Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

George Washington titkos szerelme

2021. szeptember 28. - DJP

gwashington.jpgAz Amerikai Egyesült Államok első elnöke, George Washington, fiatalkorában Virginiában élt, ahol teljesen elbűvölte Sally Fairfax, akinek George William Fairfax, a kolónia leggazdagabb ültetvényésének, Sir William Fairfax-nak a legidősebb fia volt a férje. Nagyon sok időt töltöttek együtt a Vernon-hegytől délre, Potomac-ban a Fairfax-birtokon.

Sally intelligens és gyönyörű nő volt, akinek sógornője Lawrence Washington volt, George bátyja. Így került a későbbi elnök Belvoir-ba, a Fairfax birtokra.

Sally férje, akivel egyébként George Washington jó barátságba került, az akkor tizennyolc éves Washingtonnak megtanította a legmagasabb körökben való társalgás trükkjeit, hogyan kell beszélni a "nagy emberekkel", s hogyan kell elbűvölni a lányaikat és feleségeiket, a táncról nem is beszélve. (Sally és George a bal oldali képen)

Persze nem gondolta, hogy a fiatalember éppen az ő feleségének fog udvarolni.

Mindezt Washington 1758 szeptember 12-én egy levélben meg is írta a Sallynek (kissé oktalanul) „A világnak semmi köze ahhoz, hogy megismerje szerelmem tárgyát, amelyet így kinyilvánítottam neked, de amelyet el akarok titkolni”

Mindez két okból is problémás volt, hiszen míg Sally férjes asszony volt, addig Washington éppen ekkor jegyezte el a gazdag özvegyasszonyt Martha Dandridge Custist. (a lenti képen)

George Fairfax hűséges maradt a királyhoz a függetlenségi harcban, főként mert már 1773-ban Angliába költözött, s végül ott is hunyt el 1787-ben. Haláláig várta, hogy ő legyen a következő Lord Fairfax, de végül nem kapott címet. Közben Amerikában elkobozták a birtokaikat, mert hűségesek voltak III. György királyhoz.

sallyfairfax.jpegSally a férje halála után is ott maradt, s Bathban élt özvegyként.

Az, hogy George Washington nem felejtette el őt, abból derült ki, hogy 1798-ban egy évvel a halála előtt levelet írt Sally-nek, amelyben arra kérte, hogy térjen haza Virginiába, s az együtt töltött időt élete legboldogabb időszakaként emlegette.

De Sally nem tért haza, Washington pedig 1799-ben elhunyt. Sally végül 1811-ben Angliában halt meg. Kevés olyan bizonyíték van, amely arra utal, hogy a részéről lettek volna komolyabb tervek az Egyesült Államok későbbi elnökével kapcsolatban, azonban egy 1788-as sógornőjének írt levelébenazt írta, hogy "Most már tudom, hogy a méltó férfit előnyben kell részesíteni a magas születésűekkel szemben." - de diszkréciót kért.

Így aztán George Washington, az  Egyesült Államok első és egyik legjobb elnöke valószínűleg abban a tudtaban halt meg, hogy Sally  talán nem is szerette őt.

 

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9416702978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása