Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

VIII. Henrik szakálla, mint diplomáciai bonyodalom

2021. július 12. - DJP

king_henry_v.jpgA középkori királyok esetében megszokott volt, hogy szakállat viselnek, egyrészt kényelmi szempontból, másrészt tekintély szempontjából. Így volt ez az angol királyok esetében is, ahol a hosszú (szakállas) sort V. Henrik szakította meg - hiúságból. Fiatalkorában egy nyílvessző eltalálta a Shrewsbury-i csatában, s mély sebet ejtett rajta, csak veszélyes beavatkozással tudták eltávolítani. A király viszont büszke volt a mély sebére, ezért nem viselt szakállat, amely eltakarta volna.

Ez a szokás viszont megmaradt, s a királyok egész sora nem viselt szakállat, egészen VII. Henrikig. Illetve ez igaz volt VIII. Henrikre is, aki fiatalabb korában nem viselt szakállat.

1519-ig gyakorta borotválkozott, s ez talán nem is változott volna, ha a diplomácia nem szól közbe.

h2_1.jpg1518-ban a londoni szerződés után az európai nagyhatalmak közötti kapcsolatok kiegyensúlyozottak voltak. Ekkortájt Thomas Boleyn (Anna és Mária apja) volt a párizsi nagykövet, s az angol és francia királynak egy találkozót szervezett Franciaországban.

Közben Henrik meggondolta magát, s későbbi időpontra akarta tenni a találkozót. Thomas Boleyn feladata volt, hogy ezt elintézze. Az angol király megesküdött, hogy nem borotválkozik, amíg nem találkoznak, jelezve, hogy nem túl sokat akar halogatni, mert egyébként sem szerette a szakállat.

Tartotta is volna magát az ígéretéhez, azonban a felesége, Aragóniai Katalin jelezte hogy utálja a szakállat. Henrik, aki ekkor még szerette a feleségét, megadta magát és megborotválkozott.

Ez a hír azonban eljutott egy velencei diplomatán keresztül Franciaországba is, ahol a francia király anyja, Savoyai Lujza a szívére vette a dolgot, s már háborúval fenyegetőzött. A párizsi nagyövet csak nehezen tudta meggyőzni, hogy a felesége miatt borotválkozott meg. Végül az anyakirályné elismerte, hogy a "szerelem nem a szakállban, hanem a szívben van".

mezo.jpg

A következő évben a királyok találkoztak a híres aranyszövet mezőn, ahol a krónikák alapján Henriknek már volt szakálla. Vagy meggyőzte a feleségét a diplomácia fontosságáról vagy féltékeny lett I. Ferenc francia király szakállára. Végül is a találkozó több mint két hétig tartott, vagyis volt ideje megnöveszteni. Ezen a találkozón azonban csúnya seb esett Henrik hiúságán, amikor kihívta a francia királyt egy birkózópárbajra és vesztett.

Talán ezért, de a találkozó után Henrik újra borotválkozni kezdett.

Aztán néhány év múlva újra elkezdett szakállt viselni. Vagy azért, mert megromlott a kapcsolata Katalinnal, vagy azért meg mások előnyösnek mondták (pl. a velencei követ).

A többi feleségénél már szakállt viselt.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8616625024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása