Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Francis Bacon fagyasztott csirkéje - az empirizmus megteremtőjének halála

2021. augusztus 31. - DJP

A nem túl unalmas életúttal rendelkező Bacon apja, I. Erzsébet főpecsétőre volt, míg nagyapja VI. Edward nevelője vagyis eléggé közelállt a királyi családhoz. Alapos nevelésben részesült, s Cambridge-ben végzett a Trinity College-ban, majd 1577-től már a párizsi angol követ mellett dolgozott.

1584-ben bekerült a parlamentbe, ahol nagy hatású beszédeivel felhívta magára a figyelmet. Párfogásába vette Essex grófja, aki a királynő kegyence volt, akit azonban Bacon - karrierje érdekében - bevádolt. Essexet elítélték, ő pedig a királynő egyik kedvence lett, 1597-ben pedig a királynő első tanácsadója lett. Erzsébet halála után, I. Jakab trónra lépésével került igazán jó helyzetbe, amikor először 1603-ban lovaggá ütötték, később főügyész, főpecsétőr majd lordkancellár lett, sőt 1618-ban gróffá emelték, 1621-ben pedig St. Alban vikomt lesz.

bacon.jpgKözben azonban egy parlamenti vizsgálóbizottság bebizonyította, hogy legalább 28 esetben megvesztegették. Negyvenezer fontos büntetésre ítélték, s a Towerba került, ahol azonban csak néhány napot töltött, mert a király megbocsátott neki, a büntetést is elengedte, sőt még nyugdíjat is biztosított a számára. Azt is elkerülte, hogy megfosszák nemesi címétől.

Homoszexuális hajlamai ellenére 1606-ban megházasodott, feleségül vette Alice Barnhamet, valószínűleg a hajlamai leplezésére. Igaz, a 45 éves férfi két szonettet is írt az akkor 14 éves lánynak

A politikai pályája után tudományos kutatásokkal foglalkozott, s kísérletezni kezdett, amely végül is a halálát is okozta. Bacon 1626. április 26-án hunyt el tüdőgyulladásban, miközben a London melletti Highgate-i Arundel-kastélyban tartózkodott.

Azt akarta bizonyítani, hogy egyy hóval tömött tyúk húsa tovább eláll, de közben meghült és ebbe hamarosan meg is halt.

bacon2.jpgKocsijával éppen hazafelé tartott, miközben utitársával, dr. Winterbourne-nel azon vitázott, hogy a fagyasztott friss húst tovább lehet-e eltartani. Dr Winterbourne szkeptikusan állt a helyzethez, így Bacon kísérlettel szerette volna bizonyítani igazát.

Utasította a kocsist, hogy vegyenek egy csirkét, így kiszálltak a kocsiból a Highgate Hill alján és bementek egy szegény asszony házába, ahol vásároltak egy tyúkot, majd megkérték az asszonyt, hogy vágja le és belezze ki. A tyúk testét megtömték hóval, majd Bacon berakta egy zacskóba és havat pakolt köré is, majd eltemette a tetemet.

Bacon azonban a művelet közben erős hidegrázást kapott, s annyira rosszul lett, hogy nem tudta megtenni a szállásig sem az utat, így vinniük kellett.

Arundel grófjának házában egy felmelegített ágyba rakták, ahol néhány napig hidegrázása volt, majd elhunyt.

Halálának hírére 30 nagy kortársa írt róla szóló dicséreteket, amelyeket később latinul közzé is tettek. Körülbelül 7000 font személyes vagyont és 6000 font értékű földbirtokot, valamint 23000 font adósságot hagyott hátra. Ez utóbbi ma közel 3 millió fontnyi lenne.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4416675332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.01. 09:12:21

Végül is, a csirkével kapcsolatban igaza volt. És egyben beírta a nevét a történelembe azzal is, hogy õ a mirelit csirke feltalálója.

2021.09.03. 21:42:54

az elme idolumai
süti beállítások módosítása