Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Judit - Géza fejedelem lánya, aki majdnem királyné lett

2024. február 03. - DJP

Judit 969 körül születhetett Géza fejedelem és Sarolt elsőszülött gyermekeként, s legalább négy kisebb testvére született - Margit, Vajk, Ilona és Sarolta, de feltehetően volt még egy újabb leány is.

judit.jpegTermészetesen ő is politikai házasságot kötött, s az apja az akkortájt formálódó Lengyelország felé tekintett. Judit így 985-ben feleségül ment Bátor Boleszláv lengyel fejedelemhez, aki az első feleségét eltaszította magától, sőt lehetséges, hogy egy második felesége is volt már korábban. A házasságot feltehetően II. Boleszláv cseh herceg, a lengyel herceg anyai nagybátyja javasolta nekik, s ők elfogadták.

Egy gyermekük született, Bezprym (magyarul Veszprémnek szokták nevezni, akiről talán a mai Veszprém is a nevét kapta), aki később lengyel fejedelemmé vált. Négy évvel később őt is eltaszította magától Boleszláv, de egy ideig még Lengyelországban maradt. Ekkor férje még csak trónörökös volt, így ő nem vált fejedelemnévé, sőt kevéssel a halála előtt Boleszláv lett Lengyelország első királya. Boleszláv hamarosan újra megnősült, s egy szláv hercegnőt vett feleségül, aki öt gyermeket szült neki.

Ennek ellenére Bezprym volt az elsőszülött fiú, aki azonban rövid uralkodás után lemondott (vagy lemondatták) és talán szerzetes lett.

Judit a lengyel krónikások szerint a nép kedvence lett a kedvességéért, de nem sok információ van a válása utáni életéről. Egyesek szerint nem sokkal a válás után meghalt (988 körül), mások szerint 1026 utén hunyt el - a források ellentmondásosak.djp

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6018317729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása