Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Tycho Brahe elveszett orra

2023. december 27. - DJP

Tycho Brahe az egyik leghíresebb dán csillagász volt, aki alkimistaként és asztrológusként is dolgozott. A távcső feltalálása előtti utolsó jelentős csillagászként ismert, akinek legjelentősebb tanítványa Johannes Kepler volt. Az asszisztense (mármint Kepler) valóban sokat tanult tőle.

tychobrahe_1.jpg

1566-ban Tycho elhagyta rostocki egyetemet, ahol az orvosi karon tanult, majd az alkímia és gyógynövénygyógyászat iránt kezdett érdeklődni.

1566. december 10-én egy eljegyzési partin vett részt Lucas Bachmeister professzor otthonában, ahol egy táncrenden összeveszett egyik harmadunokatestvérével, Manderup Parsbjerggel. Majdnem három héttel később, december 29-én ismét összevesztek és végül egy sötétben (éjfél körül) lezajló párbaj lett a vége az összetűzésnek.

brahe.jpg

A párbaj végén kibékültek, azonban Tycho Brahe elveszítette az orrának egy jelentős részét, valamint egy sebhely is került a homlokára. Természetesen azonnal elsősegélyben részesítették, s élete végéig orrprotézist viselt. Azt pasztával vagy ragasztóval tartották a helyén, s a korabeli állítások szerint ezüstből és aranyból készült. Bő tíz évvel ezelőtt cseh kutatók azt találták, hogy a protézis valójában sárgarézből készült a mindennapos használatra, bár valóban volt arany-ezüst protézise is, de azt csak különleges alkalmakra használta.

Az orrvesztés nem tartotta vissza a tudományos munkától, de nem tartotta vissza a magánélet szépségeitől sem. 1572-ben beleszeretett egy Kirsten Jørgensdatter nevű nőbe, aki azonban közember volt, egy lelkész lánya. A dán törvények alapján, ha három évig együtt éltek, az morganatikus házasságnak minősült. Összesen nyolc gyermekük született harminc év alatt, akik azonban nem örökölhették apjuk nevét és nemesi címét és persze a vagyonát sem.

brahe-kepler.jpg

Ez utóbbi nem volt kevés, hiszen Tycho Brahe az 1580-as években Dánia teljes vagyonának egy százalékát birtokolta. Neve számos helyen megörökítésre került, még a Star Wars-ban is volt egy Tycho Celchu-karakter.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9718289477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása