Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Cervantes - az igazi Don Quijote, az adóbeszedő

2022. szeptember 25. - DJP

Miguel Cervantes, akit ma regényíróként ismerünk, s főként a hallhatatlan Don Quijote szerzőjét tisztelhetjük benne, a maga korában kissé más szerepben volt ismert. (a képen a dolgozó író)

cervantes.jpg

A születési idejét nem tudni pontosan, de feltehetően Miguel (Mihály) napján született 1547-ben egy kisnemesi családban. Édesanyja részéről orvosi családban született, míg az apai nagyapja jogász volt. Ez persze nem akadályozta meg, hogy Cervantes apja fizetési kötelezettség miatt börtönbe kerüljön, de végül is szabadlábra került, nemes lévén.

Néhány év múlva Miguel egy párbajba keveredett, amely miatt tíz év száműzetésre ítélték, így Sevillába, majd Rómába menekült.

Bejárta egész Itáliát, majd részt vett a lepantói csatában is, ahol a bal keze megsérült, s lebénult. Ekkor kapta ragadványnevét - el Manco de Lepanto (Lepanto rokkantja)

Később újra katonáskodott, de fogságba került, s bár többször próbált megszökni, végül csak 1580-ban szabadult.
Próbált munkát találni, nem volt könnyű dolga, igaz II. Fülöp két ízben is komolyabb összeget utaltatott ki neki katonai szolgálataiért.

Közben több drámája megjelent, de állandó pénzzavarban volt, így adóbeszedő lett. (a képen a dolgozó adóbeszedő)

cevantes4.jpg

Spanyolország helyzete ekkortájt korántsem volt annyira irigylésre méltó, mint néhány évtizeddel korábban. A Nagy Armada pusztulása (a lenti képen) már megmutatta az egyre nagyobb és erősebb angol majd brit haditengerészet erejét. A spanyolok kétségbeesetten próbáltak velük lépést tartani, de az Újvilágban a franciák és angolok egyre erősebbek voltak, így sokkal kevesebb arany és egyéb kincs érkezett onnan. Nem maradt más hátra, mint az adó.

nagyarmada.jpg

Ilyen körülmények között adta a fejét Cervantes az adóbeszedői feladatra, amely nem volt túlságosan egyszerű feladat. Az egyes tartományok olyan dühösek voltak, hogy legalább két kisvárosban kiközösítették, másik kettőben pedig letartóztatták.

A nép szemében kegyetlen adóbeszedő volt, aki a II. Fülöp majd III. Fülöp alatt kivetett vagy megemelt adókat igyekezett behajtani rajtuk. Mindez persze sok veszéllyel, olykor fizikai inzultussal is járt, amelyet azonban a későbbi írásaiban jól tudott megjeleníteni, ahogyan Dickens életét is meghatározta az a viszonylag rövid idő, amelyet a nincstelenek között töltött. (a képen Cervantes álmodozik a börtönben)

cervantes_almodozik.jpg

Közben megvádolták, hogy a beszedett adókat ellopta, így újra börtönbe került egy időre. Kiszabadulása után Sevillába, majd Toledoba költözött, végül több más város után Madridba érkezett.

Több zűrös ügybe is belekeveredett (sokszor ok nélkül) de ekkortájt már ismert és elismert író lett, hiszen megjelent a Don Quijote első kötete. (a lenti képen Cervantes újra íróként dolgozik)

cervates1.jpg

Számos családi tragédia érte, így a vallás felé fordult és az írásnak szenteli életét. Befejezte a Don Quijotét, majd nem sokkal később, 1616. április 23-án, a kor másik nagy alakjával, William Shakespeare angol drámaíróval szinte egyszerre hagyta itt a való világot. (a lenti képen a bús képű lovag és szolgája)

don_quijote.jpg

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9117939766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása