Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Aki háromszor is pápa volt - bár el is adta a címet

2023. augusztus 31. - DJP

IX. Benedek pápa (1012-1056) az egyetlen olyan ember, aki többször is pápa volt. Ez főként azért különleges, mert a pápai trónus (elméletileg) egy életre szól. Benedek viszont nemcsak kétszer, hanem háromszor is felülhetett a pápai trónra.

benedek1.jpg

A Tusculumi Theophylactus néven született pápa, első alkalommal alig húszéves volt (más források szerint sokkal kevesebb), amikor XIX. János pápa unokaöccse, III. Alberik megvesztegette a pápaválasztókat a fia megválasztásáért.

ix_benedek_papa_megvalasztasa_1032-ben.jpg

Benedek azonban az akkor még nem igazán magas szintű erkölcsi szintet sem érte el. Pápaként teljesen katasztrofális volt, aki orgiákat szervezett a lateráni palotában, aki megtámadta a férfiakat, nőket és lányokat is. Az egyházi vezetők házasságtörésekkel és gyilkosságokkal vádolták.

Olyan szadista volt, aki szerette kínozni mindazokat, akik feldühítették. Válogatott kínzásai voltak, elégette, megfojtotta és megnyúzta azokat, akiket nem kedvelt.

Végül Benedek mindezt annyira túlzásba vitte, hogy ez 1036-ban felkeléshez vezetett. Elmenekült, de nem sok idő telt el, s Konrád császár seregei visszavitték és visszahelyezték a hivatalába. Benno piacenzai püspök már ekkor „sok aljas házasságtöréssel és gyilkossággal” vádolta meg. De ezt még nem is tekintjük lemondásnak.

Majd egy évtized múlva a rómaiak azonban újra elűzték, ő elhagyta a várost és III. Szilveszter lett helyette a pápa. Fél év múlva azonban egy sereggel tért vissza, amellyel elfoglalta Rómát és lemondásra kényszerítette III. Szilvesztert.

bene.jpg

Újabb fél év múlva azonban úgy döntött visszavonul a pápaságtól, s megnősül, ezért eladta a pápaságot egy másik papnak, aki VI. Gergely néven lett pápa. A vásárló John Gratian volt, a keresztapja, aki hatalmas összeget fizetett a számára a trónért. Az összeg kifizetése után a házasságból hamar kiábrándult IX. Benedek újra visszatért.

Az akkor uralkodó Henrik német-római császár azonban elítélte IX. Benedeket és a keresztapját is, ezért egy új pápát, II. Kelement ültetett a trónra. Kelemen azonban 1047-ben elhunyt, így Benedek újra elfoglalta a trónt, de hamarosan ismét elűzték - ezúttal már végleg.

Benedeket a bűneiért az egyház utólag vád alá helyezte és kiközösítette. Szent Péter Damián (mások szerint Ferdinand Gregorovius történész) mondta „a pokol démona, aki papi álruhában van ”, III. Viktor szerint pedig „olyan aljas, csúnya, olyan kínos pápai élete volt, hogy beleborzongok”.

Szerethetett pápa lenni, mert háromszor is elfoglalhatta a pápai trónt. Ettől függetlenül alkalmatlan volt rá. Egyes források szerint csak 12 éves volt, amikor először trónra került, persze hivatalosan már legalább 18. 

benedek.jpg

A Laterán uralma alatt újra bordélyház lett - a férfiak és a nők is érdekelték szexuális szempontból. Először elűzték, másodszor 650 kg aranyért eladta a pápai trónt, mert éppen megnősült. A házaséletet hamar megunta, s amikor a pápa 'véletlenül' meghalt, újra elfoglalta a trónt. Aztán újra elűzték - akkor már sikeresen.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8318204901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása