Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Ahogyan Véres Mária trónra lépett

2023. szeptember 28. - DJP

1553. október 1-én koronázta meg Gardiner püspök I. Mária angol királynőt, Aragóniai Katalin és VIII. Henrik gyermekét.

mary_1.jpg

Alig másfél évvel később, 1555 februárjától kezdődött a katolicizmus visszaállítása, amely végül "eretnekség" miatt 284 halálos áldozattal járt, de közel 800 protestáns el is menekült Angliából.

Márián annyira elhatalmasodott a katolicizmus és eretneküldözés, hogy még féltestvérét, a későbbi I. Erzsébetet is bebörtönözte a londoni Towerbe

Mária 1516. február 18-án született és az egész udvar kedvence lett, így nagyon elkényeztették. Erős kötődése volt édesanyjával, Aragóniai Katalinnal, akinek erős katolicizmusa komoly hatással volt a kislányra.

Még gyermekkorában eljegyezték többek között Valois Ferenc francia trónörökössel vagy V. Károly német-római császárral. Végül egyikből sem lett semmi, hanem a császár fiával, Fülöppel kötött boldogtalan házasságot, aki később II. Fülöp néven spanyol király lett.

Ez azonban csak jóval később volt, előtte még feltűnt Boleyn Anna, aki miatt VIII. Henrik elhagyta a feleségét. Máriát is elvették az anyjától, aki soha többé nem látta a kislányát.

Ezek után nem csoda, ha Mária gyűlölte Boleyn Annát, ráadásul amikor 1533-ben megszületett Erzsébet, a király törvénytelennek nevezte Máriát és megfosztotta a kiváltságaitól, amelyet Erzsébet kapott meg.

A legnagyobb sértés viszont akkor érte, amikor beosztották féltestvére szolgálatába.

Amikor 1536-ban kivégezték Boleyn Annát, érzett egy kis elégtételt, de Boleyn Anna kivégzésének évében elhunyt édesanyja Aragóniai Katalin is, amely szintén megviselte.

anne-boleyns-execution2-e1608208279191.jpg

Később jó kapcsolata volt Jane Seymour-ral és Klevei Annával is, majd a király utolsó felesége, Parr Katalin kibékítette Erzsébettel is.

Öccse, VI. Edvárd halála után Jane Gray lett a kijelölt királynő, de Mária támogatói börtönbe vetették, majd később ki is végezték. Az új uralkodó Mária lett, akit 1553. július 19-én nyilvánítottak királynőnek.

A Fülöppel való házasság terve felkeléshez vezetett, s a felkelés leverése után 1554. július 25-én Gardiner püspök összeadta Máriát és Fülöpöt.

philip-and-mary.jpg

Ezután sem volt nyugalma, hiszen véres háborúba keveredett Franciaországgal, amely 1558-ban Calais elvesztéséhez vezetett.

Mária végül 42 évesen halt meg, feltehetően petefészekrákban 1558. november 17-én.

 djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4018224131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása