Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Miért lehetett király Orseolo Péter?

2024. április 28. - DJP

Ilona, akit Velencében Grimelda néven ismertek, Géza fejedelem és Sarolt lánya volt, aki 1011-ben Ottone (Ottó) Orseolo, a velencei történelem legfiatalabb dózséjének a felesége lett. Ottó ekkor már két éve dózse volt (a 27. a sorban), de még csak tizennyolc éves, jó megjelenésű és tehetséges volt.

ii_orseolo_peter_es_orseolo_otto_1.jpg

Eredetileg őt is Péternek hívták, mint az édesapját és fiát, de 996-ban felvette keresztapja, III. Ottó német-római császár nevét. A császár azonban hamarosan meghalt, s Gizella magyar királyné bátyja, II. Henrik volt az utódja, akivel számos ügyben volt vitájuk. Talán ez is oka volt annak, hogy végül egy magyar hercegnőt választott feleségül - gondolván Gizella esetleges segítségére.

A nepotista hajlamú Ottó botrányt botrányra halmozott, így az emberek (csalódva benne) pár év múlva már az eltávolitását követelték. 1024-ben menekülnie kellett egy lázadás miatt (de csak Isztriába ment), amelyet talán két rivális család, a Flabanivi és a Gradenigo szított. A velenceiek azonban mégis visszahívták, s visszahódította a várost majd rendet tett. 1024-ben XIX. János pápa is megerősítette a posztján, de a nepotista politikája miatt 1026-ban újra ellene fordultak.

dozsek.jpg

Az újabb uralma sem nem tartott sokáig, mert már 1026-ban újabb lázadás tört ki, amelyet Domenico Flabanici vezetett. A dózsét bebörtönözték, majd levágták a szakállát és száműzték. A helyére Pietro Centralico érkezett.

Ottó 17 éven keresztül volt dózse, de 1026 után Konstantinápolyba költözött, ahová Grimelda is követte. Később, 1031 körül újra visszahívták, s el is indult Velencébe, de útközben meghalt. A felesége feltehetően még Konstantinápolyban meghalt 1026 után, de más források szerint a magyar királyi udvarba érkezett, ahol még pár évig élt.

A párnak három gyermeke (szinte) biztosan született, Péter, Frozza (a lenti képen) és Felicia.

adelheid_frowiza_orgrof_a_dozse_lanya_es_peter_magyar_kiraly_novere.jpg

Felicia egy nemesi család egy tagjához ment feleségül, s leszármazottjuk Velence 35. dózséja lett.

Péter két alkalommal is magyar király lett Szent István halála után, míg Frozza feleségül ment Adalbert osztrák őrgrófhoz, a Babenberg-ház tagjához, s felvette az Adelheid nevet. Ugyan, csak két fiúk született (a jelenlegi ismeretek szerint), de Ernő kései utódjai ma is köztünk élnek. Ernő előtt született egy Leopold nevű fia is, aki azonban 1043-ban elhunyt egy (a magyarok ellen vívott) csatában.

Péter szerencséje tulajdonképpen az volt, hogy Szent István fia, Imre herceg, 1031-ben meghalt, s a királynak nem volt más egyenesági fiú örököse, így az akkorra már megkedvelt unokaöccsét ajánlotta vagy inkább jelölte ki örökösének.

Andrea Dandolo, az 54. dózse úgy jellemezte Ilona férjét, hogy „Hit szerint tiszta katolikus, igazságos az udvarban, jámbor vallású, tisztességes a mindennapi életben, gazdag, telve erényekkel, ezért mindenki elismerte, hogy a vallás igazi örököse, akárcsak az apja és a nagyapja ." - lelke rajta.

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr4718391713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása