Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Normandiai Emma - Anglia királynéja

2023. március 04. - DJP

Normandiai Emma az ezredforduló Angliájának az egyik legfontosabb alakja volt, aki két király feleségeként két király édesanyja lett, sőt két másiknak a mostohaanyja volt.

william_blake_emma_kiralyno_megprobaltatasa.jpg

Emma 990 körül születhetett I. Richárd normandiai herceg és második felesége Gunnora leányaként, még házasságon kívül, de aztán az esküvő után őt is törvényesítették.

1002-ben lett az angol király, II. Æthelred második felesége, aki közel húsz évvel volt idősebb nála, s már tíz gyermeke volt az első feleségétől. Igazi politikai házasság volt, s Emma kötelességtudóan átkelt a Csatornán és angol királyné lett.

Nagy Alfréd óta kevés gond volt a vikingekkel, de II. Æthelred uralkodása alatt újra felerősödtek a portyázások, s a király egyrészt erélytelen, másrészt eléggé oktalan volt.

A házasság is azért köttetett, hogy a viking vérből származó Emma személye kissé lenyugtassa a kedélyeket.

Közben azért II. Æthelred elkövetett egy óriási hibát, hiszen amellett, hogy 1002 novemberében feleségül vette Emmát, ekkor volt a Szent Brice napi mészárlás is, amikor 1002. november 13-án éjszaka viking leszármazottak százait mészárolták le. Azt azonban nem kalkulálta bele, hogy olyan ismert vikingek is meghalnak, mint Gunhilde, I. Svein dán király nővére.

A tizenéves királyné hatalmas földbirtokokat kapott a királytól, s adómentességet is, amelyet azzal hálált meg, hogy két fiút (Edward és Alfred) és egy lányt (Goda) szült az uralkodónak.

Közben szépen lassan múltak az évek, s a vikingek újabb inváziót vezettek Anglia felé Svein király vezetésével. Emma ekkor hazamenekült Normandiába a gyerekeivel együtt és tehetetlenül nézte, hogy Svein lett az angol király is. Pár hónap múlva azonban Svein tisztázatlan körülmények között elhunyt, s Emma a férjével együtt visszatérhetett.

II. Æthelred azonban nem sokkal később meghalt, s legidősebb élő fia, Edmund Ironside lett az új angol király, Emma mostohafiaként. Közben Svein fia, Nagy Knut dán király is Angliába érkezett, hogy meghódítsa az angol földet. Meg is ütköztek Edmunddal, s bár az új angol király hősiesen küzdött, Knut győzött.

Elismerte azonban Edmund hősiességét, s felosztották Angliát két részre, ahol egyrészt Edmund, másrészt Knut uralkodott. Edmund azonban hamarosan egy merénylet áldozata lett, s Knut lett egész Anglia ura. Knut ráadásul nem csak Angliát vette át II. Æthelred királytól, hanem a feleségét is, akit hamarosan nőül is vett. Volt ugyan már egy 'felesége', de ő talán nem is volt a törvényes hitvese, csak ágyasa.

Knut és Emma házasságából két gyermek született: Harthacnut és Gunhilda.

A feljegyzések szerint a házasság kiegyensúlyozott és boldog volt, s Emma sokat segített Knutnak az ország boldogulását segíteni, főként az egyházzal kapcsolatos ügyekben. Knut keresztény volt, de azért olykor kifosztotta az egyház egyes templomait, Emma viszont segített a templomok újjáépítésében és kincstáraik feltöltésében.

De nem állt meg itt a tevékenysége, hiszen Knut számos alkalommal utazgatott hatalmas északi-tengeri birodalmában, s eközben Emma uralkodott régensként.

Abban a korban ez korántsem volt megszokott, s ez azt mutatja, hogy Knut elismerte felesége intelligenciáját, Emmával mindenkinek számolnia kellett.

cnut_emma-1024x878.jpg

Közel két évtized telt el, miközben Emma szinte pótolhatatlanná tette magát, azonban Knut 1035. november 12-én elhunyt. emma1.jpgMost már nem fenyegette veszély a fiait, s haza akarta őket hozni Normandiából, de közben Knut egyik első feleségétől (ágyasától) származó fia, Harold lett a király, akit a nemesség egy része is támogatott, s aki brutálisan meggyilkoltatta Alfrédet, a kisebbik fiát.

Emma tehát tarthatott Knut fiaitól, így újra Normandiába meneküt, ahol unalmában megírta a visszaemlékezéseit. 1040-ben azonban Harold meghalt, s Emma újra visszatért Angliába, ahol Wessexet az uralma alá vonta, mint régens. A trónért azonban vita tört ki fiai, Harthacnut és Edvárd között, s egyelőre az erőszakosabb Harthacnut győzött.

Harthacnut azonban 1042. június 8-án meghalt, s utóda nem lévén, féltestvére, Edvárd került a trónra. Emma korántsem szerette annyira Edvárdot, mint Harthacnutot, amelyet az sem erősített, hogy Edvárd feleségül vette Edith Godwisont, Essex grófjának a lányát, aki Emma régi ellensége volt.

Ekkor véglegesen visszavonult az udvari élettől, s 1052. március 6-án a kétszeresen is özvegy angol királyné Winchester városában távozott az élők sorából, miközben egyik fia, Hitvalló Edvárd néven uralkodott Angliában.

winchester-cathedral-mortuary-chests.jpg

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8618063586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása