Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A Balti-flotta születésnapja - csata a Néva torkolatánál

2023. május 16. - DJP

1703. május 18-át tartják a Balti-flotta születésnapjának, amikor Nagy Péter evezős csónakjai legyőztek két svéd hajót.

1704_augusztusaban_altalanos_tamadas_kezdodott_narva_erodje_ellen.jpg

Az oroszok 1702 októberében sikeresen rohamozták meg a svéd Nöteborg erődöt, így most már hozzáférésük volt a Névához, s ezzel a Balti-tengerhez. Persze Péter hamarosan átnevezte Schlisselburgra (vagyis kulcsváros-ra).

a_noteburg-erod_megrohanasa_1702_oktober_22-en.jpg

Közben a Ladoga-tavon már 1702 januárjában elkezdődött a Balti-flotta felépítése hat kétárbocos hajóval, amelyek 18 ágyút hordoztak. Később, amikor már az oroszoké volt a Néva felügyelete, a Nyenschantz erődöt vették célba, amely 1703. május 12-én, egy többórás tüzérségi bombázás után megadta magát.

Eközben a svéd haditengerészet egy kilenc hajóból álló flottát küldött a Nyenschantz erőd felmentésére, s május 13-án Gideon von Numers svéd admirális elérte a Néva torkolatát. Ekkor még nem tudta, hogy az erőd már napokkal korábban elesett, így folytatta az útját. Persze elővigyázatosságból két ágyúlövés leadtak, amelyre a vár tüzérsége is válaszolt két lövéssel. A svédek megnyugodtak, mert ez volt a jel, amelyet az oroszok véletlenül kitaláltak. A torkolat előtt lehorgonyoztak és vártak.

az_astrilld_es_a_gedan_meghoditasa_a_neva-parton_1703_majus_18-an_ejjel.jpg

Az alacsony vízállás miatt május 17-én késő délután csak két hajó tudott a torkolatba belépni - a 10 ágyús gálya, a HMS Gädaa és a nyolcágyús brig, a HMS Astrilld, de mivel már erősen sötétedett, horgonyt vetettek és a hajnalt várták.

Nem tudhatták, hogy Nagy Péter már várja őket, s az oroszok a sötétség és a köd leple alatt harminc csónakkal közelítették meg a két svéd hajót. Mivel a svéd hajókon még azt hitték, hogy az erőd svéd kézen van, megtévesztették őket a csónakban közeledők. Ráadásul a csónakok fele megkerülte a hajókat a sötétben, s a tenger felöl közeledett. Hajnalban aztán az eső is rákezdett, amely szintén nem kedvezett a látási viszonyoknak, így a támadás elkezdődött.

imgpreview.jpg

Éjjel már a svédek is gyanút fogtak, de az erős ellenszéll és a látási viszonyok, valamint a torkolat szűkössége akadályozta a hajók mozgását. A többi hajó pedig nem mert közeledni, de heves ágyútűz következett, amelyet azonban túlélve, a csónakok megközelítették a hajókat, s ott már kézitusa folyt. Az orosz katonák muskéták és gránátok segítségével felszálltak a hajóra és keményen küzdöttek. A legendák szerint a cár volt az első, aki svéd hajóra lépett.

a_sved_hajok_elfogasa_a_neva_torkolatanal_leonyid_blinov_1890_toredek.jpg

Az oroszoknak végül kora reggelre sikerült a két hajót elfoglalniuk, s a 77 fős svéd legénységből csak 19 fő maradt életben.

Bár a győzelem stratégiai szempontból nem sokat jelentett, hatalmas propaganda-győzelem volt, hiszen ez volt a balti társágben az orosz hajók első győzelme. Nagy Péter lelkesen ünnepelte a győzelmet, s legfőbb hadvezérét (és saját magát is) a Szent András-renddel tüntette ki, a csatában részt vevő tisztek arany emlékérmét, a katonák ezüst emlékérmét kaptak. Az érme egyik oldalán a cár domborműves portréja, a másik oldalon egy csatajelenet és egy felirat „Az elképzelhetetlen megtörténik. 1703" volt olvasható.

img_4732.jpg

A két elfogott svéd hajó pedig bekerült az orosz flottába.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6818125258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása