Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Nagy Károly uralkodóvá válik

2024. január 24. - DJP

Carolus Magnus vagyis Nagy Károly, Martell Károly unokája és Kis Pipin fia, uralkodása alatt létrehozta a Frank Birodalmat, amely Nyugat és Közép-Európa nagyobb részét magába foglalta.

frank_1.jpg

A Meroving-család, az egyetlen római katolikus germán nép vezetői közül a legjelentősebb volt. A 8. század közepére azonban a Merovingok „Semmittevő királyok” (franciául: rois fainéants) lettek, az országot a majordomusok irányították.

Nagy Károly születése időpontjának hagyományosan 742. április 2-öt tartják, de van olyan dokumentum (Annales Petarienses) amely szerint 747. április 1-én született, ami éppen húsvét napja volt, Felmerült még a 747. április 15 és az 748. április 1. is. Ha a dátum nem is, de a helyszín szinte biztosan Bertarda Herstal, amely egy Liege környéki kis falu, bár sokan Aachenre is gyanakszanak. Ott született az apja is, s oda való mind a Meroving, mind a Karoling-család. (a lenti képen az apja, Kis Pipin)

bar_nem_volt_kiemelkedo_hadvezer_de_nem_vesztett_csatat_kis_pipin.jpeg

Hétéves korában az apjához költözött egy Jupille-i villába, innen ered a elképzelés, hogy a városkában született. Neve a germán nyelvekben "ember"-t vagy "szabad ember"-t, bár az is igaz, hogy Nagy Károly anyanyelve ma már nem létezik.

Életrajzírója, a kortárs Einhard (a lenti képen) azt írja róla, hogy 'Úgy gondolom butaság lett volna egy szót is írni Károly születéséről és csecsemőkoráról, vagy akár gyermekkoráról. Soha semmit nem írtak erről a tárgyról és nincs már életben senki, aki információt adhatna róla. Ennek alapján én ezt ismeretlennek nyilvánítom és hogy előre haladjunk jellemének, tetteinek és életének más tényeinek feltérképezésében, amelyek előre mozdították életét.'

einhard.jpg

Károly a legnagyobb fia volt Kis Pipinnek és Laoni Bertrade-nak, s volt egy Karlmann nevű öccse és egy Gisela nevű húga. Ezen kívül állítólag az ő rokonságába tartozott Egbert wessexi király felesége, Redburga és a Roland-ének címszereplője is. Károly házasságon kívül született, bár a szülei már eljegyezték egymást, így már majdnem törvényesnek számított.

Ahogyan Einhard megfogalmazta Károly gyermekkoráról kevés információ van, s tulajdonképpen egészen 26 (?) éves koráig nem igazán hallani róla. Ekkor azonban apja, a nem túl nagy hadvezér, de rendkívül erős Kis Pipin, aki már 751-től uralkodott a frank birodalomban, 768. szeptember 24-én elhunyt. (a lenti képen Kis Pipin egy oroszlánt és bikát is legyőz)

jean_baptiste_morret_1789-es_festmenye_pippin_erejet_mutatja_ahogy_legyozi_az_oroszlant_es_a_bikat.jpg

Apja halálakor a Frank Birodalmat felosztották Károly és öccse, Karlmann között. Ekkor Károly megkapta a birodalom tenger felöli részét, Neustriát, Nyugat-Aquitániát és Austrasiát. Úgy tűnt, mintha Kis Pipin elismerte volna Károly katonai képességeit, de Karlmannt érdemesebbnek tartotta volna a hatalomra. Károly kapta a birodalom külső területeit, Karlmann pedig a belső, biztonságosabb régiókat. Nagy Károlyt sok más későbbi hódító is elődjének vallotta.

768. október 9-én eltemették Kis Pipint, a két fiú pedig Saint-Denisbe ment, ahonnan Károly Noyonba, Karlman pedig Soissonsba tartott.

nagy_karoly_elpusztitja_az_irminsult.png

Pár hónap múlva felkeltek ellenük a baszkok és aquitániak, de Karlmann nem akart vele együttműködni, így egyedül Károlyra várt a rendcsinálás. Sereget gyűjtött, elindult Bordeaux felé, s megfutamította a Hunaldot, aki az aqutániai sereget vezette. Hunald a baszk herceg udvarába menekült, aki azonban kiadta Károlynak a békéért cserébe. Aquitánia így Károly fennhatósága alá került, Hunald pedig egy kolostorba lett bezáratva.

Mivel Karlman nem hajlott szorosabb együttműködésre, Károly más szövetségeseket keresett. Persze anyjuk azért lassan elsimította az ellentéteket, de Károly eközben egyezségre lépett III. Tassilo bajor herceggel, majd elvette Desiderius longobárd király lányát, Desiseratát. Több forrás Gerpegrának hívja a lányt, aki azonban Karlman felesége volt, s aki két fiút is szült a keleti frank királynak, majd Karlmann halála után a longobárd királyhoz menekült a gyermekeivel.

A pápa kezdetben ellenezte Károly házasságát, de aztán megbékélt vele. A házasság azonban nem tartott sokáig, mert Károly hamar eltaszította a feleségét magától, s egy 13 éves sváb hercegnőt, Hildegardot vette feleségül (a lenti képen a pár). Ő már Károly harmadik felesége volt, mert Desiderata (Desideria) előtt volt egy nem hivatalos házassága is, Himiltrude-dal.

nagy_karoly_es_hildegard.jpg

Hildegard aztán összesen kilenc gyermeket szült neki, többek között Lajost és Lothart, akik később örökölték a birodalmat.

Közben Karlmann 771. december 4-én váratlanul elhunyt, s joggal gyanítható volt, hogy valami történhetett, de az orvosok szerint természetes halált halt - eleredt az orra vére. Az egész birodalom Károly uralma került.

charlemagne-and-alcuin.jpg

folytatása következik ...

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4218309935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.24. 16:32:09

No, ami azt illeti nem ok nélkül vitatják - és a vitatást meg nem túl erősen cáfolgatják, inkább elhallgatják -, hogy volt-e és ki is volt Nagy Károly, ki és mikor is volt, illetve milyen kombinációkkal érték el azt az eredményt ami ma a hivatalos álláspont. No meg persze a 'cui prodest'-et is.

Érdeklődők tudják, hogy a Kitalált Középkorról beszélek.
A nem érdkelődök lehülyéz(het)nek (túl fogom élni), viszont felettébb érdekesnek és gondolatébresztőnek tartom az egészet, hogy se a magyar mondai-krónikás hagyomány nem tud mit kezdeni az egésszel, ugyanis nyomokban sem szerepel, se a - gyűjtőfogalomként - német mondai világ (Élen a Nibelung énekkel), de ugyanígy érdekes, hogyha Európát egyszerre dúlják a "kalandozó" magyarok meg Vörös Erikék, sikerül úgy egy évszázadot eltölteni, hogy egyszer sem találkoznak és nem is tudnak egymásról....
Persze mindenki azt hisz, amit akar, én pl azt hiszem iszom hamarosan egy pohár bort és továbbra is érdeklődve figyelem a régészeti és történészi kutatásokat, mind a hivatalos, mind az amatőr oldalról.

Azonban álljon itt tanulságul az, hogy mennyire más és más egyes körök hozzáállása az amatőrökhöz, ahol az amatőrség nem feltétlenül jelent szerény ismerettömeget. Sőt!
Szóval amatőr csillagászok, fizikusok kutatására a világon az összes nagy egyetem és állami ügynökség baromi kíváncsi. Akár a felfedezett égi kísérők, akár mondjuk az olyan bajnokságok, ahol adott tömegű lehet egy rakéta és kié repül magasabbra (ez az AEÁ-ban egy roppant népszerű verseny és nem egy hobbista kapott aztán rendes hón alá nyúlást, mert olyanra jött rá, amire a NASA sem...)

Ezzel szemben a történészek akkor is foggal-körömmel kapaszkodnak az akadémiai asztal sarkába - a világ minden sarkán, de tisztelet a kivételnek -, hogy közéjük új ismeretet bevinni szinte lehetetlen.
Azonban mind Trója, mind a Visegrádi Palota igazolta azt, hogy a dogmák hamar mennyire illékonyak.

Összefoglalva:
A hivatalos álláspont számomra mantra...
:-)

S ha már könyvajánló, ahogy szoktam:
- Edwin Johnson: Kegyes királyunk Carolus (állítólagos Ekhardt állítólagos történetírása, olvasható formában)
- Herribert Illig: Kitalált középkor
- Franz Fühman: Nibelungok (A Nibelung ének olvasható, regényes formában)
- Az ehhez kapcsolódó Rubicon lapszám, amiből külön kiemelném a legutolsó bejegyzést (mint elrettentő példát)
- és egy kb évtizede haldokló, pangó oldal: maghreb.blog.hu.

(az itt felsoroltakat mind végigolvastam, de még többet is,,,)

DJP 2024.01.24. 16:38:31

@gigabursch: erről már elmondtam pár éve a véleményem és nem változott azóta. Ahogyan az sem, hogy egyetlen olyan kérdésre sem tudott választ adni az említett szerző, hogy hogyan vették rá a kínai, arab és bizánci történetírókat a háromszáz éves csalásra, s arra sem, hogy hogyan vették rá az üstökösöket és egyéb természeti jelenségeket minderre. Szóval nincs válasz, mert így kényelmes a szerzőnek, aki egy szenzációhajhász fickó, ahogyan a laposföld hívők sem tudnak semmit megindokolni - részemről ennyit ... ezt a vitát már korábban lefolytattuk.
süti beállítások módosítása