Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Charles Brandon és Mary Tudor házassága

2023. január 11. - DJP

1514. augusztus 13-án a tizennyolc éves Tudor Mária, VIII. Henrik angol király húga közvetítők útján ment férjhez XII. Lajos francia királyhoz.

mary-tudor-scaled.jpg

Mária vonakodva ugyan, de beleegyezett a házasságba, de ígéretet kért VIII. Henriktől, amely szerint a következő férjét már szabadon választhassa meg. Erre minden esély megvolt, hiszen a leendő férje elég idős volt már, s már terve is volt a következő férjére, legalábbis egy levele alapján, "ha szerencsém van, hogy túléljem az említett néhai királyt, akkor a te jószándékoddal megakarom magamat a szabadságomban, az ön nemtetszése nélkül." valamint "mint azt ti is tudjátok, mindig is jó gondolatokat szültem Suffolk uram iránt".

charles-brandon.jpg

Suffolk hercege, Charles Brandon volt, VIII. Henrik gyermekkori jóbarátja, aki természetesen már sokszor találkozott Máriával. A fiatal hercegnő gyakori vendég volt a különböző udvari ünnepségeken, Charles Brandon pedig aktív szereplője volt a udvari ünnepségeknek és lovagi tornáknak. A fiatal (bár a hercegnőtől 12 évvel idősebb) herceg jó felépítésű és erős férfi volt, Mária pedig messzeföldön híres volt a szépségéről.

Az angol és francia király a szövetségük megerősítése érdekében határozták el ezt az esküvőt, de Mária, csak jó néhány héttel később, október 2-án indult el Párizsba a "férjéhez".

Az "igazi" szertartás 1514. október 9-én reggel 9 órakor kezdődött a Hôtel de la Gruthuse nagytermében, ahol egy pazar szertartás keretében vette feleségül a francia király az angol hercegnőt.

Néhány héttel később, 1515. január 1-én azonban XII. Lajos elhunyt. A halála nem volt meglepetés, hiszen már hetek óta súlyos beteg volt, s az sem biztos, hogy a házasságot elhálták. Amikor azonban közölték a fiatal királynével a férje halálát, elájult, s a Hôtel de Cluny-ba küldték, ahol fehéret, a gyász francia színét viselte.

Negyven napig kellett (volna) ott maradnia, hogy kiderüljön terhes-e. Mert ha igen, akkor a következő francia királyt is megszülhette volna, mint ahogyan I. János is hasonlóan lett király.

Persze valójában senki sem hitte el, hogy a királyné valóban terhes, így elfogadták a király egyik lányának a férjét a következő királynak.

A király halálának híre persze eljutott Angliába is, s Henrik éppen Charles Brandont kérte meg 1515. január 14-én, hogy menjen a húgáért Franciaországba, s hozza vissza a hozomány minél nagyobb részét.

A király elővigyázatosságból megeskette Charles Brandont, hogy nem veszi feleségül a fiatal özvegyet, mielőtt haza nem térnek. Ez azt mutatja, hogy a király nagyon is tudatában volt a két fél érzelmeivel, s talán azt is, hogy hajlandó lett volna beleegyezni a házasságba.

Brandon január 31-én érkezett Párizsba, s amikor találkozott az új királlyal, I. Ferenc rögtön érezte a két fél érzelmeit. Mária tizennyolc éves özvegy volt, fiatal és gyönyörű, s Franciaországban eszközként használhatták volna.

Egyesek szerint Ferenc saját maga akarta feleségül venni, bár ehhez el kellett volna válnia XII. Lajos lányától, s ez akár a trónjába is kerülhetett volna.

tmcb.jpg

Sok más pletyka is keringett, így Mária az őt körülvevő bizonytalanság miatt azt javasolta Brandonnak, hogy házasodjanak össze, amelyet néhány nap múlva el is döntöttek. A pár végül összeházasodott,  s valamikor február 15-20 között lehetett az esküvő, talán tíz tanú előtt. Brandon pedig éppen hazaárulást követett el, amelyért halálbüntetés járt.

Brandon és Mária az esküvő után levélben mindent bevallott a királynak, aki emlékeztette az ígéretére, cserébe Mária emlékeztette a sajátjára. Hosszú levelezgetés után végül Thomas Wolsey lépett közbe és simította el a vitákat, így Henrik beleegyezett a házasságba - igaz csak utólag.

Így aztán a Mária és Brandon egy második, nyilvánosabb esküvőt tartott március 31-én még Franciaországban, aztán május 2-án hazatértek.

Néhány nappal később, május 13-án ott is összeházasodtak, s az esküvőn részt vett a király és a királyné (még Aragóniai Katalin) is - ez jól mutatja, hogy a király áldását adta a frigyre. Persze a király megsértéséért fizetniük kellett - szó szerint.

Az ifjú párt arra kötelezték, hogy fizessék vissza Mária hozományát, amely összesen 24.000 fontnyira rúgott, valamint Brandonnak le kellett mondania Lady Lisle gyámságáról, akit egykor a feleségének szántak. A hatalmas adósságot évi 1000 font törlesztéssel kellett fizetiük, de hat év elteltével még csak 1324 fontot fizettek vissza, vagyis a pénzbírság inkább látszat volt, mint igazi büntetés.

Jól mutatja ezt az is, hogy továbbra is tagja volt a tanácsüléseknek és a lovagi tornákon a királlyal is megvívhatott.
A házasság aztán tizennyolc évig tartott és négy közös gyermekük született, de Mária 1533. június 25-én reggel hét óra után, alig harminchét évesen elhunyt - tüdőbajban.

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9818024110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása