Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Amerika titkos elnöke - David Rice Atchinson

2024. március 02. - DJP

James K. Polk leköszönő amerikai elnök mandátuma 1849. március 4-én délben ért véget, amely egy vasárnapi nap volt. Erre hivatkozva azonban a választásokon győztes Zachary Taylor megtagadta, hogy aznap, vagyis vasárnap hivatali esküt tegyen. (a lenti képen Zachary Taylor)

zacharytaylor.jpg

Az akkori elnöki utódlási törvény alapján (egyes kutatók szerint) David Rice Atchinson lett a megbízott vezető - de kérdéses, hogy ideiglenes elnök vagy megbízott alelnök.

Ő ezzel 41 évesen a valaha volt legfiatalabb amerikai elnök lett volna. (a lenti képen Atchinson)

atchison1.jpg

A legtöbb történész azonban elutasítja ezt a verziót, arra hivatkozva, hogy az Alkotmány nem követeli meg a megválasztott elnöktől a hivatali esküt a tisztség betöltésére, csupán a hatáskörök átvételére. Ráadásul mivel Atchison sem esküdött soha, így nem lett megbízott elnök.

Másnap aztán Taylor lett az 'igazi' elnök, aki bő egy évig töltötte be ezt a posztot, aztán elhunyt, eléggé furcsa körülmények között.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8618343561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása