Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A tíz éves lengyel király, aki egy magyar király lánya volt

2024. október 12. - DJP

Anjou Hedvig, az Anjou-dinasztiából származó lengyel király, Jagelló Ulászló felesége volt, aki Nagy Lajos, Magyarország és Lengyelország uralkodója, valamint Bosznia Erzsébet harmadik lányaként született. Emellett a Piast-dinasztia leszármazottja is volt, nagyanyja Károly Róbert felesége révén, aki Łokietek Erzsébet volt.

jadwiga_kiralyno_litvania_megkeresztelkedese_idejen_w_adys_aw_ciesielski_festmenyenek_toredeke.jpg

Kezdetben, nem terveztek neki trónt vagy nagyobb hozományt adni, így gyermekként 'férjül kapta' (valójában eljegyezte) a második legjobb jelöltet, Habsburg Vilmost. Anjou Hedvig politikai kilátásai csak akkor javultak, miután legidősebb nővére, Katalin, 1378-ban meghalt.

Apja, őt akarta a magyar trónra ültetni, de a király halála után a lengyelek ellenállása és az özvegy Boszniai Erzsébet intrikái miatt végül Mária lett Magyarország királynője, Hedvig pedig megkapta a lengyel koronát, ha nem is azt, amely a "hivatalos" korona volt. Ezután, 1384. október 16-án, tíz évesen nem lengyel királynőként, hanem lengyel királyként emelték a trónra, amely az első ilyen eset volt az ország történetében.

jadwiga_kiralyno_mielott_elindult_az_eskuvore_kepeslap_a_20_szazad_elso_felebol.jpg

1386. február 18-án, a tizenkettedik születésnapján, miután korábban felmondta a gyermekkori házasságát a Habsburgok leszármazottjával, feleségül ment Jagellóhoz, Litvánia nagyhercegéhez, ami az államok egyesüléséhez és Európa utolsó, formálisan pogány államának keresztényesítéséhez vezetett.

Formálisan a férjével egyenrangú pozícióban volt, de presztízsét tekintve a "királyság természetes úrnője" státusza, a férjétől is magasabb volt. Az 1390-es években, már felnőtt nőként, aktívan bekapcsolódott a politikába, így tárgyalásokat folytatott a Német Lovagrend nagymesterével, beavatkozott a litván ügyekbe, és olykor szembe is szállt a férje által választott irányvonallal.

jadwiga_es_jagie_o_csak_a_kepen_voltak_kompatibilis_parok_az_eletben_teljesen_mas_volt_a_helyzet.jpg

A házaspár kapcsolata nem volt jó, a király egyértelműen kerülte felesége társaságát, sőt csatlakozott az erénye elleni támadásokhoz. Hedvig csak tizenkét évvel a házasságkötés után, 1398-ban esett teherbe. 1399. június 22-én lánya született, Erzsébet Bonifácia, de a baba három hét után meghalt, aztán július 17-én, maga Hedvig is elhunyt, valószínűleg a gyermekágyi láz következtében.

Végrendeletével azonban segítette a Nagy Kázmér által alapított krakkói egyetem felújítását, sőt ő kezdeményezte Jagelló következő házasságát is, Cillei Anna grófnővel. 

Hedvig a lengyelek szemében egy kiemelkedő uralkodó volt, akit 1997-ben szentté is avattak.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr7718706828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása