gyermeke volt, Matilda, aki éppen ekkor német-római császárné volt, aki természetesen szintén Szent István magyar király leszármazottja volt.

Közben azért Henrik és Fulk között a szövetség megmaradt, de jó lett volna megerősíteni, így az angol királynak kapóra jött, hogy Matilda férje, V. Henrik német-római császár elhunyt - örökös nélkül. Matilda így apja kérésére/parancsára hazatért.

Persze Fulk sem volt tétlen, hiszen 1127-ben követek éreztek hozzá II. Balduin jeruzsálemi királytól, akinek nem voltak fiai, s lányát, Melisendét jelölte ki utódjának, s a lány Fulknak szánta feleségül.

 ii_balduin.jpg

Fulk ekkor már egy gazdag nemesúr és keresztes lovag volt, tapasztalt katonai parancsnok és özvegy is - minden tekintetben megfelelt a királynak, s lánynak is. Fulk azonban nemcsak férj, hanem király is akart lenni, s Balduin végül ebbe is beleegyezett.

Miközben a jeruzsálemi trónról egyezkedett, a fia, Geoffrey és Henrik lánya, Matilda, 1128-ban összeházasodtak, bár a lány egy évtizeddel idősebb volt.

Egy év múlva aztán, 1129. június 2-án Fulk feleségül vette Melisendét, majd hamarosan megszületett a későbbi III. Balduin.

melisende-fulk.jpg

Melisende apjának halálával Fulk vette át a kormányrudat, bár voltak nehézségei, mert kevesebb tekintélye volt, mint elhunyt apósának. Miközben Fulk a királyságában hadakozott, megszületett unokája, a későbbi II. Henrik angol király, majd meghalt I. Henrik és Angliában polgárháború tört ki. Matilda az ország első uralkodónője lett, majd Blois István ragadta magához a hatalmat, de végül (István halála után) Matilda fia, II. Henrik lett a király, az első Angevin-uralkodó.

Közben Fulknak volt egy vitás ügye II. János bizánci császárral, Árpád-házi Szent Piroska férjével, is, de szerencséjére a császár egy vadászbaleset következtében hamarosan elhunyt.

Fél évvel később azonban Fulk is részt vett egy vadászaton, ahol 1143. november 10-én a lova megbotlott, s ő a fejére esett, súlyos sérüléseket szerezve. Visszavitték Acre-ba, ahol három napig feküdt eszméletlenül, majd meghalt.

A sokáig konfliktusos házassága ekkorra már boldog volt, s Melisende sokáig gyászolta.

Fulk tehát meghalt, mielőtt az unokája Anglia trónjára léphetett volna, s a középkor egyik legnagyobb hatású uralkodójává válhatott volna, akinek felesége Aquitániai Eleonóra volt, s fiai közé tartozott Oroszlánszívű Richárd és Földnélküli János is.

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6017976894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása