Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Kolumbusz és a holdfogyatkozás

2024. február 27. - DJP

Kolumbusz Kristóf, egy olasz felfedező, több alkalommal is járt az Újvilágban. Utazásai során egy Abraham Zacuto-féle (vagy Regiomontanus-féle) almanachot is magával vitt, amelyben a különböző csillagászati adatok is szerepeltek.

kolumbusz_santo_domingoban.jpg

Az utolsó útjára 1502. május 11-én indult a spanyolországi Cadizból, s négyből két hajót hamar elveszített, majd 1503. június 30-án (más források szerint 25-én) hajótörést szenvedett Jamaicán.

kolumbusz_kristof_harom_karavellaja.jpg

Bár kisebb nehézségekbe ütközött a bennszülöttekkel való kommunikáció, alapvetően kedvesen fogadták őket. Bő félév után azonban a bennszülöttek már nem voltak olyan kedvesek, mint eleinte, s nem örültek, amikor Kolumbusz további élelmet és vizet szeretett volna a legénységnek.

Végül a bennszülöttek megtagadták a segítséget. Ebben persze jelentős szerepet játszhatott az is, hogy a legénység fele fellázadt és kirabolt, majd meggyilkolt néhány bennszülöttet.

Kolumbusz azonban az almanachban rátalált arra az információra, hogy az európai időszámítás szerint 1504. március 1-én egy teljes holdfogyatkozás lesz (amely ott 1504. február 29-én este volt látható), s kitalálta, hogy megfenyegeti a bennszülötteket, hogy eltünteti a holdfényt.

Aznap hétfő volt, s estére egy találkozót beszélt meg Cacique főnökkel, s azt mondta neki, hogy az Isten haragszik rájuk, azért a felkelő teliholdat három nap múlva "haragtól vörösnek" fogják látni.

a_voros_hold.jpg

A vörös hold valóban bekövetkezett a bennszülöttek pedig megijedtek és továbbra is segítettek a tengerészeknek. Egészen pontosan a vörös hold megjelenésekor a rémült bennszülöttek ellátmányokkal rohantak a hajóhoz, miközben hangosan jajveszékeltek és kérlelték Kolumbuszt járjon közben értük.

A totális fogyatkozás 48 percig tartott, s közben Kolumbusz úgy tett, mint aki imádkozik. Bement a kabinjába, s miközben a homokórájával mérte az időt, úgy tett, mint aki az Istennel társalog, majd kevéssel az idő lejárta előtt megjelent és úgy nyilatkozott, hogy az Isten megbocsátott.

kolumbusz_holdfogyatkozasa.webp

Az ellátmányuk így már nem volt veszélyben, s június 29-én egy tehermentesítő karavella érkezett Hispaniolából, amellyel Kolumbusz és emberei visszatérhettek Spanyolországba, ahol a királyi pár (Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd) már várta őket.

kolumbusz_hazaterese.webp

Kolumbusz tulajdonképpen Hipparkhosz azon ötletét ültette át a gyakorlatba, hogy a holdfogyatkozás segítségével határozzák meg a földrajzi hosszúságot. Korábban már megfigyelte az 1494. szeptember 15-i holdfogyatkozást, s annak alapján számolta ki, mikor következhet be az Újvilágban a holdfogyatkozás. Kolumbusz szerint Cadiz 7 óra 15 percre van Jamaicától - a valóságban csak 4 óra 44 perc az eltérés, így óriási bakit követett el, de mivel a bennszülöttek nem tudták mit akar, nem volt 'kőbe vésve' a jelenség kezdete, azt viszont tudta, hogy a jelenség 48 percig tart. Ez pont elegendő volt.

Ezt a trükköt több regényben is használták napfogyatkozásra és holdfogyatkozásra egyaránt. Ilyen volt Haggard Salamon király bányái című regénye, Mark Twain Egy jenki Artúr király udvarában című regénye vagy Prus, a Fáraó című regénye. De hasonló történet szerepel Tintin egyik epizódjában, a Nap foglyaiban is, ahogyan Monterroso guatemalai író El eclipse cím kisregényében is.

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr2118340331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása