Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Az utolsó lovag - I. Miksa

2023. január 10. - DJP

Miksa 1459. március 22-én, éppen abban a korszakban született, amikor Wiener Neustadt vagy Bécsújhely a virágkorát élte.

max.jpg

A várost 1194-ben alapította V. Lipót osztrák herceg, aki az Oroszlánszívű Richárdért fizetett hatalmas összegű váltságdíj egy részét fordította a település építésére. Bár a herceg még abban az évben elhunyt egy szerencsétlen lovagi torna baleset következtében, a település már 1210-ben városi rangot kapott, s hamarosan több kolostort is alapítottak itt. Bő két évszázaddal később lett igazán fontos szerepe, amikor III. Frigyes német-római császár rezidenciája is itt volt. Emiatt születhetett itt Habsburg Miksa vagyis Maximilian, aki III. Frigyes és Eleonóra portugál infánsnő második fiaként.

Ő volt az, aki megteremtette a Habsburg-dinasztia nagyhatalmi alapját a háborúk és nem utolsósorban a házasságok révén.

Ő maga háromszor is nősült, s mindannyiszor elsősorban politikai házasságot kötött. Első alkalommal Merész Károly burgundiai herceg lányát, Máriát vette feleségül, aki két évvel volt idősebb tőle, s akit csak a házasságkötés napján ismert meg. Ennek ellenére a házasság bár igen rövidre sikerült, de boldog volt. Összesen három gyermekük született, de 25 évesen az egyébként kiválóan lovagló Mária egy lovasbalesetben elhunyt. A házasság révén azonban (bár csak névleg), de megszerezte Burgundiát.

A második felesége akkortájt született, amikor az első házasságát megkötötték, de aztán Anna apja, Bretagne hercege egy lovasbelsetben elhunyt, így Anna lett az örökös. Tizenkét éves korában feleségül ment Miksához, de csak meghatalmazott útján, s a házasság soha nem lett elhálva, mert VIII. Károly francia király arra kényszerítette, hogy lemondjon erről a házasságról, majd ő maga vette feleségül, miután a pápa érvénytelenítette az előző házasságot.

Ő maga közben német királlyá lett választva és sokat hadakozott a közben Bécset és Bécsújhelyet is elfoglaló Hunyadi Mátyással. Matyás azonban hamarosan meghalt, így Miksa visszafoglalta Bécset és II. Ulászlóval békét kötött. Néhány év múlva, az apja halálakor osztrák főherceg lett, s feleségül vette Galeazzo Maria Sforza milánói herceg lányát, Bianca Maria Sforzát, aki korábban Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak volt a felesége, bár szintén csak névleg.

corvin.jpg

Miksa aztán igényt tartott a magyar trónra is, egyrészt a II. Ulászlóval kötött megállapodás is lehetett ehhez alap, de más elképzelése is volt, hiszen felemlegette a rákosi végzést is, amely szerint a magyar rendek nem választanak többé idegen uralkodót és leányági öröklést. Miksa erre azt válaszolta, hogy "elégtételt kivánt 'a mult országgyűlésen rajta elkövetett méltatlanságért'; egyébként pedig hozzátéve, hogy az országgyűlés határozata az ő igényeit annyival kevésbbé csorbíthatja, mert ő valósággal, vér szerint a magyar királyoktól származik, magyarul beszél, sőt Ausztriának azon részében született, a mely egykor Pannóniához tartozott."

Miksa üzenete ráadásul sok pontban igaz is volt, hiszen ő maga is Árpád-házi leszármazott volt.

Mindazonáltal, ha magyar király nem is, de 1508-ban német-római császár lett, s egészen a haláláig uralkodhatott.

Miksa végül 1519. január 12-én hunyt el, s mivel egyetlen felnőttkort megélt fia, Szép Fülöp főherceg már korábban elhunyt, az unokája, a későbbi V. Károly került a trónra helyette.

A halálával 'az utolsó lovag' távozott az elők sorából - legalábbis ő maga ezt állította.

lovasg_1.jpg

 djp

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1618023550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása