Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

Egy lakonikus válasz

2024. október 10. - DJP

Laconia (vagy Lakónia), egy dél-görög régió, amely Spártát is magában foglalja, s innen terjedt el a 'lakonikus' kifejezés, amely az ott lakók rövid válaszainak köszönhetően alakult ki.

spartian.jpg

Ennek az egyik legjellemzőbb példája volt II. Fülöp makedón király esete, aki az országa területét akarta kiterjeszteni a Peleponnészoszon keresztül, így követeket küldött Spártába egy üzenettel:

– Barátként vagy ellenségként jöjjek?

A spártaiak azonban nem igazán akarták a jelenlétét, sem barátként, sem ellenségként, ezért így válaszoltak:

- Se!

Persze ettől, az akkorra már számos görög városállamot meghódító II. Fülöp sem volt elragadtatva, így a határon összegyűjtötte a seregét és újabb üzenetet küldött a spártaiaknak.

spartai_harcos.jpg

– Nos, nézzétek: ha megnyerem ezt a háborút, örökké rabszolgák lesztek. Azt tanácsolom, hogy további késedelem nélkül engedelmeskedjetek, mert ha behozom a seregeimet a földetekre, elpusztítom a falvaitokat, kiírtom a népeiteket, és lerombolom a várost.

A spártaiak válasza azonban eléggé lakonikus volt:

- Ha.

II. Fülöp végül nem támadta meg Spártát, s békén hagyta Lakónia lakóit. Ebben bizonyosan szerepet játszott, hogy Spárta, bár katonai szempontból kifejezetten erős volt, nem számított túlságosan gazdag régiónak, így nem érte volna meg a befektetett energiát és esetleges veszteséget. De aztán, nem csak ő kerülte el a várost, hanem világhírű fia, a történelem egyik legnagyobb hadvezére, Nagy Sándor is.

Persze, az is lehet, hogy a szemük előtt lebegett egy spártai intés a harci pajzsról, amely azt mondta a katonáknak:  „Gyere vissza vele vagy rajta.”

Ahogyan az is eszébe juthatott, hogy a thermopülai csata előtt egy Dienekes nevű spártai harcosnak azt mondták, hogy a perzsa íjászok nyilaikkal eltakarhatják a napot, mire ő azt válaszolta: "Jó, akkor az árnyékban vívjuk a csatát."

sparta_thermopylae01_full.jpg

Gorgo, Leonidász felesége pedig azt mondta, hogy Lakónia asszonyai az egyetlen igazi nők a világban, hiszen "mi vagyunk az egyetlenek, akik igazi férfiakat szülnek."

Persze Damaratus szerint: "A spártaiak egyenrangúak minden emberrel, ha egyénileg harcolnak; kollektívaként együtt harcolnak, minden más embert felülmúlnak."

Ezt mutatja az is, hogy bő kétezer évvel ezelőtt, az olimpiai játékokon egy ülőhelyet kereső öregembert addig gúnyolt a tömeg, amíg el nem ért a spártaiak székeihez, mire minden nála fiatalabb spártai és néhány idősebb is felállt, és felajánlotta neki a helyét. A tömeg tapsolt, az öreg pedig sóhajtva fordult feléjük, mondván: „Minden görög tudja, mi a helyes, de csak a spártaiak csinálják.”

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6218705702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása