Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A hawaii királyi gárda magyar parancsnoka

Egy magyar huszártiszt kalandjai Hawaii mesés szigetén

2020. szeptember 30. - DJP

A cukrászdaháború vagy guano-háború esetleg a színészcsata mellett más érdekes "hadi események" is történtek a múltban - ilyen a hawaii királyi gárda viktoriánus-kori történetének egy érdekes momentuma.

V. Kamehameha (vagyis eredeti nevén Lota Liholiho Kapuāiwa Kalanimakua Kalanikupuapaikalaninui Ali'iolani Kalani-a-Kekūanaō) Hawaii királya mellett 1872-ben Jajczay József (Joseph Jajczay) huszárhadnagy lett királyi testőrség parancsnoka. (a rajzon egy korabeli osztrák-magyar huszár)

aushuss.jpg

Jajczay Budán született 1833-34 körül, majd 1850. február 19-től az osztrák császári hadseregben szolgált. A 8 évig tartó szolgálata alatt 1851. július 2-án őrvezetővé, 1852. február 9-én káplárrá, majd 1854. november 26-án őrmesterré léptették elő. Ez utóbbiról 1856. június 16-án lemondott és 1858. július 1-től tartalékállományba került. Alig egy év múlva 1859. május 1-én újra bevonult Győrbe, s május 25-én 2. osztályú hadnaggyá léptették elő.

1860. május 31-én ideiglenesen nyugállományba helyezték, mert közben vizsgálati fogságba került sikkasztás és önkéntes eltávozás miatt. Az ítélet 1860. október 3-án született meg, amelyben ötévnyi nehéz fogházban letöltendő börtönbüntetésre ítélték és 952 forint 39 krajczár megfizetésére kötelezték. Az olmützi erődben raboskodott, végül szabadulása után 1864 július 26-án hat éves szolgálatra állt be a császári csapatba önkéntes huszárként, 30 forint foglalóval. Jajczay Habsburg Miksa osztrák főherceg, az új mexikói császár szolgálatában állt. November 10-én tizedessé léptették elő, 1865. november 10-én zászlótartóvá nevezték ki, majd 1866. április 16-tól kerületi foglár lett. 1866. december 31-től áthelyezték a Mexikói Császári Nemzeti Hadseregbe.

Ő a 2. számú huszárszázadba tartozott, majd Miksa kivégzése után több társával együtt Mexikóban maradt, s egy kalapgyárban helyezkedett el gépészként. 1872. nyarán San Franciscoból elindult Hawaii (akkortájt Sandwich-szigetek) felé, ahová augusztus 1-én ékezett meg feleségével, 7 éves kisfiával és 4 éves kislányával.

Itt érte a felkérés 1872 októberében, hogy legyen a testőrség (Royal Guards vagy Household Troops) vezetője, és az ő feladat volt a teljes sereg katonai kiképzésének teljes megszervezése és irányítása havi 100 dollárnyi zsoldért, mert ebben a főparancsnoknak, Charles H. Huddnak, az amerikai származású tábornoknak nem volt gyakorlata. A legénység létszáma megbízatása alatt folyamatosan változott 27 és 72 fő között. (a fotón Charles H. Hudd - 187?)

charles_h_judd.jpg

Jajczay nagyon komolyan vette a feladatot és keményen igyekezett az osztrák-magyar gyalogság kiképzési tervét betartatni. A hajnali 5 órai kezdés után azonnal hadigyakorlatok következtek és egészen este 10 óráig foglalkoztatta a szedett-vedett társaságot. Este 10 órakor volt a takarodó.

1873. szeptember 6-7 éjjel, éjfél környékén a templomból éppen hazaérkező Jajczay a legénységi körletben rendetlenséget talált, s meg akarta fegyelmezni a katonákat. Az öt őrszolgálatos közül négy katona elhagyta a kincstárnál kijelölt helyét, s a közeli rossz hírű Commercial Hotelhez mentek, őket fogdába zárta. Másnap reggelre a katonák felfeszítették a fogda ajtaját, s mikor Jajczay kérdőre vonta őket, magyarázkodni kezdtek, s megtagadták a parancsot. A kapitány kardot rántott ugyan, de a túlerő legyőzte, ahogyan a hangzavarra helyszínre siető többi tisztet is. A főparancsnok, Charles Hastings Judd is hasonlóan járt, őt is megtámadták.

A lázadók addigra már elfoglalták a lolani kaszárnyát és két ágyút is a part közelében, s megüzenték a súlyos beteg királynak, hogy csak akkor tárgyalnak, ha elbocsátja Jajczayt és Hudd-ot.

Az V. Kamehameha utódjaként uralkodó Lunalilo király kivárt, majd 9-én egy tárgyaláson amnesztiát ajánlott, amelyet 13 lázadó elfogadott, majd 12-én újabb tárgyalás eredményeképpen a többi (24 fő) is megadta magát. A király ezt követően feloszlatta a sereget. (a fotón - a hawaii királyi testőrség - 1872).

royal_guards_of_hawaii_pp-54-1-005.jpg

Mindezt Jajczay az újságokból tudta meg, s érdeklődött a királynál, hogy mi lesz a szerződésében szereplő 5 évvel. Erre egy levelet kapott, amelyben a király elfogadta Jajczay lemondását (?), s egy hawaii származású William Luther Keali i Moehonua nevű nemes lett az utódja a feloszlatott seregnél, aki 1873. február 6-tól őrnagyként szolgált a Királyi Gárdában.

Jajczay ezek után 1873. október 16-án visszaindult San Franciscoba a családjával, majd Costa Ricába ment, ahol 1874-ben trópusi lázban szenvedve, kávéültetvényesként lett öngyilkos.

   Ha érdekesnek találtad ... jövő szerdán újra találkozhatunk!


 A történelmi utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

DJP

 Ha tetszett a poszt, akkor kövesd a blogot :) 

Forrás:

http://www.epa.hu/03300/03328/00009/pdf/EPA03328_szazadok_2014-3_747-777.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8016222580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása