Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Anne Boleyn - az első márkinő

2024. augusztus 28. - DJP

1532. szeptember 1-jén, egy vasárnapi napon, Anne Boleyn megkapta a Marquess of Pembroke címet és a hozzá tartozó földet, amely főként Walesben volt található, összesen több mint 1000 font értékben.

A beiktatási szertartást maga VIII. Henrik végezte a windsori kastélyban. A ceremónia bonyolult esemény volt, amelynek tanúi voltak a királyság legmagasabb rangú főrendjei és papjai, köztük Thomas Boleyn, Wiltshire 1. grófja és Thomas Howard, Norfolk 3. hercege, Anne apja és nagybátyja is, valamint Charles Brandon, Suffolk 1. hercege (a király barátja és sógora); Edward Lee, York érseke ; John Stokesley , London püspöke ; és Stephen Gardiner, Winchester püspöke, sőt a francia nagykövet is jelen volt - talán azért, mert Henrik egyik húga, Charles Brandon felesége, Mária, özvegy francia királyné volt. De jelen volt a velencei nagykövet is, akihez talán nem fűzték ilyen szoros szálak egyik főszereplőt sem.

boleynanna.jpg

Winchester püspöke felolvasta az okiratot, Anne pedig letérdelt a király előtt, aki aztán felhelyezte rá a koronát, a birtok köntösét, valamint átadta az okleveleket. Az oklevél szerint Anna férfi örökösei vihették tovább ezt a címet, de hiányzott az a megszorítás, hogy 'törvényes' örökösei, amely sok szóbeszédre adott okot a főnemesek között - s talán az intim kapcsolat egyik lehetséges bizonyítéka Anna és a király között, vagy esetleg ezzel akarta a kapcsolatot elérni.

king-henry-viii-of-england-anne-boleyn-0721221.webp

A velencei követ így írta le az eseményt: "A hölgyet nemesek és a windsori kastély fegyveresei szállították a királyhoz, akit Norfolk és Suffolk hercegei és más nemesek, valamint Franciaország nagykövete kísért. Mr. Garter viselte a teremtés szabadalmát; és Lady Mary, Norfolk hercegének lánya, bíbor bársony köpenye, hermelinnel és koronával. A „hajában” ülő, bíbor bársony kabátba öltözött, hermelinszőrzetű, szűk ujjú Marques hölgyet rutlandi Erzsébet grófnő és sussexi Dorothy grófnő vezette. Miközben letérdelt a király előtt, Garter átadta szabadalmát, amelyet Winchester püspöke olvasott fel. A király felrakta rá a palástot és a koronát, és két szabadalmat adott neki – az egyik az ő alkotását, a másik az 1000 fontot egy évre. Megköszönte a királynak, és visszatért a szobájába."

Négy évvel később aztán Anna feje a porba hullott, amikor a király kivégeztette, de az nem teljesen világos, hogyan szűnt meg a Pembroke márki cím:

  • a koronával való egyesüléssel, vagyis amikor Anna házasságát a királlyal érvényesnek nyilvánították 1533. május 28-án
  • a cím elvesztésével Anne 1536. május 15-i hazaárulás miatti elítélésekor
  • Anne halálakor, férfi örökösök nélkül, 1536. május 19-én

Anne Boleyn volt a harmadik nő, aki önálló címet kapott Angliában, Margaret Brotherton és a szintén kivégzett Margaret Pole után.

A cím megalkotása előtt létezett egy Earl of Pembroke vagyis Pembroke grófja cím, amelyet István király alkotott egyik támogatója, Gilbert de Clare részére 1138-ban, az Anarchia korában, majd fél évszázaddal később William Marshall, a korszak talán legnagyobb harcosa viselte, aki a gróf egyik leszármazottját, Isabel de Clare-t vette feleségül. De birtokosa volt a címnek Jasper Tudor, VIII. Henrik apjának nagybátyja és V. Edward is, a Tower egyik eltűnt hercege, akitől aztán III. Richárd elvette a trónt. Őt követte Anne Boleyn, de már nem grófnőként, hanem márkinőként. 

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr7618477119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása