Nem csak történelem :)

Érdekes sztorik a múltból

Érdekes sztorik a múltból

VIII. Henrik (majdnem) halálos balesete

2023. január 22. - DJP

VIII. Henrik életében egy jelentős fordulópont volt 1536. január 24., amikor néhány órán keresztül az sem volt biztos, hogy életben marad.

tournament_bavarian_engraving.png

Henrik sportos alkatú férfiként nőtt fel, aki főként a teniszt, az íjászatot és a birkózást űzte nagy kedvvel, de hasonlóan I. Miksa császárhoz, rendkívül ügyes volt a lovagi játékokban is.

Az apja ennek nem nagyon örűlt, különösen Artúr halála után, hiszen a lovagi torna olykor halálos sérülésekkel is járt. VII. Henrik halála után viszont már nem volt, aki vissza tudta volna tartani, de természetesen őt is érték kisebb-nagyobb balesetek.

1524 tavaszán éppen a sógorával, Mária második férjével, Charles Brandonnal küzdött meg, amikor a király elfelejtette lehúzni a sisakrostélyt, s a herceg lándzsája a homlokán találta el - pár centin múlott, hogy megmaradt a szeme. Néhány évtizeddel később egy másik Henriknek, II. Henrik francia királynak ez kevésbé sikerült.

Más alkalommal agyrázkodást szenvedett, de ezekből viszonylag gyorsan felépült.

1536. január 24-én egy tornán felült a páncélozott lovára, majd teljes vágtába rohant az ellenfele felé, aki az ellenkező irányból érkezett. Az ellenfél lándzsája kiütötte a királyt a nyeregből, s a ló ráesett a királyra. Henrik elvesztette az eszméletét és legalább két órán keresztül nem tudtak vele kommunikálni.

jousting_1.jpg

Persze ezen a történészek máig is vitáznak.

A spanyol követ, Eustace Chapuys szerint VIII. Henrik nem szenvedett sérülést. A mai történészek szerint azonban ez a baleset olyan fejsérülést okozott, amely az agyát érintette, s a merész és arrogáns királyból egy zsarnoki, paranoiás uralkodó lett.

viii-henry.jpg

Boleyn Anna, a király aktuális felesége éppen állapotos volt, amikor a baleset történt, s a források szerint Henrik állapota miatt olyan stressz érte a feleségét, hogy néhány nap múlva, 1536. január 29-én elvetélt. Az első gyermekük egy leány volt (a későbbi I. Erzsébet királynő) még 1533-ban, majd egy év múlva egy halvaszületett fiú következett. Ez a gyermek szintén egy fiú volt.

A balesettől és gyermeke elvesztésétől megzavart király Annát hibáztatta, így lassan kezdte azt hinni, hogy a nő meg van babonázva, hiszen nem képes életképes fiút szülni. Ráadásul eszébe juthatott az is, hogy néhány héttel korábban hunyt el első felesége Aragóniai Katalin, akinek halálát Henrik és Anna szó szerint megünnepelte.

katherine-of-aragon-death-1.jpg

Lassan tervet készített Anna kiiktatására, amelyben Thomas Cromwell szívesen segített.

Nem tudni mennyire játszott szerepet mindebben a balesete, de hamarosan bíróság elé állította a feleségét, akit május 19-én kivégeztett, majd másnap eljegyezte Jane Seymourt, hogy tíz nap múlva feleségül vegye.

Néhány héttel később azonban elhunyt Henry FitzRoy is, aki a király törvénytelen fia volt, Bessie Blount udvarhölgytől.

djp 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hi-sztori.blog.hu/api/trackback/id/tr618031572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása