Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Töregene - egy nő a Mongol Birodalom élén

2024. április 05. - DJP

Töregene vagy Turakina a Mongol Birodalom nagy khatunja volt, aki régensként vezette az országot férje, Ögedei kán halála és fia, Güyük kán megválasztása között.

toregene.jpeg

Töregene a Naiman törzsben született, s ragyogó szépségű lánnyá serdült, aki a Mierqi törzs vezetőjének a fiának, Qudunak a felesége lett. Persze a szépség viszonylagos, hiszen Rashid-ad-Din szerint Töregene nem volt szép, de mégis nagyon elragadó.

Amikor Dzsingisz kán 1204-ben elfoglalta a törzs területét, Töregenét feleségül adta Ögedeinek, akinek így a második felesége lett.

Törenege nem csak szép, hanem igen intelligens is volt, aki járatos volt a csábításban, így hamar lenyűgözte a férjét, s mivel az első feleségnek, Boraqchinak nem született fia, neki pedig szépen sorban öt is, Ögedei mindenben alávetette magát a (második) feleségének.

Amikor Ögedei 1241. december 11-én meghalt, a palotában már régen Töregene uralkodott, de ez most jogilag is hivatalossá vált - egy időre.

Pontosabban először Möge khatun kezébe került a hatalom, aki egykor Dzsingisz kán felesége volt, majd Ögedei felesége lett. Ez azonban csak rövid ideig tartott, s néhány hónap múlva Töregene átvette a hatalmat Csatagaj és fiai támogatásával.

Ő már nem is egyszerűen khatun volt, hanem Nagy Khatun, így elbocsátotta férje minisztereit és a saját embereit ültette a helyükbe, akik között a legfontosabb egy másik nő volt, Fatima, aki egykor tádzsik vagy perzsa fogoly és síita muszlim volt.

toregene1.jpg

Az elhunyt kán unokáját, Shiramunt nevezte meg örökösének, de Törgene Güyüköt szerette volna, s ehhez kellett a Kurultaj engedélye, döntése. Temuge, Dzsingisz kán öccse, éppen egy nyugati hadjáratot folytatott, Batu, Dzsingisz kán unokája, pedig nem sietett, hogy trónra ültethesse az ellenségét.

Emiatt aztán Töregene négy éven keresztül birtokolta a hatalmat kormányzóként. Ez persze a mongol államban politikai válságot okozott, s a hercegek támogatását gazdag ajándékokkal vásárolták meg - ez a kiskirályok hatalmaskodásának időszaka volt.

Sokaknak persze Töregene tisztogatása sem tetszett, sem az, hogy egy volt hadifogoly lett a legmagasabb rangú tisztségviselő.

tanacs.jpg

Érezte ezt persze Töregene is, akinek végül 1246 augusztusában sikerült egy Kurultájt összehívnia Karakorum közelében, így augusztus 24-én Güyüköt megválasztották nagykánnak.

Töregene régenssége így megszünt, s ezzel Fatima is veszélybe került. Ekkorra ugyanis Töregene és Güyük viszonya megromlott, így Fatimát boszorkánysággal vádolták meg, majd megkínozták és kivégezték - egy zsákba varrták és vízbe dobták. Töregene egyéb szolgálóit is eltüntették, majd néhány hónap múlva maga Töregene is meghalt - rejtélyes körülmények között. 

Ez talán kapcsolatban van azzal, hogy a nagykán-választáskor Töregene vendégségbe hívta magához Vlagyimir Jaroszláv kijevi nagyherceget, aki aztán a szállására visszatérve megbetegedett és néhány nap múlva meghalt.

Mindenki úgy gondolta, hogy a Nagy Khatun mérgeztette meg a nagyherceget, s ezt Güyük nem tartotta jó ötletnek.

toregene2.jpg

Néhány évvel később azonban Töregene posztomusz megkapta a zhao-ci huang-hou ("Briliáns jó császárné") kitüntető címet és áldozatokat mutattak be az emlékére. a Taizong-templomban.

 djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6018373521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása