Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Szókratész halála

2024. február 13. - DJP

Az ókori filozófiatörténet egyik legkülönlegesebb alakja volt Szókratész, aki még azt is elérte, hogy az őt támogatók végül a halálbüntetésére szavazzanak.

socrates.png

Tovább

Neumann korai búcsúja

A XX. század legismertebb Jancsija + Az ijfú zseni

neumann2.jpg

Az 1930-as években főként fizikusként, a hangsebességnél gyorsabb áramlásokkal foglalkozott, s ő volt a lökés- és robbanási hullámok első számú szakértője. Ennek következtében már 1937-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, s ugyanekkor meghívták a Ballisztikai Kutató Laboratórium munkatársai közé. A világháború kitörésekor (zsidó származásúként) kötelességének érezte a Manhattan-tervbe való bekapcsolódást, s kapcsolatba került a Hadianyag-ellátási Főnökséggel is.

Tovább

Neumann János, a fiatal zseni (2)

1921. szeptember 14-én (az érettségi után) a Budapesti Tudományegyetemre iratkozott be (amely ebben az évben vette fel a Pázmány Péter Tudományegyetem nevet) a bölcsészkarhoz tartozó matematika főszakra és a fizika és a kémia voltak a melléktárgyai. Ott természetesen tanította Kürschák József, Szegő Gábor és persze Fekete Mihály is, akárcsak Fejér Lipót, a korszak egyik legnagyobb matematikusa.

 nj1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása