Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A vízforraló háború

2022. január 05. - DJP

la_loise.jpgA Kettle war vagy Keteloorlog egy érdekes katonai konfrontáció volt a Szent Római Birodalom és a Holland Köztársaság államai között 1784-ben.

A hollandok és spanyolok közel egy évszázadig (1568-1648) harcoltak egymással, amelynek eredményeképpen az északi tartományok egy független köztársaságot alapítottak, a déliek pedig spanyol uralom alatt maradtak. Ez viszont azzal járt, hogy a déliek Gent és Antwerpen kikötőjét nem tudták elérni a kereskedelmi hajókkal, mert 1585-től kezdve az északiak lezárták a Scheldt folyót, amely a kijárást biztosította volna. Ezt az 1648-as vesztfáliai béke is megerősítette, így dél kereskedelme hanyatlott, észak viszont erősödött.

A helyzet azonban tovább bonyolódott, amikor a spanyol örökösödési háború után Spanyolország átengedte Dél-Hollandiát Ausztriának az 1714-ben.

Később az (akkor már) osztrák Hollandia szövetségben állt Franciaországgal, ugyanakkor Poroszország a korábbi szövetséges Franciaország helyett Nagy-Britanniával lépett szövetségre, amelyet persze az is segített, hogy a brit trónt 1714-ben a hannoveri választófejedelem foglalta el.

1781-ben II. József német-római császár, aki ekkor már magyar király is volt, nem sokkal Mária Terézia halála után, kihasználva az éppen folyó angol-holland háborút, újabb területeket követelt és szabad kijárást a tengerhez.

Mivel a Habsburg-haderő nem volt túlságosan acélos azon a területen, a császár úgy döntött, hogy az éppen háborúzó hollandokat hajóval támadja meg, így három hajót, közöttük a Le Louis kereskedelmi hajót küldte hadba. Biztos volt abban, hogy a hollandok nem mernek reagálni, így a három hajó 1784.október 6-án elindult Antwerpenből az északiak ellen.

Egy Benjamin Franklinnek írt levélből az is kiderült, a háború elkerülhetetlennek tűnt, így az északiak 1784. október 8-án kiküldték a Dolfjin hadihajót az osztrákok ellen.

A hadihajó egyetlen lövést adott le, amely egy vízforralót vagy levesforralót talált el, s a Le Louis azonnal megadta magát. Október 30-án a dühös császár hadat üzent, majd november 18-án a holland államok felkérték Salm grófját, hogy alakítson ki egy kisebb hadsereget. Az osztrák csapatok közben behatoltak Hollandia területére, leromboltak egy vámállomást és elfoglalták a régi, egyébként használaton kívüli Lillo-erődöt. Áttörték a gátat is, amely miatt a víz hatalmas területeket öntött el, sok életet követelve.

Francia közvetítéssel újraindultak a tárgyalások, s mivel Scheldt továbbra is zárva maradt, az osztrákok kompenzációt kaptak, amelynek összege egyes források szerint 2 millió, mások szerint 10 millió gulden volt. Nem sokáig maradt azonban így, mert a franciák nyomására a hollandok 1785-ben részben, 1792-ben pedig teljesen megnyitották a folyót, így az osztrákok számára is megnyílt az út a tengerhez.

djp

 Egyéb különös háborúk

Harc a guanóért avagy háború a madárürülékért

A cukrászdaháború avagy harc a sütik miatt?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr5316804786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senkiember 2022.01.06. 16:31:41

Ebből is látszik, hogy mennyire marhák az emberek, helytől és időtől függetlenül.

sziszi56 2022.01.06. 16:31:43

Sok érdekes információt tartalmaz a cikk, de az ominózus "Szent Római Birodalom" (ami minden bizonnyal az angol eredet szöveg tükörfordítása révén került a szövegbe) magyarul: Német-római Császárság.

DJP 2022.01.06. 16:33:54

@sziszi56: Német-római Birodalom, de magyarul is olvastam már több helyen a Szent Római Birodalom elnevezést, még tudományos szövegekben is

sziszi56 2022.01.07. 18:20:30

DJP:
Igazad van, a végén már én is belezavarodtam. Német-római Birodalmat akartam írni.
Nem vagyok történész, ha így is használják, akkor ma is tanultam valami újat. :)

gigabursch 2022.01.07. 18:21:06

@DJP:
Igen, a sacrum imperiumozók egy jól kötbehatárolható, történelem torzító kör. Idehaza.

Mindettől függetlenül a német-római császár(ok egy része) valóban hívta ezt a birodalmat Szent Római Birodalomnak.
Csak hát se szent, se római nem volt....,

gigabursch 2022.01.07. 18:21:09

II. József _nem_ _volt_ _magyar_ _király_. Pont
Ennyit illene tudni történelemből.
Ahogy I. Ulászló sem és ahogy Ferenc József is csak 1867-től volt király vagy épp Mátyás is csak 1564-től.

Kérlek javítsd! Előre is köszönöm!

DJP 2022.01.07. 18:23:44

@gigabursch: nem kellene belekeverni a politikát a dolgokba - a hivatalos vélemény szerint II. József (is) magyar király volt. Ilyen erővel pl. Szent Istvánt sem úgy koronázták meg, ahogyan "hivatalosan kellene", így erről fölösleges vitázni. Tudomásul veszem, ha más a véleményed, de nekem ez. S ez vonatkozik az előző kommentre is. Pont.

gigabursch 2022.01.07. 20:39:40

@DJP:
Nyugodj meg, Szent Istvánt megkoronázták a Magyar Szent Koronàval.
Ellenben azzal a gyengeelméjű, sorsrontóval.

DJP 2022.01.07. 20:45:55

@gigabursch: Nem vagyok ideges, de szerintem a ma látható Szent Koronával nem koronázták meg az első királyunkat sem. Az általad gyengeelméjűnek gondolt József pedig korántsem volt olyan gyengeelméjű - bár minden csak nézőpont kérdése. Bizonyos szempontból Koppány az ősi magyar hit védője volt, mégsem erről lett ismert ... de mindenki azt gondol, amit akar.

mgdé 2022.01.24. 17:36:41

@gigabursch:

Pontosan ugyanezzel biztosan nem.

Lásd Dukasz Mihály bizánci császár és Konstantin trónörökös zománcképe.
Akik még meg sem születettek Vajk megkoronázásakor.
No meg a Geobitzasz (valószínűsítetten I. Géza) kép.

Azaz, a korona minden valószínűség szerint részben bizánci, ráadásul István utáni bizánci munka eredménye.
Ettől persze lehet korábbi része is, ami már István korában is megvolt, de az nem ugyanaz, nem lehet ugyanaz, mint a mostani Szent Korona.
Tudom, tudom, a Habsburgok belehamisítottak ...
(De ugyan minek tették volna rá Konstantin bizánci trónörököst, akiből végül nem is lett császár? Mer' ravaszok voltak, mint a róka?
Nem inkább azt mondaná Occam beretvája, hogy az a koronarész a Dukasz Mihály korabeli Konstantinápolyból származik?)
süti beállítások módosítása