Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Nagy Péter - az Orosz Birodalom első császára

2022. november 02. - DJP

Nagy Péter, minden oroszok cárja, már majdnem négy évtizede ült a trónon, amikor sor került az északi háború befejezésére és Oroszország valamint Svédország között 1721. szeptember 10-én megkötötték a békeszerződést Nystadban.

gp1_1.jpg

A Szenátus és a Szent Kormányzó Zsinat úgy határozott, hogy a cárnak a nystadi béke kihirdetésének a napján, 1721. november 2-án, a Haza Atyja és az egész Oroszország császára címet adományozta, s ezzel létrejött az Orosz Birodalom. Oroszország hivatalosan is abszolút monarchiává vált.

Ennek a nyugat felé szimbolikus jelentősége volt, hiszen deklarálták, hogy Oroszország nagyhatalom. Ez talán nem is lehetett volna jobb személy uralkodása alatt, mint Nagy Péter, aki valóban rendkívül sokoldalú változásokat vezetett be, miután 1689-ben valóban elkezdett uralkodni.

nagy_peter_es_a_haboru.jpg

Néhány év múlva már meg is vetette a lábát az Azovi-tenger partján, elfoglalva az erős Azov-erődöt (igaz 1711-ben vissza kellett adnia egy sikertelen hadjárata miatt). A svédek elleni győzelem azonban kijárást adott a Bali-tengerhez, így a gazdasági és katonai helyzetet is erősítette.

Az északi háború közben (1703-ban) alapította meg az új fővárost, Szentpétervárt, amelynek építését saját maga felügyelte.

szentpetervar_alapitasa.jpg

Katonai és közigazgatási reformokat hajtott végre, 1711-ben létrejött a Kormányzó Szenátus, 1721-ben a Szent Kormányzó Zsinat, miközben főiskolákat is alapított.

Megreformálta a bíróságokat és az ügyészségeket is, ahogyan a birodalom szerkezetét is átalakította, nyolc tartományt kialakítva. A bojárok elveszítették korábbi jelentőségüket, s nemességgé alakultak, akik egész életükben az államot szolgálták. Péter megreformálta a hadsereget és modern flottát hozott létre, de megjelent az első napilap is. Szinte nincs olyan terület, ahol ne változtatta volna meg az ország életét, így Puskin joggal mondhatta, hogy „Nagy Péter, aki egyedül az egész világtörténelem!” - de persze voltak az egyéniségének árnyoldalai is.

Puskin egyébként is sokat foglalkozott a cárral, s még a cár személyes levelezéséhez, valamint egyes családtagjai levelezéséhez is hozzájutott.

Bár, amikor Miklós cár Puskin szerencsétlen halála után elolvasta a befejezetlenül maradt A reformer cár kéziratát úgy határozott, hogy „Ez a kézirat a Nagy Péterrel kapcsolatos sok illetlen kifejezés miatt nem adható ki."

Az Orosz Birodalom és a császárság aztán egészen II. Miklós és fia lemondásáig fennmaradt.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr717969002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása