Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A német tiszt, aki elküldte Hitlert melegebb éghajlatra

2024. április 05. - DJP

Az első világháborúban (a nevéhez méltóan) nem csak Európában voltak összecsapások, hanem több más kontinensen is, így Afrika sem lehetett kivétel.

ww1.webp

Afrikában és Ázsiában is több német gyarmat volt, amelyek a háború kezdetén jórészt eléggé gyorsan elestek. Kivételt jelentett azonban Német Kelet-Afrika ellenállása, ahol Paul von Lettow-Vorbeck vezette a közel 14 ezer főnyi seregét, aki eléggé félelmetes hírű és veretlen hadvezérnek bizonyult. A helyzete azonban korántsem volt ígéretes, s nem igazán volt kilátása sem erősítésre, sem anyagi támogatásra, mégis kitartott.

nemet.jpg

1914 augusztusában a parancsnoknak összesen 2600 német és 2742 bennszülött állt a rendelkezésére, s amikor az angolok november 2-án partra szálltak Tanga városa mellett, azt mindössze egy bennszülött század védte.

lettow.jpg

Lettow-Vorbeck (a fenti képen) azonban rendkívül hatékonynak bizonyult, s hamarosan már 3 ezer német és 11 ezer afrikai katonából álló serege jelentős brit-belga-portugál katonai erőforrásokat kötött le, amelyek az első világháború európai frontján is éreztették a hatásukat.

A sokéves afrikai tapasztalait felhasználva rendkívül hatékony gerillaháborút vívott a közel 300 ezer főből álló ellenséggel. Nemcsak a német katonái tiszteletét vívta ki, hanem a bennszülöttekét is, hiszen viszonylag sok fekete tisztet is kinevezett, ráadásul (az általa folyékonyan beszélt) szuahéli nyelven adta ki a parancsait.

Az ott töltött évek alatt hamar megtanulta, hogyan tudja a lehető legkevesebb pénzből és humán erőfforrásból a legtöbbet kihozni. Ahogyan mondta "itt most mind afrikaiak vagyunk". Az egyetlen luxus, amelyet saját magának megengedett egy bicikli volt, s olyan lovagias volt, hogy a fogságba esett brit katonákat is elengedte, ha becsületszavukat adták, hogy többet nem harcolnak ellene. 1915 júliusára már tüzérséggel is rendelkezett, miután az SMS Königsberg cirkáló meegrongálódott.

A parancsnoksága alatt álló kis német sereg nemcsak egy jelentős brit sereget kötött le, de kifosztotta az élelmiszerkészletüket is, amely miatt a helyi lakosság is a britek ellen fordult.

a_nemet_csapatok_fegyverletetele_korabeli_afrikai_muvesz_rajza_1918.jpg

A serege végül 1918. november 25-én adta meg magát Zambiában, amikor már éppen két hét telt el a november 11-én kötött fegyverszünet óta, amely tulajdonképpen lezárta a világháborút.

Ekkor a serege 30 német tisztből és 125 német katonából, valamint 1168 aszkari katonából és 3500 teherhordóból állt.

lettow1919.jpg

Lettow-Vorbeck 1919 márciusában térhetett vissza Németországba, ahol igazi hősként ünnepelték, hiszen bár le kellett tennie a fegyvert, őt sohasem győzték le. A hazatérése után feleségül vette Martha Wallrothot, majd két fiúk és két lányuk született.

lettow1.jpg

Egy év múlva leszerelt és a kereskedelemben helyezkedett el. 1928 májusától a monarchista Német Nemzeti Néppárt egyik képviselője volt a Reichstagban, s kifejezetten "bizalmatlan volt Hitlerrel és mozgalmával szemben".

1935-ben Hitler felajánlotta neki a brit nagyköveti posztot, amit eléggé vehemensen visszautasított. Hitler nagyon szerette volna, ha a Harmadik Birodalom hadseregében is szolgál, de ő viszonylag egyértelműen visszautasította az ajánlatot - egyes források szerint azt mondta a Führernek, hogy menjen a francba.

Ez mindenféleképpen eléggé határozott és bátor lépés volt, de nem igazán bölcs, ugyanakkor a népszerűsége akkora volt, hogy nem merték bántani, így egészen 94 éves koráig élt, bár a második világháború után gyakorlatilag nincstelenné vált. Később azonban az erősődő német gazdaság már egészen komoly összegű nyugdíjat fizetett neki.

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1718373103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.04.05. 21:57:47

A nácikkal való kapcsolata bonyolultabb volt. Nem küldte el Hitlert melegebb éghajlatra, de nem fogadt el a kinevezést. Viszont kooperált a nácikkal, akikkel nem teljesen volt azonos nézeten, de ellenük se volt.

de.wikipedia.org/wiki/Paul_von_Lettow-Vorbeck#Weimarer_Republik_und_Zeit_des_Nationalsozialismus

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.04.05. 21:58:17

"SMS Königberg "

KönigSberg lesz az.

És nem futott zátonyra, hanem csatában rongálódott meg.

en.wikipedia.org/wiki/SMS_K%C3%B6nigsberg_(1905)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.04.05. 21:58:18

" 1828 májusától a monarchista Német Nemzeti Néppárt egyik képviselője volt a Reichstagban,"

Igen fiatalon, -42 évesen kezdte.

Kihagytad, hogy a Weimari Köztársaság ellen részt vett egy puccsban. Csak, hogy árnyaljuk a rózsaszín képet!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.04.05. 21:58:20

Sőt, a németek maguk süllyesztették el és evakuálták. Így került a legénység tényleg Lettow-Vorbeckhez.

DJP 2024.04.05. 22:01:28

@Brendel Mátyás: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik :)

DJP 2024.04.05. 22:01:59

@Brendel Mátyás: sztem ettől bonyolultabb a helyzet ....

Fredddy2 2024.04.05. 22:52:55

Hitler igyekezett ezeket nagy tekintélyű öreg katonákat megnyerni az ügyének, mert a harmincas évek elején-közepén még a hagyományos német konzervatívok nem támogatták, az ő szívükhöz viszont pont a Lettow-Vorbeck meg von Manstein-féle régivágású első vh-s hősökön keresztül vezetett az út.

Viszont az aszkári nem egy törzs, hanem egyszerűen a gyarmatosító hatalmak szolgálatában álló afrikai fekete katonák általános neve.

DJP 2024.04.05. 22:54:21

@Fredddy2: Köszönöm a pontosítást!

Fredddy2 2024.04.06. 08:38:28

@DJP: nekem még a Kittenberger Kálmán-könyvekből vannak meg ezek a gyarmati afrikai alapfogalmak :) Az előző hozzászólásomban viszont von Manstein helyett Mackensent akartam írni, az ő futtatását, annak ellenére, hogy nem mindenben értett egyet a nácikkal, kifejezetten az 1918 előtti világgal való kontinuitás hangsúlyozása miatt erőltették.
süti beállítások módosítása