Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Az első női sofőr Amerikában

2024. március 21. - DJP

1900-ban Anne Rainsford French lett az első engedéllyel rendelkező női sofőr Washington DC-ben, sőt a sírkövén lévő sírfelirat még tovább megy azzal, hogy kijelenti, hogy ő volt az „első nő, aki engedélyt kapott Amerikában autóvezetésre”.

anne1.jpg

Ez az állítás azonban széles körben vitatott; mert sokan azt állították például, hogy Mrs. John Howell Phillips néhány hónappal korábban érte el ezt a kitüntetést, amikor jogosítvánnyal rendelkező sofőr lett Chicagóban. Mindazonáltal French minden bizonnyal az első nők között voltak az Egyesült Államokban, akik jogosítványt szereztek.

French Washingtonban élt az East Capitol Street 506. szám alatt a szüleivel és tetsvéreivel, s első akart lenni a városban, aki megkapja a gőzautó vezetéséhez szükséges képesítést.

Maga a kérdés 1899 nyarán merült fel, amikor Gabriel Edmonston megkérdezte a város testületét, hogy szükséges-e engedély egy ilyen jármű üzemeltetésére.

locomobile.jpg

A testület döntésének eredményeképpen 1900 januárjában kiadták az első ilyen engedélyt, az akkori kor egyik legkorszerübb gőzautógyártójnak, a Locomobile Company of America által épített járművek üzemeltetésére.

French két hónappal később első nőként szerzett ilyen képesítést a városban, s ettől kezdve mindenkinek ismerős volt a látvány, amint egyik kezével a fejére szorítja a kalapját, miközben kocsijával a városban közlekedik a Capitol Hill negyedben.

French egyébként 1903 májusában ment férjhez Walter M. Bushhoz, s egészen 1962. november 22-ig gyakorolhatta a vezetési képességeit.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr8418357535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása