Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

A Szűz királynő kegyence - Robert Dudley

2021. szeptember 04. - DJP

AliensAreReal | Robert Dudley: A Virgin Queen's Nice Love, Regardless of  His Many ErrorsRobert Dudley a vérpad árnyékából ért a trón széléig, amely nem mindennapi életút. A hírhedten jóképű Robert, I. Erzsébet különleges udvari kedvence, sokak szerint egyetlen igazi szerelme volt. Olyan nagy hatással volt a királynőre, hogy egy időben majdnem ő "uralkodott". A mindig okos, intelligens királynő azonnal elveszítette ravaszságát, ha róla volt szó.

Persze ennek voltak előzményei, hiszen gyerekkori barátok voltak, a családjaik hasonló körökben mozogtak, így sokszor és sokat találkoztak. Aztán volt egy időszak, amikor kevesebbet, de a kapocs nem változott, sőt talán még szorosabb lett.

Edward VI of England - World History EncyclopediaRobert gyernekkora szinte tökéletesnek tűnik, hiszen szülei boldogságban éltek egy nagy családban - összesen 13 gyermekük született - és Robert különösen tehetségesnek mutatkozott.

A nagy változás VI. Edvárd halálával következett be, amikor a szinte még gyerek király, utód nélkül hunyt el, s unokatestvérét Lady Jane Gray-t jelölte ki a trónra. Dudley támogatta a rendkívül tehetséges és intelligens királynőt, aki azonban alig kilenc napig uralkodott, mert VIII. Henrik legidősebb lánya, Mária, letaszította a trónról és börtönbe vetette. Nem csak őt azonban, ha Robertet és négy testvérét is, az apjukkal együtt. Ahogyan Jane-t, őket is halálra ítélték.

Ő volt a leggyűlöltebb király | 24.huAz anyja mindent megpróbált, s összeismerkedett II. Fülöp spanyol királlyal, aki Mária férje volt, de így sem járt igazi sikerrel. Annyit elértek, hogy a Véres Máriának nevezett angol királynő csak az apát és legidősebb fiút végeztette ki, a többiek a börtönben maradtak. A börtönben viszont Erzsébet lett a cellatársa, aki szintén ott raboskodott. Mária féltette tőle a koronát, azért féltestvérét is börtönbe záratta. A megpróbáltatások még közelebb hozták őket, amely alapjaiban meghatározta későbbi sorsukat. 

Egy év múlva mégis szabadon engedték, majd miután harcolt a királynő seregében Fülöp mellett, rehabilitálták. A harcok közben azonban Robert egyik fiatalabb testvére Quentin mellett elesett, a szeme láttára.

Robert Dudley tények I. Erzsébet a trónra lépésekor főlovászmesterré tette, majd pár év múlva titkos tanácsos lett, élete vége felé pedig az udvar legfontosabb személyisége és az ország egyik leggazdagabb földbirtokosa volt.

Sokáig volt a királynő kegyence. A királynőt az sem zavarta, hogy Robert 1550-ben feleségül vette Amy Robsartot, egy helyi földműves lányát. Az első felesége baleset áldozata lett, s Robertet merénylettel gyanúsították meg, amelyet azonban az esküdtszék megcáfolt. Bár az is igaz, hogy az akkortájt már férje által elhanyagolt Amy valamilyen betegségben szenvedett, a történészek és orvosok szerint, s a leírások alapján, az emlőrák valamilyen formájában. Persze az így is kissé meglepő volt, hogy 1560. szeptember 8-án holtan találták egy lépcső alján.

Robert így a királynő állandó táncpartnere lett, aki a politikai ügyekbe is beleszólt. Sok mindennel foglalkozott, az ő bátorítására szereltette fel a királynő az első vízöblítéses WC-t, de a pletykák szerint a királynőnek gyerekei is születtek tőle. Mivel a királynő olykor hónapokig utazgatott, ez akár meg is történhetett. Főként azért, mert 1587-ben megjelent egy magát Arthur Dudley-nak nevező férfi, aki azt állította, hogy Robert Dudley és a királynő történytelen fia. A férfi szerint akkor született, amikor 1561-ben a királynő hónapokig beteg volt.

I. Mária skót királynő - WikiwandErzsébet 1563-ban férjül akarta adni Mária skót királynőhöz, elsősorban politikai okból, mert a skót királynőt veszélyesnek ítélte a trónkövetelésre.

A skót királynő ezt érthető okból nem akarta, gyanús volt neki a férj-jelölt, így ez végül meghiúsult. Pontosabban, Mária már be is adta volna a derekát, amikor Robert emelt vétót. Így került képbe Henry Stuart, aki később Mária férje lett.

Robert és Erzsébet között emiatt ellenségesre fordult a hangulat, de mégsem tudtak elválni egymástól, s amikor Robert kapcsolatba került egy özvegy nővel, előre közölte, hogy nem veheti feleségül. Végül 1574-ben egy fiúk született, aki az apja nem ismert el, de mindig támogatott.

Emellett 1565-ben Lettice Knollys is a szeretője lett Robertnek, akinek a férje 1575-ben, egy hosszú írországi távollét után vérhasban elhunyt.

Robertnek egyre többet jutott eszébe, hogy a nyolcéves Erzsébet is mindig azt mondta neki, hogy soha nem megy férjhez. Felnőttként ez úgy módosult, hogy ha mégis hozzámegy egy angolhoz, akkor az biztosan ő lesz. Kérője pedig szép számmal akadt.

1575 júliusában egy 19 napos ünnepséget szervezett a királynőnek, de alapvetően egy utolsó jelzés/lehetőség volt, hogy feleségül vehesse.

Lettice KnollysAmikor 1578-ban néhány hétre elutazott az udvaroncok kétségbeesetten hívták haza, mert a királynő "kezelhetetlen" volt.

1578 szeptemberében Robert megtette azt, amit nem kellett volna, titokban feleségül vette Lettice-t. 18 évig nem nősült meg a királynő kedvéért, de miután nem nyerte el a királynő kezét, másodszor is megnősült, s Erzsébet szinte az eszét vesztette. Lettice-nek is mennie kellett az udvarból, teljes családjával együtt.

Dudley-nak azonban ott kellett maradnia és tűrnie a folyamatos megaláztatást, mert amikor csak tehette, Erzsébet árulónak hívta.

Közben Lettice teherbe esett, s egy kisfiúk született, aki azonban háromévesen hirtelen meghalt. Robert hónapokig vigasztalta a feleségét kisfia elvesztése miatt, s az udvart is kerülte.

Tíz évvel később, a legyőzhetetlen Armada szétverése után Robert Dudley szinte királyként tért vissza a királyi udvarba, s szinte minden nap a királynővel vacsorázott. Néhány héttel később azonban, 1588. szeptember 4-én, Robert Dudley 56 éves korában hirtelen elhunyt. Gyomorrák és malária lehetett, amely az utolsó heteiben egyre gyengítette.

Erzsébet királynő napokra bezárkózott a szobájába és senkit sem akart fogadni. Végül egyik tanácsadója (szó szerint) betörte az ajtót, hogy vannak ügyek, amelyekben döntenie kell. Robertet kisfia mellé temették, s később oda került Lettice Knollys is, aki egyébként Robert halála után újra férjhez ment.

Robert Dudley tények

A királynő még több mint egy évtizedet élt, s halála után az éjjeliszekrényen találtak egy levelet, amelyet Robert írt neki - valószínűleg az utolsó levele volt. Erzsébet haláláig őrizte, s bizonyára számtalanszor elolvasta.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1216679904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.07. 17:59:07

Adalék a korról:
Rónaszegi: A királynő kalóza.

A másik:
Janusz Meissner: Jan Marten kalóz regényes históriája.

Mindkét könyv letehetetlen.
süti beállítások módosítása