Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Valois Izabella furcsa házasságai

2023. január 06. - DJP

A középkorban eléggé sok furcsa házasságot kötöttek, s ezek között volt az őrült francia király, VI. Károly lányának, Valois Izabellának és II. Richárd angol királynak a házassága is. A házasság eredeti célja a béke biztosítása volt Anglia és Franciaország között, így lett egy pár a hatéves Izabella és a 29 éves Richárd.

isabella-of-valois.jpg

Persze a házassági tárgyalások kimondták, hogy a "valódi" házasságot nem kötik meg a lány tizenkettedik születésnapjáig, bár az is kissé hátborzongató tűnik, legalábbis a mai szemmel.

Izabella a király második felesége lett, miután Bohémiai Anna, aki a "Jó Anna királyné" nevet kapta a néptől, 1394-ben elhunyt a pestisjárványban.

Amikor a tárgyalások közben szóba került a tény, hogy milyen fiatal Izabella, Richárd igazi angol humorral ütötte el a kérdés élét, amely szerint minden nap orvosolja ezt a problémát. A király maga is tudhatta a fiatalkor veszélyeit, hiszen tízévesen lett angol király, s ő maga még örült is, hogy a menyasszony fiatal, mert így minden szempontból megfelelő királynét tud majd nevelni belőle.

Richárd maga utazott el menyasszonyáért Párizsba, ahol fényes ünnepséget tartottak, majd elindultak Anglia felé, s az új házasság 1396. október 31-én (más források szerint november 1-én vagy 4-én) köttetett meg Calais-ben.

Pontosan tehát nem tudni, hogy mikor, de az 1389. november 9-én született kislány a házasságkötésig még bizonyosan nem töltötte be a hetedik életévét.

"Egy könnyes Isabelle hercegnőt, arany fleurs de lys-szal varrott kék bársonyruhában, aranyból és gyöngyből készült diadémet viselt, Berry és Burgundia hercege vitte Richard pavilonjába. A Lancaster és Gloucester hercegnők által vezetett angol hölgyek küldöttsége vitte el." - írta erről Jonathan Sumption.

Az esküvő után a berkshire-i Windsor kastélyba költözött a férjével, ahol saját udvartartása volt, amelyet egy nevelőnő és Lady de Coucy felügyelt.

Két hónappal később, 1397. január 8-án koronázták Anglia királynéjává.

a000582_richard-ii-the-king-who-could-not-fight.jpg

Bár politikai házasságot kötöttek Izabella és Richárd sok időt töltöttek együtt és valóban megkedvelték egymást, afféle kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat alakult ki közöttük. A király rendszeresen meglátogatta és sokszor szórakoztatta őt és udvarhölgyeit a humorával, az egyébként rendkívül csinosnak mondott Izabella pedig láthatóan nagyon várta és nagyon élvezte ezeket a találkozásokat.

A királynét 1399. májusában biztonsági szempontból a Portchester kastélyba költöztették, mert Richárd Írországba indult hadakozni. Pár hét múlva Franciaországban a mentálisan beteg királytól Lajos, Orleans hercege vette át a hatalmat, akinek nem volt fontos a béke Franciaország és Anglia között. Így aztán engedte, hogy Richárd unokatestvére, Henry Bolingbroke visszatérjen Angliába, aki kihasználva, hogy Richárd Írországban van, akadálytalanul elfoglalta az országot.

Izabellát először a Wallingford-kastélyba, majd a Leeds-kastélyba költöztették. Később, amikor Richárd megadta magát , s Henriket királlyá koronázták, Izabellát beköltöztették a a Sonning Bishop's Palace -ba, és házi őrizetbe helyezték.

Néhány hónap múlva aztán, feltehetően 1400. február 14-én a közben börtönbe zárt király rejtélyes körülmények között elhunyt - valószínűleg éhen halt.

A francia királyi udvar kérte, hogy a már özvegy Izabellát küldjék vissza Franciaországba, de az új király azt akarta, hogy legyen a fia és örököse felesége. Izabella azonban ezt visszautasította és látványosan gyászolni kezdte a férjét.

Végül, csak 1401. augusztusában térhetett haza, de IV. Henrik megtartotta azt hatalmas hozományt, amit Izabella kapott, ami pedig visszajárt volna, hiszen a házasság nem teljesedett be.

Néhány év múlva az angol király újra megpróbálta Izabella és a fia közötti házasság ötletét, de a francia udvar is nemet mondott - hogy aztán 1420-ban Izabella húga, Valois Katalin legyen a király fiának felesége.

Közben azonban, 1406. június 29-én (talán részben dacból is) Izabella férjhez ment apai unokatestvéréhez, az akkor 11 éves Károlyhoz, aki hamarosan Orleans hercege lett. Nem sokáig vártak a házasság megerősítésével, hiszen Izabella két év múlva teherbe esett, s 1409. szeptember 13-án egy kislányt szült, néhány órával később azonban elhunyt.

 A rendkívül regényes életű angol királyné, még húsz évet sem élt. Izabella egyébiránt egyenesági leszármazottja volt Jolánta magyar királyi hercegnőnek, aki II. András magyar király lányaként, Hódító Jakab aragóniai király felesége lett.

 djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr118019574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.06. 20:07:13

Szerencsétlen leányzó...
Full értelmetlen házasság volt...
süti beállítások módosítása