Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Aki diktátorként tért vissza az eke szarvához

2024. január 06. - DJP

Lucius Quinctius Cincinnatus (i. e. 519 – i. e. 430) személye sok tekintetben a mitológiák korát idézi, de a modern tudósok egyetértenek abban, hogy valódi személy volt, aki az ie. V. században élt és dolgozott Róma érdekében.

diktatura_felajanlasa_cincinnatus.jpg

Pedig lett volna miért haragudnia a rómaiakra, de ő inkább levert egy rabszolgalázadást, amikor konzullá választották, majd visszavonult.

Livius, egy római történész szerint, ie 458-ban az egyik szomszédos latin nép, az aequi és a szabin terjeszkedni kezdett Róma rovására, sőt az egyik konzul vezette római hadsereget Rómától délkeletre (Eretumnál) sarokba is szorította. A rómaiakat Minucius vezette, aki az Algidus-hegynél és az Alban-dombság környékére szorult vissza.

lucius_quinctius_cincinnatus_az_ekebol_a_diktaturaba_hivott.jpg

A kor szokása szerint, mivel vészhelyzet volt, a szenátus, illetve az általa felhatalmazott másik konzul, Horatius Pulvillus, kinevezett egy arra alkalmas személyt diktátornak, akinek a kezében a teljes katonai és politikai hatalom összpontosult - legalábbis egy rövid időre.

Természetesen mindig fennállt az a veszély, hogy a diktátornak megtetszik a szerep és a veszélyhelyzet elmúltával is korlátlan hatalmat akart, de a rómaiaiak bíztak abban, hogy mindezt meg tudják akadályozni a közös fellépésükben.

cincinnatus_otthagyja_foldjet_hogy_roma_diktatora_legyen_juan_antonio_ribera_kepe_1806.jpg

Ekkorra Cincinnatus már régen visszavonult, s város küldöttséget menesztett hozzá, hogy térjen vissza a hadsereg élére.

Ahogyan Titus Livius írja: "A római nép államának egyetlen reménysége, L. Quinctius, négy hold földjét művelte a Tiberisen túl, szemben azzal a hellyel, ahol most a hajós műhelyek állanak - ma Quinctius-féle rét a neve. Éppen árkot ásott, egy ásónyélnek nekifeszülve, vagy szántott, annyi bizonyos, hogy néminemű mezei munkával foglalatoskodott, amikor a követek, kölcsönös üdvözlések után megkérték: öltse fel tógáját, s mind a maga, mind az állam javára, hallgassa meg a senatus megbízását. Cincinnatus csodálkozva kérdezi: "Talán nincs rendben minden?" Majd arra kéri feleségét, Raciliát, hozza elő hamarosan kunyhójából a tógáját. Aztán letörölvén magáról a port, a verítéket, felöltözve lefelé indul, a követek pedig szerencsét kívánva neki, mint dictatort köszöntik, és meghívják Rómába; elmondják neki, mekkora a rémület a hadseregben."

lucius_quinctius_cincinnatus_1.jpg

A följéről visszatért Cincinnatus bezáratta a kocsmákat és gyorsan hadrendbe állította a katonákat a Mars-mezőn. Mindenkinek vinnie kellett 12 karót, amellyel a körbezárt sereghez siettek, s elkezdték körbezárni az ostromlókat. Amikor az aequi sereg próbálta ezt megakadályozni, de ekkor Minicius is kitört. Az aequi sereg most Minicius felé fordult és visszaverte a támadást, de közben elkészült Cincinnatus sánca. A támadók beszorultak a két sereg közé. A támadók így megadták magukat, a diktátor pedig foglyul ejtette a vezetőiket. Az ellenfél katonáit azzal alázta meg, hogy egy három lándzsanyélből készült iga alatt átvonultatta őket.

Miután az ellenfeleit legyőzte, s az arra érdemteleneket felmentette, visszatért Rómába, majd lemondott a diktátori címről. A mindössze 16 napos regnálása visszatért az eke szarvához, s tovább folytatta nyugodt és csendes életét.

A későbbi korok sok esetben hozták példaként alakját, mint aki a legfőbb hatalmat birtokolta, de önként feladta azt.

Az önzetlenség és erény példájaként róla kapta a nevét az Egyesült Államokbeli Cincinnati városa, de 1783-ban alapítottak egy Cincinnati Társaság-ot is.

Az persze már egy másik történet, hogy évekkel később ismét visszahívták diktátornak.

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4518296253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása