Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Szent István gyermekei

2023. augusztus 15. - DJP

Első királyunk, I. (Szent) István 1038. augusztus 15-én hunyt el, s nem maradt utána fiú örökös. Gyermekei közül sokszor csak Imre herceget említik, pedig több fia és leánya is volt. Egyes források alapján három fiú (Ottó, Bernát és Imre) valamint három leány (Ágota, Hedvig és egy ismeretlen nevű hercegnő) született az első magyar királyi házaspár frigyéből.

szent-istvan.jpeg

Otto herceg

Talán a királyi pár legidősebb gyermeke volt, aki az éppen regnáló német-római császár, III. Ottó (a lenti képen) után kaphatta a nevét. A császár és Gizella rokoni kapcsolatban álltak egymással, így amikor a császár meghalt, Gizella bátyja foglalta el a császári trónt, II. Henrik néven, s két évtizedig uralkodott. Gizella és István fia, a kis Ottó, azonban feltehetően kisbaba korában elhunyt.

iii_otto.jpg

Bernát herceg

A királyi párnak Ottó és Imre mellett egyes források szerint volt egy Bernát nevű fia is, akiről azonban szinte semmit nem lehet tudni. Az ő neve Cornides Dániel történetíró munkáiban fordul elő - de korántsem biztos, hogy igaza volt.

Imre herceg

A szinte mindenki által jólismert Imre herceg Henricus néven született, feltehetően nagybátyja, az éppen trónra lépett II. Henrik (a lenti képen látható) német-római császár tiszteletére, de Imre néven lett ismert. A gondos nevelést kapott herceg a kor legmagasabb iskoláit is elvégezte, s egyes források szerint a veszprémi Szent György-kápolnában szüzességi fogadalmat tett. Trónörökösként azonban volt egy kijelölt felesége, egy ismeretlen nevű bizánci hercegnő. Kiváló katona és hadvezér volt, de 24 éves korában egy vadászbalesetben (vagy gyilkosságban) elhunyt.

szenthenrik.jpg

 Ágota hercegnő

Az Ágota nevű hercegnőre vonatkozó adatok eléggé zavarosak, s elsősorban angol nyelvűek. Ebben persze fontos szerepet játszik az is, hogy éppen egy évezrede születhetett, s a különböző dokumentumok lemásolása során ejtett hibák, hamis magyarázatok sokszor problémát okozhatnak.

edmund.png

Az angol források alapján II. (Vasbordájú) Edmund (a fenti képen látható) angol királynak ikerfiai voltak, akiket a király 1016. november 30-i meggyilkolása után kimenekítettek az országból. Edmund halála után Nagy Knut lett az egyedüli uralkodó, akinek a felsége Edmund anyja lett. Feltehetően nem Knut gyilkoltatta meg Edmundot, hanem egy Eadric Streona nevű férfi, aki Mercia earldomja volt abban az időben. A gyilkosságért egyébként Knut kivégeztette.

Az ikerfiúk ekkor egy-két évesek lehettek, s a svéd királyhoz küldték őket, egyes hírek szerint, hogy ott öljék meg őket. A svéd király, III. Olaf azonban ekkortájt vette fel a kereszténységet, így nem bántotta a hercegeket, hanem tovbbküldte őket Magyarországra. Az egyik fiú, Edmund vélhetően kiskorában elhunyt, a másik, Edvárd azonban felnőtt, s hamarosan feleségül vett Ágota nevű hercegnőt, aki, ahogyan a "krónikák írták", a király rokona volt. Sokféle szempontot figyelembevéve Ágota a király leánya lehetett, aki így egy angol herceg felesége lett, majd egy skót király anyósa, egy angol király dédnagyanyja, s II. Henriktől kezdve minden angol uralkodó ősanyja lett.

Leánya (Skóciai Szent Margit) és egyik unokája (Szent Dávid) a magyar egyház által is elismert Árpád-házi szentek - ahogyan ez Kalocsán is látható.

Hedvig hercegnő

Cornides szerint Hedvig hercegnőt a nellenburgi Eppo gróf vette feleségül, de ez a megállapítás több sebből vérzik, így korántsem biztos, hogy igaza van - de ettől többet nem tudni a hercegnőről.

Névtelen leány hercegnő

Anonymus, IV. Béla király névtelen jegyzője egy Dobuka nevű férfiről írta, hogy István király unokája, de azt nem részletezi, hogy István egy fia vagy lánya révén nagyszülő. Egyes feltételezések szerint a névtelen leány gyermeke volt, amely akár igaz is lehet.

István így fiú örökös nélkül halt meg, de a trónon következő utódja is Árpád leszármazottja volt, ezért az Árpád-ház továbbra is a trónon maradt.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6518193729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása